En løsning tegner sig: Elektrisk ovn kan sikre krematoriets overlevelse

En løsning tegner sig: Elektrisk ovn kan sikre krematoriets overlevelse
En løsning med en ny elektrisk ovn kan gøde det økonomisk overkommeligt at modernisere Bornholms eneste krematorium. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 07:33
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
10. MAJ 2022 • 07:33

Rønne Menighedsråd er ved at finde ud af, hvordan det bedst sikrer, at der også kan foretages kremeringer lokalt i fremtiden. Samtidig er sagen om krematoriets fremtid endt på kirkeministerens bord.


Mere end tre år er der gået, siden Tidende første gang fortalte, at øens eneste krematorie på Rønne Kirkegård har brug for en afløser. Dengang talte menighedsrådsformand Johnny Winther Holbech om en tidshorisont på op til 10 år. Arbejdet med at finde en løsning er stadig i gang, så afdøde fortsat kan blive kremeret lokalt i stedet for at blive sendt til Ringsted. Aktuelt kigger Rønne Menighedsråd på to muligheder, nemlig et helt nyt krematorie og en såkaldt mellemløsning.

Krematoriet skal enten udskiftes eller moderniseres, fordi de tekniske installationer ikke længere er tidssvarende. Det gælder blandt andet de filtre, der renser røgen. Generelt har krematoriet ikke den standard, som man ville stille krav om ved byggeriet af et nyt krematorie.

Et nyt krematorie vil ifølge Johnny Winther Holbech koste 20-30 millioner kroner, og det vil ikke kunne ligge på Rønne Kirkegård, da der ikke må bygges nyt.

– Rønne Menighedsråd er ejer af det, men pengene skal skaffes på hele Bornholm, hos provstiet, og så mange penge kan der heller ikke skaffes der. Vi har snakket med kommunen, og vi ved, hvordan dens økonomi er. Så at skaffe sådan et beløb kan ikke lade sig gøre, siger Johnny Winther Holbech.

Lave det på stedet

Mellemløsningen involverer en ny elektrisk ovn, som kan sættes ind i det nuværende krematorie i kælderen under kapellet på Rønne Kirkegård

– Det er vi ved at undersøge med teknikere, som har forstand på det, og det er på menighedsrådets møde næste gang. Hvis det kan realiseres med langt færre midler, så er det selvfølgelig den løsning, vi går efter, siger Johnny Winther Holbech.

Aktuelt har krematoriet i Rønne en dispensation fra de miljøkrav, som vil gøre et nyt filter nødvendigt. Menighedsrådsformanden ved ikke, om man kan beholde den dispensation, men ellers skal et nyt stort filter med, og så bliver det noget dyrere, men stadig ikke nær så dyrt som et nyt krematorie.

– Umiddelbart, med de oplysninger vi har nu, bør det være muligt at lave det på stedet, så der ikke bliver behov for en ny bygning, siger Johnny Winther Holbech.

Det vil også have driftsfordele, hvis krematoriet kan blive på kirkegården, da personalet er det samme. Hvis de skal køre frem og tilbage, vil det blive dyrere i drift, og dermed vil kremeringer også bliver dyrere.

Hvis det tekniske falder på plads, så tror han, at mellemløsningen kan være på plads inden for et år til halvandet.

– Vi har sparet lidt op til det. Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget det koster, men vi har da et par millioner kroner til formålet, for vi har vidst igennem flere år, at det her ikke kunne fortsætte. Men 20-30 millioner kan vi ikke skaffe, sige han.

De højere magter

Senest er sagen om Bornholms eneste krematorie landet på kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensens (S) bord. Det er folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), der har spurgt, om hun vil være behjælpelig med at sikre, at der også i fremtiden er et krematorie på Bornholm, da det eksisterende krematorie er udfordret af både alder og miljøregler.

Den udvikling kommer lidt bag på Johnny Winther Holbech. Godt nok har der været tale om at involvere de lokale folketingsmedlemmer, hvis man ikke kunne finde en løsning lokalt, men der står sagen ikke endnu, mener menighedsrådsformanden.

– Lige nu tror jeg på mellemløsningen, og det vil også være passende for os at køre videre på den måde. Det skal vi også drøfte på det næste møde i menighedsrådet, om vi vil arbejde videre den vej, og det tror jeg. Det skal afklares, inden vi går videre til de højere magter, om jeg så må sige, lyder det fra Johnny Winther Holbech.

Hvis det viser sig, at mellemløsningen ikke er en mulighed, så står valget mellem et nyt krematorie og kremeringer i Ringsted, og så vil det kræve en større drøftelse af, hvad der er rigtigt for Bornholm, mener han.

– Den diskussion skulle vi så have. Ringsted eller nyt krematorie. Men bliver det mellemløsningen, så tror jeg, at alle vil være glade, for så fortsætter det, som det er nu. Så det håber jeg og regner med, siger Johnny Winther Holbech.