Benjamin stopper som restauratør, men fortsætter som ansat

Benjamin stopper som restauratør, men fortsætter som ansat
Benjamin Wang Hansen er oprindeligt uddannet tømrer, men de seneste mange år har han drevet sin egen restaurant i Rø. Han har dog ikke helt glemt tømrerfaget. Til den nye sæson har han således selv bygget en ny bar. Foto: Jesper Gynther
ERHVERV | 30. MAR • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
ERHVERV | 30. MAR • 05:30

31-årige Benjamin Wang Hansen siger snart farvel til en stor del af sin livshistorie. Han har nemlig afhændet den restaurant, som han overtog fra sine forældre for 10 år siden. Han tager dog minimum et år mere på Restaurant Stenby Mølle i Rø - nu som ansat.

Vi er midt i marts, og golfsæsonen er ikke officielt startet endnu. Alligevel er der travlt på Restaurant Stenby Mølle, som ligger omringet af de to golfanlæg i Rø. Om nogle timer kommer der gæster til et aftenarrangement med spisning, og Benjamin Wang Hansen spørger derfor Tidendes udsendte, om det er okay, at han svarer på spørgsmålene, mens han står og skræller gulerødder ved vasken i køkkenet.

Benjamin Wang Hansen er i det hele taget ikke en type, der spilder tiden. Der skal bestilles noget, og det har han i den grad formået at gøre i sit fortsat unge liv. Direkte efter 9. klasse uddannede han sig til tømrer, og som blot 21-årig overtog han Restaurant Stenby Mølle fra sine forældre. Nu har han drevet stedet på egen hånd i 10 år, men snart er det slut. Han har nemlig afhændet restauranten, som har været til salg siden november 2022.

– Jeg har altid været glad for arbejdet heroppe og glad for stedet. Men det har aldrig været min plan, at jeg skulle tage hele mit arbejdsliv her på restauranten. Jeg tror, jeg er typen, der har lyst til at prøve noget forskelligt og blive kastet ud i noget nyt. Og uanset hvor meget jeg prøver at udvikle det her, så er det jo trods alt samme sted, jeg træder mine skridt, siger Benjamin Wang Hansen.

Han stopper dog ikke helt i restauranten endnu, men det vender vi tilbage til.

Åbent syv dage om ugen

En anden årsag til, at Benjamin Wang Hansen valgte at sætte restauranten til salg for et par år siden, skyldes, at han blev far for første gang. For når restauranten typisk åbner for sæsonen den 1. april, er der ikke meget fritid i kalenderen, indtil den lukker ned igen efter efterårsferien.

– Det er en speciel branche, for jeg skal tjene min løn på syv måneder, og det kræver, at jeg primært skal lægge min arbejdskraft om sommeren. Det har altid fungeret godt, og jeg er også glad for det den dag i dag. Men jeg har også lyst til at prøve noget andet, siger Benjamin Wang Hansen og fortæller, at ønsket om luftforandring ikke mindst skyldes hensynet til sin søn. Han ved nemlig selv, hvordan det er at vokse op med forældre, som driver en restaurant. Ja, faktisk ved han lige nøjagtigt, hvordan det er at have forældre, som driver Restaurant Stenby Mølle.

Benjamin Wang Hansens forældre købte stedet for over 25 år siden, da han var fem år gammel. I første omgang drev de det som en almindelig restaurant med åbent om aftenen, og senere - da der blev lavet en ekstra 18-huls golfbane i Rø - blev det mere og mere en golfrestaurant, som også havde åbent om eftermiddagen. Det er derfor ikke mange barndomsminder, han har fra eksempelvis cykelture med far og mor rundt på Bornholm.

– Jeg er jo selv vokset op i den her branche, som mine forældre har været i. Så jeg vidste allerede fra starten af, at der er mange kompromisser. Alle ferierne ligger i vinterhalvåret, og der er ikke stranddage, og der er ikke almindelige familieting, man ellers kan gå og gøre i sommerhalvåret. Og så er det jo en branche, hvor der altid er ekstra travlt i weekenderne, siger Benjamin Wang Hansen, som heller ikke tillader sig selv at slappe særlig meget af på hverdage. I alle årene har han således valgt at holde åbent alle dage om ugen fra april til oktober.

– Det er nok ikke alle i restaurationsbranchen, der gør det på den måde, som jeg har gjort. Men sådan har det været for mig, fordi jeg har været så engageret i det, jeg laver. Jeg sætter virkelig en ære i at køre det på den måde. Jeg har aldrig nogensinde sat en seddel på døren, hvor der står, at nu holder vi lukket mandag og tirsdag, fordi det har været hårdt. Det er aldrig sket, fordi jeg synes personligt selv, at det er vigtigt, at man som kunde kan stole på, at der er åbent. Der er ikke noget mere irriterende end at køre forgæves, fordi der er et sted, som har sløsede åbningstider.



Som selvlært kok bruger Benjamin Wang Hansen en stor del af sin arbejdstid i det køkken, som han i øvrigt selv har bygget. Foto: Jesper Gynther

 

Fortryder kun én ting

Benjamin Wang Hansen spørger, om vi kan holde en lille pause i interviewet. Han er nemlig færdig med at skrælle gulerødderne, og nu skal han hente gryden med kartofler, så han kan gå i gang med at skrælle dem.

Som han står der og skræller på livet løs, mens han lystigt svarer på det ene spørgsmål efter det andet, får man en følelse af, at han føler sig meget godt tilpas i et køkken. Og efter hvad rygterne siger, lapper golfspillerne da også dagens ret i sig, som kan være alt fra forloren hare til smørrebrød.

Men hvordan er han dog blevet så god til at lave mad, når han aldrig har gået på kokkeskole?

– Jeg har jo arbejdet her i alle mine teenageår, hvor jeg var ansat af min mor. Og det har altid været min store interesse at lave mad. Det er min hobby, også privat, så det er jo noget, jeg går op i. Og når du går op i noget, så det er jo lige meget, om man har et stykke papir på det eller ej. Nogle af de bedste kokke er jo heller ikke udlærte kokke, siger han.

At han i en ung alder både fattede interesse for madlavning og tømrerarbejde er ikke tilfældigt. Det ligger til familien. De fleste i farens familie er uddannede bagere, og på morens side er de håndværkere.

– Man går jo mange gange i de fodspor, man er opvokset i, så jeg tror bare, jeg er blevet et mix. Og så tror jeg også bare, at når der er en åben dør, så går jeg igennem den. Det har fungeret godt for mig, og jeg kan lide begge dele, så der er ikke noget, jeg vil give slip på. Jeg er utrolig glad for min tømreruddannelse, og jeg er glad for, at min onkel dengang sagde, at han synes jeg skulle have en lærerplads hos ham. Og så kunne jeg altid lave mad efterfølgende, fortæller Benjamin Wang Hansen, som de seneste 10 vintre har brugt sine tømrertalenter til blandt andet at udvide restauranten med en udestue og en tagterrasse, ligesom han har lavet et større køkken og et nyt opvaskerum.

Det eneste han fortryder er, at han aldrig tog et år eller to, hvor han prøvede at bo ovre, ligesom så mange andre af hans barndomsvenner valgte at gøre.

– Jeg fortryder ikke, at jeg er blevet på Bornholm, men jeg fortryder faktisk lidt, at dengang jeg var ung og havde mulighed for det, at jeg ikke kom lidt væk. Jeg ville helt sikkert komme tilbage efter noget tid, men jeg kan godt fortryde lidt, at jeg ikke tog noget arbejde eller tog en uddannelse et andet sted end på Bornholm. Egentlig bare for at få nogle andre indtryk og komme uden for sine vante omgivelser, siger Benjamin Wang Hansen, som derfor også har tilbragt en vinter i Sydafrika som tømrer, mens Restaurant Stenby Mølle havde sæsonlukket.

– Jeg elsker at rejse, men jeg kan også godt blive lidt rastløs. Jeg er ikke god til at ligge for længe på hotelværelset, så det er en super kombination for mig, at man kan rejse og arbejde samtidigt.

Glæder sig til jobsamtale-debut

Den næste ferieoplevelse, han ser frem til, skal dog hverken gå til Sydafrika eller andre dele af verden. I stedet ser Benjamin Wang Hansen frem til at nyde sommeren i 2026 hjemme på Bornholm.

– Jeg har aldrig holdt en sommerferie herhjemme, for vi har jo altid måttet rejse om vinteren. Så jeg kan mærke, at jeg har lyst til at prøve at holde en sommerferie herhjemme og se, hvordan det er. Og når jeg så har gjort det, så er jeg åben for sommerarbejde igen, siger Benjamin Wang Hansen.

Han får dog ikke mulighed for at holde en længere ferie denne sommer, og det leder os tilbage til, hvorfor han endnu ikke er helt stoppet i restauranten. Han har nemlig aftalt med den nye ejer af Restaurant Stenby Mølle, at han fortsætter i restauranten i 2025 - nu bare i en anden rolle som ansat.

– Jeg driver restauranten her, som jeg altid har gjort. Jeg har lovet den nye ejer, at jeg driver restauranten som minimum et år frem som daglig leder. Og så må vi se, hvad der sker. Det er ikke fordi, jeg er afvisende over for at drive det et år endnu, siger han og fortæller, at han trives med at holde alle muligheder åbne.

– Jeg er egentlig det sted, jeg godt kan lide at være, hvor jeg er lidt usikker på, hvad der så skal ske. Jeg har aldrig nogensinde været arbejdssøgende, og jeg har aldrig været til en jobsamtale, så på en eller anden måde glæder jeg mig lidt til det. Det er lidt spændende at kunne kigge efter, hvad man egentlig skal foretage sig.

Så du vil se, hvor skæbnen vil føre dig hen?

– Ja, fordi det er jo faktisk der, jeg er. Jeg hopper sikkert bare i med begge mine ben, når der kommer et eller andet, jeg synes er lidt interessant. Jeg har overhovedet ikke en plan fremadrettet, og det er der mange, der ikke kan forstå. Der er også mange, som ikke rigtig tror på, at jeg ikke har et eller andet andet at gå op i.

Mens Benjamin Wang Hansen stadig har minimum en sæson tilbage af sit arbejdsliv på Restaurant Stenby Mølle, så er det nu slut med at bo på matriklen. Og det er da lidt mærkeligt at skulle sige farvel til det hjem, han har haft, siden han var fem år gammel.

– Selvfølgelig tænker man over det, for jeg holder jo af stedet. Men det er ikke, så jeg tænker, det er en dum ting, at jeg har afviklet det, så på den måde har jeg det helt fint med hele forløbet. Men selvfølgelig er det jo mærkeligt, fordi når man afvikler sådan noget her, så er det jo både ens arbejde og ens bolig og ens barndomsminder, at man på en eller anden måde flytter fra.

Indtil videre er han dog kun flyttet 500 meter væk. Sammen med sin kone og søn er han flyttet fra Spellingevej til Røvej, hvor han ejer en anden ejendom, som han hidtil har brugt til ferieudlejning.

– Men det er egentlig, fordi vi ikke har kunnet finde en bolig endnu. Det med at købe en bolig er ikke så let. Jeg har det meget lettere ved at købe en forretning eller en bil, for så kan jeg gennemskue, om det er business eller det ikke er business. Det kan du ikke med en bolig. Det er herlighedsværdier og alt muligt andet, man skal tænke på, for det skal jo være et sted, hvor vi vil befinde os mange år frem. Så nu må vi se, hvad vi finder.



Også tagterrassen har Benjamin Wang Hansen selv bygget. I baggrunden ses golfbanen, som snart bliver taget flittigt i brug, når sæsonen for alvor begynder til påske. Foto: Jesper Gynther

 

Ingen dybe samtaler med kunderne

Nu når han har boet i nærheden af golfbaner hele sit liv, er det nærliggende at tro, at han selv er meget golfinteresseret. Men fordi han har været så travlt optaget de seneste mange år med at servere mad og drikke for golfspillerne, er det ikke blevet til mange slag fra hans side. Men det kan da godt være, at det kommer til at ændre sig, når han en dag finder et andet arbejde.

– Jeg er jo opvokset heroppe, og både mig og min lillesøster har været juniorspillere og spillede golf. Men generelt er jeg ikke den store sportsmand, så jeg kunne godt se, at golf var i hvert fald ikke noget, jeg kunne komme til at lave en forretning ud af. Så jeg tror rimelig hurtigt, at det faldt til jorden, siger Benjamin Wang Hansen, som faktisk ikke har spillet golf siden.

Han har dog i alle årene nydt at være i nærheden af de grønne baner.

– Jeg nyder sådan en aften, hvor der er vindstille og lunt i vejret, og man kan se, at banen er flot. Der kan det godt trække i en at ligesom komme ud og ah, skulle man lige. Det havde været fedt at spille et hul eller to. Men det er ikke noget, jeg har tænkt over. Jeg tror også, det skyldes at jeg har opholdt mig så meget heroppe. Når man bor heroppe og arbejder heroppe, så forbinder man friheden med at være væk herfra.

Kan du se dig på et tidspunkt komme herop som kunde?

– Ja, det kan jeg sagtens. Det er jo sådan, at når man har været her en del år som jeg, så kender man jo alle folk og får et godt forhold til dem. Så jeg vil da helt sikkert på et tidspunkt hyppigt køre forbi og sætte mig ned og få en øl eller et glas vin og sidde ude på terrassen. Men det er aldrig noget, jeg kan finde på at gøre som leder af stedet. Det bryder jeg mig ikke om. Selvom man kender folk godt og har et nært forhold til folk, så er der en barriere, når du kommer uden for kasseområdet.

– Helt seriøst. Jeg bryder mig faktisk ikke om at sætte mig ned. Nogle gange siger folk, kom ned og sæt dig og få en kop kaffe. Uanset om der sker noget eller ej, jeg bryder mig faktisk ikke om det. Fordi du skal være på, og man kan ikke bare smide tøjlerne. Du skal være sat op til det.

– Jeg vil faktisk meget gerne være bedre til det. Jeg vil godt være bedre til at kunne være mere afslappet med mit arbejde. Jeg har fået fortalt af alle, at de synes, jeg virker meget afslappet med det, men jeg har en barriere. Jeg kan godt sætte mig ned og snakke, men der kommer ikke dybe samtaler på bordet. Det er væk igen hurtigt. Jeg skal jo også have noget for hænderne, fordi jeg får jo ikke penge for bare at stå og snakke, vel?

Gælder om at have flest gode dage

Hvad kommer du til at savne mest?

– Jeg kommer til at savne 100 procent alt ved det. Og jeg kommer også til at nyde 100 procent at være væk herfra. Når man primært har en sæsonforretning her, så elsker man, når man skal til at starte op. Du elsker den her tid, når man skal åbne, og man skal begynde at se de faste gæster igen. Og når man så nærmer sig slutningen af sæsonen, så hænger det dig langt ud af halsen, og man tænker, hold kæft mand.

– Men det er jo det, der er fedt. Og der er jo ikke noget arbejde, der er sjovt dag ud og dag ind. Der vil altid være dårlige dage, og der vil altid være gode dage. Så hvis der bare er flest af de gode, så er det ligesom det, det gælder om, synes jeg.

Men hvornår det helt præcist bliver, at han har sidste arbejdsdag, det må tiden vise.

– Det er noget, jeg 100 procent selv styrer. Der er jo ikke nogen bagkant på det her trods alt. Men jeg kan mærke, at jeg har lyst til at skulle noget andet for en tid. Så planen er, at det her er min sidste sæson, siger han og lægger gryden med de nu færdigskrællede kartofler til side, så han kan følge journalisten ud af restauranten og tilbage til parkeringspladsen.

Til salg siden 2022

Restaurant Stenby Mølle blev sat til salg i november 2022.

Af salgsannoncen fremgik det, at ejendommen omfatter cirka 250 kvadratmeter restaurant og selskabslokaler, lokaler udlejet til en golfshop samt privatbolig, som kan udlejes, hvis en ny ejer ikke ønsker at bo der selv.

Restauranten betjener både den lokale golfbanes gæster, Nordbornholms turister og tilbyder desuden catering ud af huset. Den har en omsætning på omkring tre millioner kroner, oplyste ejendomsmægler Steffen Lorentzen fra Bornholms Erhvervsmægler.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT