Der er en magi i at se tingene lykkes

Der er en magi i at se tingene lykkes
Konkurrence er noget af det sundeste, der findes. Det er sundt for medarbejderne, det er sundt for chefen, og det er sundt for kunderne, siger Anders Mahler der sidste år tiltrådte som medejer og meddirektør for Knudsker el. Foto: Joan Øhrstrøm
DELUXE | ERHVERV | Lørdag 25. maj 2024 • 05:30
Af:
Joan Øhrstrøm
DELUXE | ERHVERV | Lørdag 25. maj 2024 • 05:30

Knudsker El er i vækst og har nu også bredt sig til flere brancher med deres nye afdeling Knudsker køl. Sidste år købte den tidligere lærling Anders Mahler sig ind i virksomheden, og han har ikke tænkt sig at køle ambitionerne ned.

Anders Mahler har travlt på kontoret, da Tidende besøger den travle meddirektør for Knudsker El.

– Vi har lige ansat en ny overmontør, der skulle sættes ind i nogle ting, siger han med et undskyldende smil, da han byder indenfor i firmaets mødelokale, hvor han i begyndelsen af interviewet er iført en marineblå cardigan med virksomhedens logo.

Men da han senere viser rundt, er det i firmaets mørkeblå t-shirt, der afslører, at han ikke ligner en typisk direktør med sine tatoveringer på armene.

– Jeg plejer at tage en langærmet trøje på, hvis jeg sidder til møder, hvor vi taler om ordrer til mange millioner kroner, men når vi er kommet godt i gang, kan jeg godt smøre ærmerne op. Så har der været nogle, som har sagt, hvad er det for en rocker, der er direktør i Knudsker El. Det, synes de, er sjovt, når de ikke var forberedt på det, siger Anders Mahler, der også har en liberal politik for sine ansatte med hensyn til tusser, "så længe de ikke har tatoveret et politisk synligt synspunkt”, som han siger.

Men mindst en af hans egne tatoveringer har også mere faglig relevans. For ser man efter, sidder Ohms lov centralt på underarmen. Og det siger noget om Knudsker Els unge leder, at han ligefrem har fået elektricitetens læresætning tatoveret.

Anders Mahler bruger nemlig de fleste af sine vågne timer her i virksomheden, som han sidste år købte sig ind i. Og hans karriere i Knudsker El viser også, at Ohms lov måske kan overføres til arbejdslivet.

Ifølge den fysiske formel får man masser af spænding, hvis man giver strømmen modstand. Og Anders Mahler har både mødt modstand og fået spænding i livet. Som barn skabte han sig ifølge eget udsagn rigeligt med spænding som lidt af en ballademager, der måtte skifte skole flere gange, men undervejs mødte han også gode lærere, der godt kunne se, at han havde lys i pæren. Og da han mødte sin nuværende hustru på Café Gustav, spurgte hun ham, hvad han ville med sit liv.

– Det blev afgørende for mig, for med sit spørgsmål tændte hun min gamle drøm om at komme til at arbejde her i Knudsker El og allerhelst bliver ejer af det, siger Anders Mahler, som derfra arbejdede benhårdt på at komme i lære hos den bornholmske el-virksomhed.


Direktøren for Knudsker el, Anders Mahler, er så vild med elektricitet, at han har fået tatoveret Ohms lov på sin underarm.  Ohms lov  beskriver sammenhængen mellem elektrisk strøm (I), elektrisk spænding (U) og fænomenet elektrisk modstand (R) for en stor gruppe stoffer. Foto: Joan Øhrstrøm


Fra lærling til direktør 

Der er også en vis tradition for, at lærlinge med lys i pæren godt kan komme til tops i Knudsker El.

I dag ejes virksomheden nemlig af to tidligere lærlinge, der nu begge kan kalde sig direktører.

Peter Lund Olsen startede som lærling i 1984 og overtog virksomheden i 2012, og Anders Mahler startede som lærling i 2010 og fik sidste år opfyldt sin drengedrøm om at blive en del af ejerkredsen. Men i sin tid måtte han spørge flere gange, før han overhovedet fik lov til at få læreplads.

– Jeg havde i sin tid været i skolepraktik hos Knudsker El, og derfra var det kun dem, jeg ville arbejde for, fortæller han videre, da vi sidder omkring et flere meter langt bord i firmaets mødelokale.

– Jeg syntes, at Knudsker El var et superfedt brand med alt fra deres tøj, bolsjer og kuglepenne til deres biler og den energi, som gutterne havde. Når man så dem ude i byen, virkede det som noget, jeg gerne ville være en del af, siger Anders Mahler, som tidligt begyndte at drømme om at blive elektriker.

– Jeg har altid rodet med teknik og el på biler og knallerter, så jeg har altid tænkt i den retning og ville gerne have noget at gøre med teknik, hvor jeg skulle bruge hænderne, men hvor jeg ikke blev sindssyg beskidt. Og samtidigt skulle det heller ikke være for tungt.

Vedholdenhed åbner døre

Efter Anders Mahler fandt sin kæreste, meldte han sig derfor til grundforløbet for elektrikere på erhvervsskolen, hvor han straks følte sig hjemme.

– Det var supermagisk, da jeg første gang mærkede skolesammenhold. Men da vi skulle have en læreplads, fik jeg bare ikke nogen.

Direktøren smiler.

– Men jeg ville kun være her. Så jeg søgte også kun her.

Den unge elektrikerelev var dog ikke sådan at slå ud.

– Jeg fik nej adskillige gange, men jeg blev bare ved med at komme, griner direktøren.

– Til sidst tog de mig til et møde og sagde, at jeg kunne starte næste år, men de syntes, jeg skulle tage værnepligten først. Det gjorde jeg så i Vordingborg, siger han og tilføjer:

– Min mor nåede desværre ikke at se, at det gik mig så godt, for hun døde af kræft en måned før, at jeg begyndte i lære her, fortæller Anders Mahler, som efter sin lærlingetid hos drømmevirksomheden hurtigt vidste, at han endda havde ambitioner om at blive en del af ejerkredsen.

– Dengang havde man de største chancer for det ved at tage maskinmesteruddannelsen, der også gav installatøreksamen. På den måde ville man både kunne blive installatør i en el-virksomhed, og hvis det ikke var det, man havde lyst til, kunne man tage ud at rejse og arbejde på et skib. Og det var derfor, jeg valgte at tage maskinmesteruddannelsen efter min uddannelse som elektriker.


Meget af min tid går med at tale i telefon med kunder og medarbejdere og besvare mails, siger Anders Mahler. Foto: Joan Øhrstrøm


Hos Novo og Mærsk

Anders Mahler blev færdig som maskinmester i 2018, efter han sammen med en studiekammerat havde skrevet en velmodtaget bacheloropgave hos Novo Nordisk. Derefter fik han en stilling som maskinmesteraspirant for NCC.

Siden sejlede han i Nordsøen i tre måneder, inden han fik job som juniormester hos Mærsk. Men et møde med hans tidligere chef Peter fra Knudsker El førte ham fra havet og tilbage til bornholmsk klippegrund.

– Peter kom og spurgte, om jeg kunne tænke mig at blive en del af ejerkredsen. Det var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til, fortæller Anders Mahler.

Og i dag driver de virksomheden sammen som ligeværdige partnere.

– Det passede også min kone godt, at jeg skulle arbejde på Bornholm i stedet for at sejle rundt, og på det tidspunkt havde vi allerede to små børn.

I begyndelsen var aftalen, at Anders Mahler begyndte som overmontør i fem år for at vise, hvad han duede til, inden han blev en del af topledelsen. På den måde nåede han også at lære virksomheden at kende som mellemleder, fortæller han, inden han fører os tilbage til virksomhedens historie.

Kurts kerneværdier

Knudsker El har i dag tæt på 60 ansatte, men det hele startede som en enkeltmandsvirksomhed.

– Det var Kurt Sjøholm, der startede Knudsker El i 1979. Han er stadig overmontør her. Og det lange mødelokale, vi sidder i, er faktisk en del af hans gamle hovedhus, hvor han også boede privat, fortæller Anders Mahler og peger på et lille område på gulvet, hvor gamle klinker fra en varmekilde har fået lov at blive.

Sidenhen er der bygget til i begge sider, men virksomheden begyndte her på matriklen, og derfor hedder den også Knudsker El.

– Det her er jo Knudsker sogn, smiler han og slår ud med armene.

– I 1979 var Rønne ikke vokset helt herud, men Kurt Sjøholm startede i det små, og hans filosofi var fra begyndelsen, at man skal tjene penge, før man bruger penge. Han har altid været meget arbejdsom sammen med sin kone, som lavede det papirmæssige. Og han var den første, der fik en mobiltelefon i sin firmabil, så kunderne kunne ringe til ham, når han var ude at skrue. Så hvis der kom noget akut, kunne folk få fat på ham.

I dag er det også det oprindelige værdigrundlag, som tegner firmaet, forklarer han.

– Kurts kerneværdier gør stadig, at virksomheden er så sund, som den er i dag, fordi vi ikke rigtig har noget gæld, ligesom vi har været først på beatet lige siden med innovative løsninger.

– Det, der betegner en sund virksomhed i dag, er den omstillingsparate virksomhed. Det er den virksomhed, som kan tilpasse sig markedsforholdene, siger Anders Mahler og peger på, hvordan branchen har ændret sig radikalt, siden Kurt startede Knudsker El.

– Op gennem tiderne tilpasser man sig i forhold til telefoninstallation, data-installation, industri-installation, så kommer der noget, der hedder sikringer i forhold til bygninger med indbrud og overvågning, så kommer der noget til brandanlæg, hvor man sikrer bygningen ved brand. Så kommer der festivaler. Så tilpasser man sig og bliver dygtig til det. Så kommer der noget på havnen, så tilpasser man sig og jagter det og kommer med i de brancheforeninger og de sammenslutninger, som gør, at man er først på markedet, forklarer direktøren og tilføjer:

– Vi valgte for eksempel at investere tid i Offshore Center Bornholm, som Peter har været en fast del af, siden de startede. Det er for både at skabe relationer til kommende kunder, men lige så vel være på mærkerne i forhold til, hvad det er de her kunder efterspørger. Og det er ren og skær fordi vi øjner et marked og jagter det.

Stor vækst

Sådan er virksomheden, ifølge direktøren, fulgt med tiden, ligesom den har vokset sig større gennem årene.

Og i dag er det også Knudsker El, der ejer Allinge El og Tejn El.

– Da jeg startede i 2018 som overmontør, var vi allerede 34 ansatte. Men siden 2018 nærmer vi os snart en fordobling af medarbejdere, siger han og tilføjer smilende, at Knudsker El også har vundet tre af øens største el-entrepriser den sidste tid – i forbindelse med Almegårds Kasernes nye garageanlæg, Bo42 afd. 56 og Søndergården, som også er fra Bo42.

– Og vi lægger os selvfølgelig også i selen for de næste, som er i horisonten, siger han.

Et af de områder, som Knudsker El satser på, er industrikunder, for de beskæftiger alene seks-syv medarbejdere.

– Alle vores industrikunder har en primær og sekundær montør. De må ikke holde fri på samme tid. Det betyder, at vores kunder kan udlicitere deres elektrikerforretning i et industrianlæg, og det gør, at de altid har os på som vagt med erfaring, og at vi kan stille 10 mand i morgen, hvis der er behov.

– En af de seneste eksempler er Espersen i Hasle, hvor vi varetager alt el-arbejdet i deres procesanlæg, men vi er faktisk også med i driften, så når deres egne medarbejdere har ferie, er det Knudsker El, der med el-teknisk ekspertise hjælper med at starte fabrikken op sammen med det øvrige personel.

Og det er den historiefortælling, som så forplanter sig i branchen og gør, at vi ikke kun fastholder vores kunder, men får nye kunder til, fordi vi giver et enormt højt serviceniveau. Og at vi har rigtig mange dygtige og dedikerede medarbejdere.

At give tilbage

Midt i virksomhedens vækst prøver Anders Mahler og hans partner også at huske deres lokale rødder.

– Når det går os godt, prøver vi også at vise et samfundsansvar. Vi har næsten brugt en halv million på sponsorater i 2023. Og det tror jeg er rimelig unikt for en el-virksomhed. Vi sponsorerer alt fra lokalforeninger til ildsjæle og Wonder og fodboldklubber. Det eneste, vi ikke sponsorerer som udgangspunkt, er enkeltpersoner. Så når det går godt her, har vi et ansvar – så køber vi flere biler her, vi køber mere tøj lokalt, vi køber mere værktøj lokalt. Vi prøver så meget som muligt at give tilbage, siger direktøren, som synes, det er vigtigt at tage et lokalt socialt ansvar.

– I stedet for at få 10 østeuropæer op på kontrakt, der tager vi en beslutning om at tage nogle flere lærlinge, ansætte en svend mere. Hvis du kigger i en typisk el-virksomhed, er det måske et par procent, som er kvindelige elektrikerelever, der tager vi to elektrikerelever i år, siger Anders Mahler, der ikke har glemt, at han engang selv fik en chance hos Knudsker El.

– Har en lærling en diagnose, for eksempel ADHD eller ordblindhed, så er det første, jeg siger til vedkommende, at det ikke er en undskyldning. Der er værktøjer til dem. Du kan få hjælp de steder, du vil. Vi skal nok hjælpe, så længe der er vilje, skal vi nok komme fælles i hus.

Virksomheden kommer op på 15 elektriker-lærlinge efter sommeren. Og det er han stolt af.

– Vi har et par gutter, som har mistet deres læreplads på baggrund af et eller andet, og så kommer de her til og får en chance til. Men når jeg ser på de drenge, som gerne vil have en chance til, og så får de den chance. For jeg har også selv fået en chance.


Da jeg startede i 2018 som overmontør, var vi allerede 34 ansatte. Men siden 2018 nærmer vi os snart en fordobling af medarbejdere, siger Anders Mahler, der sidste år tiltrådte som medejer og meddirektør for Knudsker el. Her er han i samtale med en medarbejder. Foto: Joan Øhrstrøm


Arbejder stress væk

Direktørjobbet kræver også meget logistik og koordinering, der præger hans egen dag,

– Meget af min tid går med at tale i telefon med kunder og medarbejdere og besvare mails. Imens vi har siddet her, er der for eksempel otte ubesvarede opkald, og fra kl. 9 til nu har jeg fået 50 mails. Så i forhold til det er den bedste tid på døgnet, når montørerne kører hjem kl. 15.15, for så stopper telefonen med at ringe, og så kan jeg nå det, jeg skulle have nået om morgenen, siger den travle direktør, der snart har snakket i to timer, så det bliver endnu en sen dag på kontoret, forudser han.

– Nu ved jeg, at jeg kommer hjem kl. 21 i aften. For når vi er færdige her, skal jeg have styr på telefoner, og de der 50 mails skal jeg jo have behandlet, før jeg kører hjem. Men jeg plejer at sige, at når jeg bliver stresset, så arbejder jeg det væk. For bliver jeg stresset, så er det, fordi jeg har for mange ting.

Er det svært at være så meget væk fra familien?

– Det er et valg, jeg har taget. Der er mange, der siger, jeg kommer til at fortryde, at jeg har været rigtig meget væk. Og jeg siger, ja jeg har ikke været der, kun i weekenderne, vi er helt enige. Men jeg bliver verdens bedste morfar, siger han og giver plads i ansigtet til et drenget smil.

– Jeg arbejder for meget og roder mig ud i mange ting. Det er derfor, at vi nu har fået en ekstra overmontør på kontoret. Efter dette tiltag håber jeg at kunne komme hjem tidligere et par gange om ugen, siger Anders Mahler og fremhæver sin kone:

– Som jeg plejer at sige, bag en hver stærk mand står en endnu stærkere kvinde, og uden Stina ingen Anders, hun holder sammen på mig, så hun er vigtig.

Til gengæld kobler han også helt af, når han er hjemme, hvor det er hustruen, der står for det praktiske. Og efter en nats hvile er han til gengæld atter klar til at arbejde igennem.

– Jeg sover som regel som en sten, og jeg plejer at sige, hvis jeg har fået mine syv-otte timers søvn, så har jeg det, som jeg har holdt tre ugers sommerferie. Så hvis bare jeg har fået min søvn, er jeg klar, siger Anders Mahler, som stadig er fuld af ideer til at videreudvikle virksomheden.

– Jeg plejer at sige, når man stopper med at udvikle sig, begynder man at afvikle sig. Men kan ikke bare stå i stampe, og det, der driver mig, er at se, at tingene lykkes, siger direktøren.

Konkurrence på køl

Senest har virksomheden endda bredt sig på endnu en branche med deres spritnye køleafdeling - Knudsker køl, og det kan blandt andet lade sig gøre med hans baggrund, forklarer han.

– Det, jeg laver her, ville man måske også godt kunne have klaret med en installatøreksamen, men min maskinmesterbaggrund gav mig også en uddannelse i køl og maskiner. Det har også været en af grundene til, at jeg tør begive mig ud i det her køleprojekt, siger Anders Mahler og tilføjer:

– På den måde distancerer vi os fra vores konkollegaer ved, at vi så også tør at kaste os over andre brancher, siger Anders Mahler, der ikke er bange for at konkurrere med andre.

– Konkurrence er noget af det sundeste, der findes. Det er sundt for medarbejderne, det er sundt for chefen, og det er sundt for kunderne. Det sørger for, at kunden i sidste ende betaler markedsværdien for sine ting, og at medarbejderne får den løn, de skal have, og det sørger for, at mester til stadighed skal sørge for, at det er et dejligt sted at være. Er der ingen konkurrence, så luller man sig selv i søvn. Det var også derfor, han kastede virksomheden ud i at konkurrere på køleteknik.

Fælles for mange brancher er, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det gælder både i vvs- og installationsbranchen eller vvs, men ikke mindst når det handler om at finde køleteknikere, forklarer han.

– Der bliver ikke uddannet særligt mange køleteknikere i Danmark om året, hvilket resulterer i at i resten af landet er en køletekniker i virkelig høj kurs. Og på Bornholm har der ikke været så meget konkurrence i kølebranchen - så qua min maskinmesterbaggrund, så tænkte jeg i sommer sidste år, at det bliver vi nødt til at gøre noget ved.

Det fik ham til at samarbejde med en gammel bekendt, Joachim Andersen, der havde forstand på køleteknik.

– Han har bare erfaringen, og vi har økonomien. Så jeg tager fat i ham og siger, at jeg tror, at vores styrker er hans svagheder, og hans styrker er vores svagheder. Han har en kæmpedrøm om at blive selvstændig, og han kan godt se mulighederne på Bornholm. Og heldigvis kan han se det fornuftige i at være flere om at tage telefonen at være flere om at sparre, være flere om at arbejde. Så vi indgår hurtigt et samarbejde. Til at starte med hedder det Knudsker El, men lynhurtigt kan vi se, det tager fat, og kunderne er begejstrede, fortæller han.

Derfor kaldte de den nye afdeling for Knudsker Køl og har nu købt nabobygningen, hvor Polles skilte har ligget til huse siden 2007, men nu flytter til lokaler på Håndværkervej 14 tæt på.

– Det er nødvendigt med det sidste opkøb også, hvor Sørens Storkøkken er blevet til en del af Knudsker køl, som gjorde, vi fik tilført et par ekstra køleteknikere til afdelingen.

– Vi er meget glade for samarbejdet med Søren, som også selv er glad for, at han endelig kan prøve at holde tre ugers sammenhængende ferie om sommeren, smiler Anders Mahler og tilføjer, at Søren nu er ansat som overmontør, mens Joachim er afdelingsleder for Knudsker køl.

– Og så har vi taget to elektrikere, som vi efteruddanner til køleteknikere nu. Og så tager vi en køleteknikerelev i løbet af sommeren, er planen. De har supertravlt, og det er megafantastisk.

Knudsker køl satser på erhvervskunder ved at sælge kølemøbler, fryserum, kølerum og alt, hvad der er i et storkøkken og butikskøl.

– Vores kunder er restauranter, supermarkeder og caféer, du har rundt omkring på Bornholm, hvor de har en hætteopvasker, et blødgøringsanlæg og en industriovn, der er jo hurtigt flere hundrede tusinder i sådan et køkken, og alle de ting, der har der helt sikkert været plads til et kølefirma endnu tilføjer:

– Og det er noget, som kunderne også synes er fedt, at når man køber køkkenudstyr og kølerum, så har vi også styr på el-tilslutningen.



En ekstra læreplads

Anders Mahler tøver ikke længe, før han svarer på, om han har tænkt sig at blive i virksomheden til, han bliver morfar.

– Om jeg er her om 30 år, ved jeg ikke, men lige nu synes jeg jo, det er det sjoveste, jeg ved, udover når jeg holder fri og er sammen med familien. Hver dag føles som at træne til en OL-finale, og jeg elsker det.

Havde du som dreng troet, du ville være, hvor du er i dag, som 34-årig?

– Jeg vil sige, at med vedholdenhed kommer man langt. Hvis man har god karma og behandler folk på vejen op, som man gerne vil behandles på vejen ned, så skal man nok nå sine mål. Så kommer alt godt til den, som venter, siger direktøren og uddyber sin pointe med et nyligt eksempel fra hverdagen hos Knudsker el.

– Jeg har lige haft en elev, som ikke fik nogen læreplads og så er han kommet hver uge her med kage og spurgt om læreplads, og nu har jeg sagt til ham: ”Du skal stoppe med at komme med kage, du skal nok få en læreplads”.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT