Familie bag Aakirkeby-anlæg på listen over landets rigeste

Familie bag Aakirkeby-anlæg på listen over landets rigeste
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 17. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
17. NOV 2022 • 05:30

Ejeren af det Skanderborg-baserede energiselskab Bigadan, der i 2019 købte biogasanlægget Biokraft i Aakirkeby, er kommet på listen over de 100 rigeste i Danmark.


Ejeren af det lokale biogasanlæg i Aakirkeby er kommet på listen over Danmarks 100 rigeste. Det skriver erhvervsmediet Finans.

Et af de 13 nye navne på listen er således familien Buchhave, der stormer ind på en 55. plads med en formue 3,4 milliarder kroner. Familie-firmaet Bigadan, med Karsten Buchhave i spidsen, er specialiseret i at bygge og drive biogasanlæg, herunder Bigadan i Aakirkeby.

Det bornholmske forsyningsselskab Østkraft – i dag BEOF – solgte i december 2018 Biokraft til Bigadan A/S for 7,5 mio. kroner. Bigadan driver i alt ti biogasanlæg i Danmark og ejes af Karsten Buchhave, der også er direktør i selskabet.

I starten af året solgte Bigadan ifølge Økonomisk Ugebrev knap halvdelen af virksomheden til Industriens Pension for et trecifret millionbeløb, hvilket bringer virksomheden til tops i den tunge erhvervsliga.

Det får imidlertid ingen betydning for den daglige drift i Aakirkeby, lyder det fra hovedkontoret i Skanderborg.

– Overhovedet ikke, siger Torben Ravn, driftschef i Bigadan.

Han har ingen kommentarer til familiens plads på rigmandslisten, men bekræfter, at dele af virksomheden er solgt fra.

– Anlægget i Aakirkeby fortsætter som det plejer. Vi afsøger i øjeblikket muligheden for at udvide driften i samarbejde med blandt andet Bornholms Landbrug, men vi er stadig i gang med de indledende sonderinger.

Torben Ravn fortæller, at man især er på jagt efter nye muligheder for at omdanne husdyrgødning og halm til biogas, som efterfølgende kan anvendes som brændstof på Bornholm. Herved nedbringes CO2-udledningen både på transport og fremstilling.

Bigadan er positive overfor tanken, hvis der er nok købere til en større mængde biogas.

– Det forudsætter, at vi kan finde aftagere, som vi kan lave en forretningsaftale med, siger han.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?