Fyret er gået i stykker

Fyret er gået i stykker
Dueodde Fyr kan med sine 47 meter ses vidt omkring. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 31. JAN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
31. JAN 2023 • 15:30

Dueodde Fyr lyste natten til tirsdag, som det skal – men drejede ikke rundt.


Efter mørkets frembrud mandag kunne Dennis Tomiola konstatere, at Dueodde Fyr stod stille. Lyskeglen, som gerne skulle bevæge sig rundt, som den plejer, var fastfrosset, hvilket han ikke kunne undgå at observere, eftersom den lyste ind gennem hans vinduer. Det konstaterede han også i løbet af natten, hvor lyset blev ved at skinne insisterende ind i hans og partnerens soveværelse og stuen nedenunder på Skolevej i Poulsker, hvor de bor, cirka tre kilometer i lige luftlinje fra fyret.

– Det er en skarp lysstråle, fortæller han.

– Normalt roterer linsen jo, og det er derfor, man opfatter det, som om fyret blinker. Men nu, hvor det står stille, lyser fyret fast i tre forskellige retninger. Og en af dem er altså mod vores hus.

Anlægsgartner Anders Munch på Dueoddevej fører tilsyn med fyret, hvilket blandt andet inkluderer at lukke håndværkere ind, når det er nødvendigt, og han bekræfter, at fyret har stået stille i nat. I øvrigt melder han til de relevante myndigheder, når der opstår problemer, hvilket han også har gjort i den aktuelle situation.

Umiddelbart vurderer han, at der ikke kommer gang i rotationen på fyret tirsdag aften.

– Det er en mekanisk fejl, som ikke lige er sådan at lave, vurderer han.

Har du en tidshorisont i forhold til, hvornår fejlen kan udbedres?

– Nej, det har jeg ikke.

Kan du se, hvad der er galt?

– Der sidder en kobling mellem motoren og lanternen, og det er den, der simpelthen er slidt, siger han.

– Og det er nok ikke nogle reservedele, man umiddelbart har liggende på en hylde.

Betyder det, at fyret ikke bliver tændt i aften?

– Nej, det tror jeg ikke.

Så det bliver tændt, men roterer ikke?

– Det har jeg i hvert fald valgt indtil videre, men jeg ved ikke, om jeg får besked på at slukke det, siger Anders Munch.

Bedre end ingenting

Fra Søfartsstyrelsen, som er ansvarlig for de danske fyr, fortæller Rune Larsen ved 10.30-tiden tirsdag, at styrelsen ikke umiddelbart kender til fyrets manglende rotation. Han oplyser, at normalt skal problemer med et fyr i kontortiden meldes til Søfartsstyrelsen, men ellers til Forsvarets Maritime Assistance Service, som er døgnbemandet, og som eksempelvis kan give besked videre til Søfartsstyrelsen, når sagen omhandler noget inden for dens ansvarsområder.

Rune Larsen vil nu finde ud af, hvad der er op og ned i situationen, men vurderer, at fyret under alle omstændigheder bliver tændt tirsdag aften.

– Ud fra en betragtning om, at det er bedre end ingenting, siger han.

– Og så skal vi udsende en advarsel til skibe i området om, at fyret ikke lyser planmæssigt. Folk, der kommer sejlende, vil jo kigge efter et fyr, som ifølge søkortet skal blinke fra en given position, og det gør det ikke, så det skal de selvfølgelig have besked om.

Hvordan får de den besked?

– Via VHF-radio, via Navtex og via Søfartsstyrelsens hjemmeside, siger Rune Larsen.

Navtex er ifølge Wikipedia en international automatiseret mellemfrekvent direkte udskrivningstjeneste til levering af navigations- og meteorologiske advarsler og vejrudsigter samt presserende information om søfartssikkerhed til skibe.

Dueodde Fyr på Dueodde Strand er, ligeledes ifølge Wikipedia, med sine 47 meter Nordeuropas højeste. Det nuværende fyr er opført i 1962.