Dansk Industri dumper kommunen

NYHED | ABONNENT | 6. SEP 2023 • 19:30
NYHED | ABONNENT
6. SEP 2023 • 19:30

Bornholms Regionskommune ender som bundskraber i Dansk Industris landsdækkende undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed 2023. DI Bornholm håber på konkrete forbedringer.

Det står skidt til med Bornholms Regionskommunes erhvervsvenlighed.

Sådan lyder hovedkonklusionen på DI’s årlige undersøgelse af kommunernes overordnede erhvervsvenlighed. Kommunen ender som nummer 92 ud 92 undersøgte kommuner, og det ærgrer formand for DI Bornholm, Michael Almeborg.

– De ligger absolut sidst. Ambitionerne er ellers til mere, og derfor er det både skuffende og ærgerligt, lyder reaktionen fra formanden, der til dagligt ejer og driver vriksomheden Ole Almeborg A/S i Hasle.

Det er ikke første gang, at regionskommunen ender lavt eller sidst i undersøgelsen, der er lavet 14 år i træk. Det gør kun placeringen værre, mener han.

– Det alvorlige er signalet, som det sender udadtil uden for øen. Det kan have en negativ konsekvens i de tilfælde, hvor en virksomhed skal finde et sted at etablere ny aktivitet og valget står mellem vores kommune eller en anden kommune, forklarer Michael Almeborg.

Kan skræmme virksomheder væk

På Bornholm har 60 virksomheder deltaget i undersøgelsen, hvor kommunen bliver vurderet på ti overordnede parametre. De 60 virksomheder, der repræsenterer 18 procent af den private beskæftigelse, vender tomlen ned for flere parametre. Kommunen går således tilbage på otte ud ti områder sammenlignet med sidste år.

– Skal man tegne det sorte billede, kan konsekvensen af at ligge i bunden være, at der ikke er nogen store erhvervsvirksomheder, der vil etablere sig på øen fremadrettet. Det ses på sin vis allerede, for der har længe ikke været nogen store virksomheder, der placerer sig her. Dem, der er, har været her i mange år, og de nye er af mindre karakter, siger Michael Almeborg.

Direkte adspurgt, hvad kommunen helt konkret kan gøre for at løfte erhvervsvenligheden, peger Michael Almeborg på særligt to store områder.

Det ene handler om at sikre, at det generelt er attraktivt at bo på Bornholm. Den allervigtigste ting, som virksomhederne efterspørger i undersøgelsen, er nemlig arbejdskraft.

– Det handler om at gøre sig lækker for dem, der flytter til Bornholm. Gøre sit for at sikre, at der er et sted at bo, at der er de nødvendige pasningsmuligheder til vores børn, at der er skolemuligheder, et velfungerende hospital, læger og så fremdeles. De helt grundlæggende rammer, der kan trække arbejdskraft hertil, siger han.

Byggesagstiderne skal ned

Derudover peger Michael Almeborg på byggesagsbehandlingtiderne, der længe har været et italesat problem. Faktisk mener han, at hvis det lykkedes at mindske dem, så vil det smitte af på flere andre parametre i erhvervsvenligheden.

– De står til øretæver hvert eneste år på byggesagsbehandlingen, og det kan sprede sig som ringe i vandet, når vores medlemmer vurderer de andre områder. Lykkedes det kommunen at nedbringe tiderne, så tror jeg virkelig, at det vil gøre en positiv forskel, siger han.

Kommunalpolitikerne indgik et nyt budgetforlig tirsdag aften, og her er der netop afsat 650.000 kroner ekstra årligt til byggesagsbehandling. Det er en nyhed, som DI formanden klapper i hænderne over. Generelt understreger DI formanden også, at han oplever en god dialog med kommunen.

– Det er glædeligt nyt. Det glæder mig på DI medlemmernes vegne, at politikerne har tilgodeset erhvervet og dels opretter erhvervsklasser allerede i 8-klassen og så tilegner midler til byggesagsbehandlingen. Det er virkelig dejligt at høre, siger han.