Fiskernes formand har et ønskescenarie

Fiskernes formand har et ønskescenarie
Som formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening mener Thomas Thomsen, at der fortsat bør være mulighed for laksefiskeri i Østersøen, selvom internationale eksperter siger noget andet. Han kan leve med en mindre kvote, hvis man samtidig fjerner restriktionerne for fangst af store laks. Arkivfoto: Berit Hvassum
FISKERI | BORNHOLM | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 14:00
Henrik Nielsen
Journalist
FISKERI | BORNHOLM | ABONNENT
26. SEP 2021 • 14:00

I oktober skal EU fastsætte laksekvoten for Østersøen. Eksperter anbefaler i realiteten et stop, men Thomas Thomsen fra Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening ønsker sig noget andet.


Som formand for de bornholmske erhvervsfiskere tør Thomas Thomsen ikke spå om, hvor laksekvoten for Østersøen lander, når EU's ministerråd skal fastsætte den om et par uger. Internationale eksperter anbefaler i realiteten et stop for laksefiskeri. Samtidig prøver folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) at overbevise regeringen om, at alle restriktioner på fiskeriet skal væk, fordi dioxinmængden i fiskene er faldet til under de gældende grænseværdier.

– Jeg ved ikke, hvor det lander. Jeg tør simpelthen ikke spå om det, siger Thomas Thomsen.

Det kommer ikke bag på ham, at eksperterne i rådgivningsorganet Ices anbefaler et stop, bortset fra ved udmundingerne af regionens laksebærende elve. Den idé har han hørt før.

– Svenskerne er kommet med den i flere år. Det er fordi, laksene kan blande sig ude i Østersøen, og så kan vi risikere at fange en laks fra en af de svage elve, forklarer Thomas Thomsen.

Umuliggør næsten fiskeri

Ifølge ham er der mange grunde til, at nogle elve i østersøregionen har svage laksebestande, og det handler ikke først og fremmest om fiskeriet.

– Der er bygget vandkraftværker med turbineanlæg, papirmøller, og hvad der ellers er. Der er mange grunde til, at laksene ikke vil op i de elve mere, og der synes vi, at det er at rette bager for smed, at det er fiskeriet, der skal stå for skud, siger han.

Hvis ministerrådet ender med at følge anbefalingen fra Ices, vil det ramme de sidste garn- og krogfiskere på Bornholm, lyder vurderingen fra Thomas Thomsen.

– For de fiskere, der driver laksefiskeri, er det ikke et supplement længere. Der er det, de tjener deres penge på, for nu må de ikke fange nogen torsk. Den lillebitte torskemængde må de kun fange som bifangst. Det umuliggør næsten fiskeriet for dem, lyder det fra Thomas Thomsen.

Ikke en basisfødevare

Modsat vil Peter Juel Jensen have laksefiskeriet sat fri, da de seneste undersøgelser fra Fødevarestyrelsen viser, at dioxinniveauet i fiskene ligger under de gældende grænseværdier. Dermed er der ifølge den lokale venstremand ingen faglig grund til at bibeholde de restriktioner, som forhindrer erhvervsfiskere i at fange store laks. Det er Thomas Thomsen enig i.

– Laks er ikke en basisfødevare. I år er et af de år, hvor de har fået udnyttet kvoten lidt bedre end i mange andre år. Jeg tror, de ligger på 31-32 procents kvoteudnyttelse, altså har de har fanget 5.-6.000 laks. Hvis det kun måtte sælges på Bornholm, ville det stadig være under et kilo per bornholmer, siger Thomas Thomsen, som ikke selv er laksefisker.

Han tilføjer, at der går meget fra, når man trimmer og forarbejder en laks, så på spisebordet er det langt under et kilo per bornholmer, hvis det hele blev solgt her på øen.

– Det er måske nede på et halvt kilo. Der er mange andre fødevarer, som man indtager væsentligt oftere, også basisfødevarer, som indeholder mere dioxin, end laks gør, siger Thomas Thomsen.

Mange forskellige interesser

Og så tilbage til hans ønskescenarie. Hvis Thomas Thomsen kan skrive drejebogen for ministerrådsmødet for landbrug og fiskeri den 11.-12. oktober, så lander aftalen et sted midt imellem.

– Mit ønske er, at man måske siger, at man skærer 30 procent af kvoten, og så får vi ophævet dioxinrestriktionerne, og så kan vi fiske videre. Det er selvfølgelig ønskescenariet, men jeg ved ikke, hvor det lander. Der er også interesser i Polen og Tyskland, som ikke har laksebærende elve, og mon ikke baltlandene, hvor de svage elve er, også har en interesse i, at vi må fiske laks ude i den store østersø, siger formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.