Bornholm er vanedannende: 'Vi er blevet bidt af øen'

Bornholm er vanedannende: 'Vi er blevet bidt af øen'
Henning Lundberg har besøg denne sommer af svigersøn og datter Henrik og Vivian Lundberg Bjarnskov, som bor i Mariager i Nordøstjylland. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | PEDERSKER | ABONNENT | 1. AUG 2022 • 07:30

Hver tirsdag i hele sommerperioden i det skæve tidsrum klokken 14.58 - 18.02 er der Bornholmerdag ved Dagli' Brugsen i Pedersker. Tidende tog en snak med nogle af de lokale producenter, frivillige og turister, der i sidste uge lagde vejen forbi markedsdagen, som trækker mange folk til byen.

 

For Michael og Hanne Friese blev det vanedannende, da de for syv år siden første gang besøgte Bornholm.

– Vores datter faldt for en bornholmer, og så tænkte vi, at vi hellere måtte forsøge at holde ferie herovre. Og siden er vi blevet helt bidt af det, og kommer hvert år, fortæller parret fra Fredensborg.

De holder i år tre ugers sommerferie i et sommerhus i Snogebæk, og da de i disse dage har besøg af vennerne Mette og Morten Kliim-Due fra Hellebæk, mente de, at bornholmerdagen ved brugsen i Pedersker var et godt sted at vise frem.

– Vi har set skiltene ude på landevejen, og noget familie har også fortalt os om, at det foregår. Og det er så hyggeligt, at når vi så har gæster på besøg, så kan vi vise dem et sted som det her, hvor de kan smage mange forskellige bornholmske produkter, siger Hanne Friese.

Hvad synes I er værd at opleve når i besøger øen?

– Alle de gode spisesteder der er på Bornholm. Det kan vi godt lide. Og så skal vi jo altid til Hammerhus en tur. Vi elsker at vandre, og der er rigtig mange gode gåture herovre, fortæller parret Friese.

Hvad er det særlige ved Bornholm?

– Det er hyggen, og også vejret. Vi er ikke til 40 grader, siger Hanne Friese.

Hvad er det bedste I har smagt på i dag?

– Ja nu har vi jo ikke været inde i butikken og smage på de våde varer endnu, minder Michael Friese om.

Men Hanne Friese er ikke i tvivl.

– For mit vedkommende var det kiksen.

Bornholm er bare fantastisk

For Mette Kliim-Due er det pølserne der gik rent ind. Generelt mener hun, at Bornholm er dygtig til at vise de lokale produkter frem.

– Vi sad lige og snakkede om de bornholmske specialiteter. Og vi sammenlignede med Fanø, hvor vi var for nogle måneder siden. Og de kan altså ikke det samme som Bornholm. Det med, at I evner at samle specialiteterne, og at man kan komme til dem på en nem måde, det er virkelig godt. Det er ikke bare denne her brugs, det er også de andre brugser, hvor man har samlet øens specialiteter et sted.

– Derudover er naturen helt fantastisk her. Mallorca er også fantastisk, men at vi har sådan en forskelligartet natur inden for landets grænser, det er virkelig fantastisk, lyder det fra Mette Kliim-Due fra Hellebæk.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?