– Vi har også set nogle andre effekter faktisk. Det handler om de frivillige. Vi har brug for 10 frivillige hver gang, og vi har et korps på omkring 25. Arrangementet kører hver tirsdag fra Sankt Hans og frem til efterårsferien. Det er i alt 17 gange. Så det trækker naturligvis hårdt på dem. Men de, der har været her for at hjælpe til ved bornholmerdagene, bliver ofte frivillige hjælpere i brugsen, og så bliver de også ambassadører for brugsen, fordi de føler, at de bliver en del af konceptet. Og det har aktiveret mange flere, fortæller Alex Speed Kjeldsen.
Er de frivillige gengangere fra sidste år?
– Ja, der er mange gengangere. Men der er faktisk også nogle turister. Vi har for eksempel en frivillig der har et sommerhus i området, men som gerne vil engagere sig i den lokale brugs. Og det store antal frivillige er virkelig et stort plus for brugsen. Det ene er, at vi ikke ville have råd til at ansætte alle de ungarbejdere der skulle til, for at stå og servere for gæsterne, men Turisterne synes også det er super sjovt, at de der står her også kender noget til lokalområdet, og kan fortælle hyggelige historier om hvordan det var i gamle dage.
Er man som lokal brugs nødt til at arrangere noget for at overleve?
– Ja, det er man. Det behøver jo ikke være en bornholmerdag, men jeg tror, der skal tænkes ud af boksen, og så skal man spille på noget af det man har i forvejen, som man kan videreudvikle.