Energiø-naboer til kommunen: Kæmp for at langt flere kan få erstatning

Kommunen opfordres til at arbejde for at sikre kompensation til flere beboere end blot dem, der vil få Energiø Bornholms højspændingsstationen direkte i baghaven. Beboerne på Sydbornholm argumenterer fortsat for, at placeringen af Energinets landanlæg skal revurderes.
Hvis Bornholms Regionskommune lykkes med at udvide lokalplanområdet, og ny lovgivning samtidig giver Energinet hjemmel til at ekspropriere eller tildele kompensation til naboer omkring transformatorstationer, er det vigtigt, at beboere i en større radius får adgang til erstatning. Det mener Torben Westh, der har været en af de mest udtalte kritikere af planerne, og som i april udfoldede sit syn på kommunens bestræbelser i et brev til borgmester Jacob Trøst.
”Jeg har kunnet læse, at kommunen ikke er tilfreds med placeringen af anlægget, og at I foreslår, at Energinet skal opkøbe husene, der ligger ved Søndre Landevej”, skrev Torben Westh i brevet, som han har delt med Tidende.
”Det er udmærket, at I vil tage hensyn til disse huse, men det drejer sig kun om fem huse ved Søndre Landevej, og så må jeg spørge om, hvad der så skal ske med husene på den anden side af Søndre Landevej? Her ligger der fire–fem huse, som kommer til få et lige så højt tab af ejendomsværdi, og det samme gælder de ni huse og ejendomme, der ligger langs med Limensgaden. Problemet er, at der faktisk ligger mange huse i området, og der er derfor mange hensyn, der skal tages, og mange der skal have erstatning. Blandt andet derfor er placeringen af landanlægget forkert. Det kan hurtigt blive noget rigtigt rod, når kommunen går ind og vælger nogle huse til og nogle fra i forhold til, hvem der skal eksproprieres. Der vil fortsat være nogen, der føler sig virkelig dårligt behandlet, så længe lovgivningen om erstatning ikke er på plads. Derfor er den eneste løsning for mig at se, at der laves den lovgivning, der skal sikre, at vi får en retfærdig behandling som naboer til energianlæg, og det skal være helt ud til mindst 1,5–2 km fra anlæggets areal. Eller så langt som muligt”, foreslår Torben Westh, der selv bor syd for Søndre Landevej, i brevet.
Han opfordrer borgmesteren til at arbejde for en flytning af landanlægget og foreslår arealer mod vest på den anden side af Vasegårdsvej. I dette område, der indgik i det oprindelige bruttoareal på cirka 250 hektar, står der fem landvindmøller, men færre beboere vil ifølge Torben Westh blive kraftigt berørt af byggeriet, hvis landanlægget blev flyttet mod vest eller nordvest. En anden mulighed er at flytte landanlægget og en mulig erhvervspark flere kilometer mod nord til biogasanlægget vest for Aakirkeby, foreslår Torben Westh.
Kommunen har ikke svaret eller forholdt sig til brevet, som han sendte i april, fortæller Torben Westh til Tidende.
På Rønne Havn eller ind i landet
Også i det seneste høringssvar til Miljøstyrelsen fra Borgerforeningen Energiø Bornholm foreslås en revurdering af placeringen.
”Der ønskes fortsat en undersøgelse af mulighed for at placere landanlæg på Rønne Havn (ved at udbygge Rønne Havn) og placere havvindmøllerne på strækningen mellem Rønne og Køge, hvor der i forvejen er trafik på havet”, skriver foreningen, som heller ikke mener, at andre placeringer på Bornholm længere væk fra kysten har været tilstrækkeligt godt belyst.
”På sjællandssiden er det muligt at føre kabler i land på op mod otte kilometer, hvilket burde retfærdiggøre en generel fornyet drøftelse af placeringen af landanlægget på Bornholm, inden projektet miljømæssigt og lokalplanmæssigt går videre. Det er eksempelvis ikke undersøgt, om der findes mulige placeringer inde i midten af Bornholm eller alternativt i nærheden af allerede etablerede industrikvarterer på samme måde, som det viste sig på sjællandssiden, hvor anlægget rykkede hen i et industrikvarter”, skrev borgerforeningen, der først og fremmest tegnes af beboere på Sydbornholm, i høringssvaret, der blev sendt til Miljøstyrelsen i juni.
I Høje-Taastrup Kommune er højspændingsstationens placering flyttet, fordi Energinets oprindelige forslag vest for landsbyen Torslunde lå oven i et vigtigt område for drikkevandet i hovedstadsområdet. Det nye areal ligger tættere på beboelseskvarterer i Hedehusene, hvilket har ført til, at Miljøstyrelsen modtog stribevis af kritiske høringssvar fra beboere, som ikke ønsker at bo tæt på Energiø Bornholms sjællandske landanlæg.
Folkeskolen er det vigtigste

NYT JOB
MEST LÆSTE
Naturen og dem, der gør noget

Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration