Elregning sparker benene væk under brugs: 'Jeg er meget, meget bekymret'

Elregning sparker benene væk under brugs: 'Jeg er meget, meget bekymret'
Jørn-Ole Pedersen må slukke for lyset. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT | 6. SEP 2022 • 05:30

De stigende energipriser kan betyde, at øens mindste brugs må lukke. – Vi er tvunget til at finde ud af, hvor vi kan spare penge, forklarer uddeleren.

 

Dagli' Brugsen i Østerlars valgte mandag klokken 12 at slukke lyset i forretningen i flere minutter. Slukningen sker som led i et landsdækkende tiltag, hvor alle mindre brugser i Danmark vil gøre opmærksom på, hvor store konsekvenser det har, at energipriserne er steget så voldsomt de seneste måneder.

Brugsen i Østerlars har normalt ikke så mange kunder omkring klokken 12, så derfor havde nedlukningen ikke så stor indvirkning på de lokale kunder. Men brugsen var alligevel med for at sende et klart signal.

– Denne happening sker, fordi vi vil fortælle politikerne på Christiansborg, at der er noget, de meget snart skal have kigget på, hvis de vil redde de små butikker. Der er stadig mange små byer, der har nogle gode butikker, som nu risikerer at måtte dreje nøglen om, fordi de ikke har penge til elregningen, mener uddeler Jørn-Ole Pedersen.

For en sikkerheds skyld havde han bedt noget af personalet stå klar ved indgangen for at fortælle kunderne om, hvorfor lyset ville blive slukket i butikken.

For alle Coop-butikker i landet drejer prisforhøjelsen på energi sig om op mod en halv milliard kroner, og for Dagli' Brugsen i Østerlars er beløbet også meget højt.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at vi allerede i år har brugt over 100.000 kroner ekstra på strøm. Og det gør jo, at det er helt opslidende, at drive sådan en butik, siger Jørn-Ole Pedersen.

I Østerlars har brugsen de seneste år, på linje med alle andre mindre brugser på Bornholm, arbejdet for at øge indtjeningen. Og det er gået ret godt, mener uddeleren.

– Vi driver faktisk en fornuftig butik, og vi har teknisk set en bedre indtjening i år, end vi har haft de andre år, så det vi går og laver i butikken, er jo det rigtige, men det hjælper ikke nok, når der er nogle energipriser, der trækker tæppet væk under os.

Meget bekymrende

Kan du se nogle måder, I kan spare penge på?

– Vi prøver på alle mulige måder at spare. Vi slukker lyset forskellige steder i butikken, vi reducerer noget kølekapacitet på vores lager, og gør alt muligt andet kreativt. Og hos Coop afholdes der også nogle onlinemøder, hvor forskellige melder ind med tiltag, som de har sparet penge på. Og så kan man da spørge sig selv, om det hjælper noget at slukke 10 neonrør i butikken. Måske ikke det store, men alligevel er det de små bække, der bliver til en stor flod, siger Jørn-Ole Pedersen.

Brugsen har på grund af de stigende elpriser endnu engang kniven for struben, og det kan være svært at se, hvordan forretningen fortsat skal eksistere.

– Vi er nødt til, ja vi er tvunget til, at være kreative og finde ud af, hvor vi kan spare penge.

Uddeleren påpeger, at brugsen har øget omsætningen de seneste år, men at det ikke rigtig hjælper noget, når priserne stiger i den hastighed, de gør nu.

– Det er meget alvorligt. I forvejen har det været alvorligt i 10-15 år, og nu er det måske elpriserne, der gør, at butikken ikke kan klare sig længere. Problemet ligger i, at vi er den mindste brugs på øen, og selv om vi har fået hævet vores omsætning, så hjælper det ikke noget i forhold til de stigende priser der er på energien.

Så du er bekymret?

– Jeg er meget, meget bekymret. Jeg ved, at min bestyrelse, som jo har det sidste ord, har forsøgt at finde frem til nogle tiltag, som jeg ikke kan fortælle om endnu. Men de forsøger at lave en redningsplan. Men det er svært. Man kan lave nok så mange redningsplaner, hvis elpriserne bare fortsætter på den måde, siger Jørn-Ole Pedersen.

I værste fald kan det dermed betyde, at Østerlars mister den lokale dagligvarebutik.