Espersen holder fast i Rusland: Flygtninge skal have årets overskud

Espersen holder fast i Rusland: Flygtninge skal have årets overskud
Den bornholmske producent af fiskeprodukter Espersen A/S planlægger at donere hele sit forventede overskud fra firmaets russiske datterselskab til ukrainske flygtninge. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 8. MAR 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. MAR 2022 • 15:30

Espersen A/S arbejder hen mod at donere hele årets overskud fra virksomhedens aktiviteter i Rusland til ukrainske flygtninge. Samtidig holder Espersen A/S fast i at blive i Rusland og overvejer ikke at tage imod regeringens hjælpende hånd til danske virksomheder, der gerne vil ud.


Den bornholmske producent af fiskeprodukter Espersen A/S planlægger at donere hele sit forventede overskud fra firmaets russiske datterselskab til ukrainske flygtninge.

Direktør Klaus Nielsen fortæller Bornholms Tidende, at han og den øvrige direktion vil indstille at tage det skridt til Espersen A/S' bestyrelse.

– Vi er ved at regne på, hvilket beløb, der kommer ud af at sende hele det overskud, som vi i år får i Rusland, til arbejdet med ukrainske flygtninge, siger Klaus Nielsen.

I intiativet ligger også, at Espersen A/S ikke har ændret sin strategi om at blive i Rusland. Strategien blev lagt, da krigen brød ud, og 12 dage inde i den russiske invasion har heller ikke både danske og store udenlandske virksomheders beslutning om at forlade Rusland fået Espersen A/S til at sadle om.

I stedet kommer ukrainske flygtninge efter planen nu til at høste frugterne af dette års Espersen A/S-aktiviteter i Rusland. Den bornholmske virksomhed eksporterer ikke fiskeprodukter til Rusland, men fremstiller i Rusland for at kunne betjene storkunden McDonald's, der også har restauranter i Rusland.

– Nu ved vi selvfølgelig endnu ikke, hvor stort et overskud vi får i Rusland i år. Men vi vil give et bidrag til arbejdet med de ukrainske flygtninge, der modsvarer det overskud, som vi forventer at få, siger Klaus Nielsen.

– Vores bidrag vil først og fremmest gå til arbejdet med ukrainske flygtninge i Polen. Det er en følge af, at 80 procent af de ukrainske flygtninge kommer til Polen, siger han.


– Vi vil give et bidrag til arbejdet med de ukrainske flygtninge, der modsvarer det overskud, som vi forventer at få, siger Klaus Nielsen. Foto: Jacob Jepsen



Fem procent af omsætningen

Ifølge Klaus Nielsen omsatte Espersen A/S sidste år for 160 millioner kroner i Rusland.

Hvor stort et overskud kom der ud af den omsætning?

– Det får du ikke at vide. Men det er et anseligt beløb, vi planlægger at give, siger Klaus Nielsen.

Kan man læse størrelsen på Espersen A/S' overskud fra Rusland ud af årsregnskabet?

– Nej, det kan man ikke. Men vores omsætning på 160 millioner kroner i Rusland sidste år kan sættes i forhold til, at vi samlet omsatte for tre milliarder kroner, siger Klaus Nielsen.

Hvor stort et slag mod Espersen A/S som helhed vil det være at forlade Rusland?

– Det vil formentlig være ret begrænset. Når kun fem procent af vores omsætning kommer fra Rusland, er det ikke noget, der ændrer vores stilling af betydning.

– Vi er i Rusland, fordi McDonald's er vores store internationale kunde. McDonald's er i Rusland, og derfor er vi også i Rusland, sige Klaus Nielsen.

Regeringens hjælp ikke relevant

Espersen A/S har ingen planer om at gøre brug af den hjælp, som regeringen mandag tilbød danske virksomheder, der gerne vil forlade Rusland. Regeringen er trådt til, fordi Rusland har meldt ud, at sanktionerne mod landet vil blive besvaret med sanktioner mod både Vesten og vestlige virksomheder.

Hjælpen vil bestå af råd og vejledning til danske virksomheder, der gerne vil ud af Rusland. Derimod vil regeringen ikke kompensere danske virksomheder økonomisk, i hvert fald ikke i første omgang, fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) mandag.

– Vi står klar til at hjælpe med konkrete problemer på det russiske marked. Vi kan eksempelvis hjælpe med, hvordan man forlader det russiske marked og finder alternativer, sagde Jeppe Kofod.

– Vi følger situationen tæt. Vi afviser ikke noget ned ad vejen. Men som det er nu, så følger vi det arbejde, der er i EU-Kommissionen, svarede Simon Kollerup på spørgsmålet, om regeringen også har pengenparat til danske virksomheder, der vil ud af Rusland.

De to ministres pressemøde blev også fulgt på Espersen A/S, men regeringens træk påvirker ikke den bornholmske virksomheds plan om at blive i Rusland.

– Det er ikke noget, som vi vil gøre brug af. Vi har ikke nogen planer i den retning, så det er ikke noget, som vi bruger kræfter på, siger direktør Klaus Nielsen.

Store firmaer rejser ud

Siden Rusland invaderede Ukraine, har en række store virksomheder meldt ud, at de enten dæmper deres aktiviteter i Rusland eller stopper dem helt.

Jysk lagde for ved midlertidigt at lukke sine 13 butikker i Rusland. Siden har også rederierne Maersk og Torm samt Grundfos og Velux sat deres russiske aktiviteter i bero på ubestemt tid. Carlsberg har lukket for nye investeringer i Rusland, men fortsætter med at producere i landet. Senest meddelte Arla mandag, at mejeriselskabet indstiller sine sidste aktiviteter i Rusland.

I udlandet er tilsvarende træk kommet fra giganter som Apple, Ford, Exxon, Dell og BP. Men på Bornholm får heller ikke endnu større virksomheders eksempel Espersen A/S til at ændre kurs og følge med ud af Rusland.

– Det gør da indtryk. Men vi holder os til den strategi, som vi har valgt, siger Klaus Nielsen.