Laksestop kan koste turisterhvervet millioner

Laksestop kan koste turisterhvervet millioner
Trolling er sammen med lyst- og sportsfiskeri med til at sikre omsætning i turisterhverver uden for højsæsonen. Derfor er direktør Pernille Kofod Lydolph hos Destination Bornholm bekymret ved udsigten til et stop for laksefiskeriet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT
26. SEP 2021 • 05:30

Fiskeriturisme skaber omsætning i turisterhvervet uden for højsæsonen. Derfor vækker det bekymring, at eksperter anbefaler et totalt stop for laksefiskeri. Håbet er, at man kan lande et kompromis.

Laksen i Østersøen har det ifølge internationale eksperter så dårligt, at der næste år bør være et totalt stop for fangst af blandet laksebestand i farvandet. Det vil betyde, at hverken lystfiskere, fritidsfiskere eller erhvervsfiskere kan bedrive laksefiskeri ved Bornholm, da laksene så langt sydpå i Østersøen tilhører den blandede bestand.

Blandet bestand er en betegnelse for den del af laksebestanden, der er blanding af laks fra alle elve i østersøeregionen. Det er den gruppe, som eksperterne i det uafhængige rådgivningsorgan Ices anbefaler et fiskeristop for.

– Jeg er bekymret, fordi sports-, lyst- og trollingfiskeriet har stor betydning for turismen, siger direktør Pernille Kofod Lydolph hos Destination Bornholm.

Mere end 20 millioner kroner

Ifølge Pernille Kofod Lydolph har en tidligere rapport peget i retning af en turismeomsætning på Bornholm fra fiskeriturisme på 20 millioner kroner.

– Min vurdering er, at omsætningen givetvis ligger højere i dag, fortæller hun.

Ifølge Ices er fiskeri af blandet laksebestande mere tilbøjeligt til at udgøre en trussel mod udtømte bestande end fiskeri på vilde eller opdrættede bestande i floder samt i flodmundinger eller kystområder. Derfor mener rådgivningsorganet, at fiskeri i blandede bestande bør undgås, da man der fanger svage, vilde bestande.


Direktør Pernille Kofod Lydolph hos Destination Bornholm håber, at der kan landes et kompromis, så det fortsat vil være muligt at fiske laks ved Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Ansvar for bæredygtig udvikling

Sports-, lyst- og trollingfiskeriet er ikke kun en gevinst for det lokale turisterhverv, fordi det skaber omsætning. Et ekstra plus er, at det skaber omsætning på tidspunkter, hvor der ikke i forvejen er mange turister.

– Det er en aktivitet, som understøtter turismen særlig i vinterperioden og i foråret, der er jo perioder, der er væsentlige, hvis vi gerne vil have flere helårsbeskæftigede i turismeerhvervet. Perioder, som vi derfor også arbejder aktivt med, lyder det fra Pernille Kofod Lydolph.

Samtidig pointerer hun, at alle i fællesskab har et ansvar for at sikre en bæredygtig videre udvikling i Østersøen.

– Det er mit håb, at man kan lande et kompromis, hvor man tillader fiskeri, men måske lægger en begrænsning på antallet af laks, der kan fanges dagligt, siger Destination Bornholms direktør.