Bornholmerne fortjener et sted, der har åbent hele året

Bornholmerne fortjener et sted, der har åbent hele året
Mathias Sejer Sørensen, køkkenchef på Njord i Siemsens Gaard. Han bor i Østermarie sammen med sin kone Andrea Aguirre og deres to børn på tre og seks. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2023 • 05:30

Køkkenchefen på Restaurant Njord i Svaneke åbner for vintersæsonen i et forsøg på at leve op til byens slogan om Svaneke som byen, der aldrig holder lukket.

Helårsåbent, julemarked og en åben invitation til lokale producenter om at komme og sætte en bod op i adventsdagene, det er noget af det, der venter, når Restaurant Njord i Siemsens Gård i Svaneke åbner dørene for den kommende efterårs- og vintersæson.

I stedet for at holde lukket i restauranten, som ligger østvendt i gårdens nordlige fløj, vil der være åbent tre-fire dage om ugen frem til jul, og de tre søndage i advent bliver der spredt halm i gårdhaven, mens Mathias Sejer Sørensen og hans personale vil diske op med alt fra gløgg til frankfurter og karrywurst under varmelamperne.

Mathias Sejer Sørensen glæder sig til at opleve Siemsens Gaard om vinteren. De første to sæsoner var han alene om vinteren, og passede både køkken og restaurant. Men nu har den 35-årige køkkenchef fået to elever. Det giver luft til at udvide aktiviteterne.

Vinteråbningen er den foreløbige kulmination på tre år i konstant udvikling. August Lund, der også ejer Strandhotellet i Sandvig, overtog den gamle købmandsgård i Svaneke i 2020, og i 2021 gennemgik restauranten en total renovering, så den nu fremstår lys og hjemlig, med fri udsigt over havnen og havet lige udenfor døren. I samme omgang fik den gamle købmandsgård fra 1650 en større overhaling. Hele 20 millioner kroner blev der lagt i renovering af ejendommen, heraf 12 millioner i en del af de 51 værelser, gårdhaven, køkken og restaurant, samt terrassen, der om sommeren danner rammen om Njords udeservering.

 


 

 

Kig ud til gårdhaven, hvor en del af de gamle roser har måttet vige pladsen for Mathias Sejer Sørenserns køkken- og krydderhave. Foto: Anette Vestergaard

 

Diskret luksus

Udsigten fra gårdhaven ledsages af en stærk duft af rosmarin. Den kommer fra Mathias Sejer Sørensens køkkenhave, som er indrettet i gårdens bagerste del. Her vokser grønkål, krydderurter og jordbær, og til efteråret vil han plante græskar.

Gårdhavens opdelte rum er møbleret med rigelige mængder loungestole, og det hele emmer af diskret luksus og eksklusivitet, selv om uvidende turister konsekvent bruger gårdhaven som genvej mellem Brænderigænget og Svaneke Bageren.

Mathias Sejer Sørensen ser sig tilfreds omkring.

– Du finder ikke andre steder i Danmark med en placering som denne, lyder det, mens køkkenchefen kaster et blik ud over gårdhaven og havnen i Svaneke. Dyvig Hotel i Sønderjylland og hotellerne i Gammel Skagen og langs den jyske vestkyst kommer måske derhen ad.

– Men de ligger ikke midt i en by som denne, siger Mathias Sejer Sørensen. August Lund hentede ham fra Stammershalle, da han åbnede Restaurant Njord i 2021, vel vidende, at han ville få en køkkenchef med et konservativt mindset. Mathias Sejer Sørensen er nemlig udlært på den nu lukkede vinrestaurant Le Sommerlier i Bredgade i København, under den navnkundige køkkenchef, Francis Cardenau.

– Jeg er aldrig faldet for det nordiske køkken. Jeg har ikke noget imod det, jeg er bare udlært på den gamle skole med reducerede saucer og intense smage, siger den rødhårede kok, der bor i Østermarie med sin familie.