Espersen bliver i Rusland: Vi har ansvar for 100 ansatte

Espersen bliver i Rusland: Vi har ansvar for 100 ansatte
– Vi blander os ikke i politik, men kommer der sanktioner eller beslutninger fra danske myndigheder, vil vi naturligvis følge dem, understreger direktør Klaus Nielsen. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 25. FEB 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
25. FEB 2022 • 15:30

Den bornholmske virksomhed Espersen A/S holder uændret fast i sin fabrik i Rusland. Espersen A/S vil leve op til alle eventuelle sanktioner, men bedriver ikke politik og har desuden et ansvar for knapt 100 russiske ansatte, siger direktør Klaus Nielsen.


Bornholmske Espersen A/S har de seneste otte år også fremstillet fiskeprodukter på en fabrik i den russiske by Veliki Novgrorod, knapt 300 kilometer syd for Sankt Petersborg.

Det bliver Espersen A/S ved med, også efter at Rusland har invaderet nabolandet Ukraine. Espersen A/S fortsætter uændret i Rusland, indtil den danske regering måtte indføre sanktioner, der gør det umuligt – eller indtil Rusland måtte beslutte at lukke ned for vestlige virksomheder i Rusland.

Det fortæller direktør Klaus Nielsen til Bornholms Tidende.

Fabrikken har navnet Espersen Rusland og producerer fiskeprodukter til det russiske marked, blandt andet til de russiske McDonald's. Den producerer også til russiske restauranter og supermarkeder. Knapt 100 er ifølge Klaus Nielsen ansat på fabrikken.

– Vi startede fabrikken lige før Putin gik ind på Krim, fortæller Klaus Nielsen.

– Krigen har ingen direkte indflydelse på os. Personalet på fabrikken er russisk, og fisken kommer fra russiske leverandører. De øvrige ingredienser og emballagen kommer også fra russiske leverandører, siger han.

Ansvar for de ansatte

Klaus Nielsen lægger dels vægt på, at Espersen A/S ikke bedriver politik, men at virksomheden vil leve op til alle eventuelle sanktioner mod Rusland. Dels betoner han det ansvar, som Espersen A/S har for sine russiske ansatte.

– Vi har knapt 100 ansatte i vores brød. De er afhængige af at kunne købe mad og betale deres regninger. Dem har vi et ansvar over for, så derfor fortsætter vi, siger han.

– Men det er klart, at vi kigger nøje på, hvad der kommer af sanktioner. Vi blander os ikke i politik, men kommer der sanktioner eller beslutninger fra danske myndigheder, vil vi naturligvis følge dem.

– Indtil det måtte ske, fortsætter vi som alle andre danske virksomheder, der opererer i Rusland. Vi følger alle sammen situationen nøje lige nu, siger Klaus Nielsen.

Espersen A/S' direktør vil ikke vurdere sandsynligheden for, at de danske myndigheder opfordrer danske virksomheder til at trække sig ud af Rusland. Han kan heller ikke nævne fortilfælde med andre lande, hvor det er sket.

– Måske er det sket i forhold til Iran eller Nordkorea, men jeg skal ikke kunne sige det, siger han

At Rusland har invaderet Ukraine, har ifølge Klaus Nielsen ikke givet Espersen A/S etiske eller moralske overvejelser i forhold til, om det er rigtigt at drive forretning i Rusland.

– Nej. Vi må afvente, hvordan situationen udvikler sig. Men vi vil selvfølgelig sørge for at overholde alle sanktioner, hvis der kommer nogle, siger han.

– Vi fortsætter så længe regeringen ikke beder os om at lade være med at drive forretning i Rusland. Men vi bedriver ikke politik, så vi tager ikke nogen skridt på egen hånd.

Sanktioner vil også kunne komme fra den russiske regering.

– Det vil kunne ramme os, hvis den russiske regering foretager modsanktioner. Vesten har jo for eksempel indefrosset russiske formuer. Der kan jo ske noget tilsvarende, eller Rusland kan forbyde vestlige virksomheder at operere i Rusland, siger Klaus Nielsen.