Provsten: En stor fordel ikke at skulle transportere alle dem, der skal brændes

Provsten: En stor fordel ikke at skulle transportere alle dem, der skal brændes
Provst Johannes Gregers Jensen ser med fortrøstning på muligheden for at bevare et krematorie på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
10. MAJ 2022 • 15:30

Johannes Gregers Jensen ser med fortrøstning på muligheden for at bevare et krematorie på Bornholm. Sagen handler både om det praktiske og det følelsesmæssige, siger han.


Der breder sig en forsigtig optimisme blandt dem, som arbejder på at finde en løsning, så det også i fremtiden vil være muligt at blive kremeret på Bornholm. Ifølge menighedsrådsformanden i Rønne tegner der sig en løsning, hvor der bliver installeret en ny elektrisk ovn i krematoriet på Rønne Kirkegård, og provst Johannes Gregers Jensen er også fortrøstningsfuld.

Tre scenarier er i spil. Enten finder man en løsning i de nuværende rammer i kælderen under kapellet på kirkegården, eller også bygger man et nyt krematorie på Bornholm. Endelig er der den mulighed at transportere afdøde til kremering på Sjælland.

– Det ser ud til, at det godt kan lade sig gøre, at vi godt kan fortsætte her. Det er det, vi have skal undersøgt, og det er helt sikkert det, vi går efter. Selvfølgelig skal menighedsrådet bakke op om det, men set fra provstiets synspunkt, så er det den absolut bedste løsning, og efter at vi har talt med nogle konsulenter om det, virker det slet ikke urealistisk. Men det er ikke afklaret endnu, siger Johannes Gregers Jensen.

Hvil i fred

Ifølge provsten er der flere grunde til, at det er vigtigt, at kremeringer fortsat kan foregå på Bornholm. Primært tror han, at der er en oplevelse af, at man ikke skal transportere sine døde alt for meget og alt for langt.

– Det er en eller anden fornemmelse i os, at det giver god mening, når vi siger, at man skal hvile i fred. Det vil sige, at skulle ligge og transportere folk alt for meget og alt for langt, det er der mange, der ikke har særlig meget lyst til. Derfor kunne det være rart, at vi kunne klare det indenøs, siger Johannes Gregers Jensen.

Personligt synes han også, at man her på Bornholm godt kan klare tingene selv.

– Vi skal ikke, hvis du spørger mig, deportere alle opgaver til Sjælland. Et samfund herovre hænger sammen, fordi vi faktisk også tager opgaverne selv, og det her er en af de ting, som jeg synes, det vil være fint, hvis vi som bornholmere kan klare for hinanden, siger han.

Finde en løsning

Johannes Gregers Jensen er sikker på, at det nok skulle lykkes at finde en løsning, hvis det bliver nødvendigt at transportere afdøde til kremering på Sjælland.

– Vi skulle nok få lavet en ordning, hvor alt foregik både værdigt og ordentligt. Så det er ikke sådan, at det er fuldstændig udelukket for mig, hvis det endte sådan, at folk skulle transporteres. Men for mig vil det helt klart være en stor fordel ikke at skulle transportere alle dem, der skal brændes, siger han.

Der er tale om et krematorie i Ringsted, men det er slet ikke sikkert, at der er kapacitet til at brænde 400-500 mennesker fra Bornholm. Provsten er dog sikker på, at man nok skulle finde en løsning, hvis det blev aktuelt.

– Og andre steder i Danmark bliver folk faktisk transporteret ret langt, siger provsten.

En stor fordel

Om et lokalt krematorie ligger på Rønne Kirkegård eller et andet sted, er ikke afgørende for Johannes Gregers Jensen, så længe det hænger sammen og foregår værdigt. Men han mener, det vil være rart ikke at skulle bygge nyt, da det vil have stor indflydelse på klimaaftrykket.

– Så det vil være en stor fordel at bruge de lokaler, vi har, siger han.

Sagen om krematoriets fremtid er særlig, fordi den ikke kun handler om rationelle argumenter, men også følelser og etik.

– Det er helt sikkert et aspekt, som fylder noget i den her sammenhæng. Der er mange af de praktiske ting, vi håndterer her i samfundet, som bare skal gøres ordentligt, og hvor vi rationelt kan beregne, hvad er den rigtige måde at gøre tingene på. I den her sammenhæng er der også det etiske aspekt, fordi det handler om livets afslutning, og hvordan vi håndterer vores kære, også når de er gået herfra, siger Johannes Gregers Jensen.

– Derfor er det noget, vi på en eller anden måde forholder os til i den her sammenhæng.