Ansatte i kommunen oplever belastet psykisk arbejdsmiljø

To faglige organisationer var mandag til møde om forholdene i kommunens Virksomhedsservice.
Faglige konsulenter fra Dansk Socialrådgiverforening og HK/Kommunal var mandag til møde med Bornholms Regionskommunes arbejdsmarkedschef Allan Westh.
På dagsordenen var det, som medarbejderne i Virksomhedsservice i kommunens center for Job, Uddannelse og Rekruttering oplever som et dårligt arbejdsmiljø.
Faglige konsulenter fra de to fagforeninger skriver den 11. marts til Allan Westh, at man henvender sig, fordi oplevelsen fra tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanten er, at det ikke er lykkedes at få fungerende ledere og arbejdsmarkedschefen i tale, og at der ikke er gjort tilstrækkelige tiltag for at rette op situationen.
"Gennem flere år har Virksomhedsservice haft udskiftning i og usikkerhed vedrørende den direkte ledelsesstruktur. Det har betydet, at der har været perioder, hvor medarbejderne har følt sig overladt til sig selv, og hvor konflikter har eskaleret til et niveau, som er gået ud over både det samlede psykiske arbejdsmiljø i afdelingen, den enkeltes trivsel og den samlede effektivitet. Det er desuden flere medarbejderes oplevelse, at det har medført en øget personaleomsætning og et øget sygefravær af både kortere og længerevarende karakter", skriver organisationerne blandt andet i en henvendelse, som Tidende også har set.
Krænkende adfærd
I henvendelsen listes udfordringerne op under overskrifterne: "Manglende anerkendelse og lydhørhed", "sygefravær", "stor arbejdsmængde, tidspres og modsatrettede krav", "høje følelsesmæssige krav", "krænkende adfærd", "manglende forum for forebyggelse" og "svigtende ledelsesansvar".
Henvendelsen slutter:
"Som ovenstående illustrerer, er det psykiske arbejdsmiljø meget belastende for vores medlemmer. Samtidig har arbejdspladsen ikke overholdt sine forpligtelser i forhold til lovgivningen.
Vi ønsker derfor et møde for at drøfte det psykiske arbejdsmiljø, og høre hvordan arbejdspladsen vil leve op til sine forpligtelser, samt ikke mindst hvilke konkrete tiltag kommunen umiddelbart agter at iværksætte for effektivt at forbedre det psykiske arbejdsmiljø for vores medlemmer".
Det omtalte møde blev holdt mandag. Fra fagforeningerne ønsker man ikke at udtale sig om, hvad der kom ud af mødet.
Det skyldes blandt andet, at man først vil have lejlighed til at orientere medarbejdernes tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentant, oplyser Mia Ryborg-Larsen, organiseringskonsulent i Dansk Socialrådgiverforening.
Allan Westh siger, at arbejdet med blandt andet mennesker i udsatte positioner stille store krav til både ledelse og medarbejdere. Arkivfoto: Jacob Jepsen
Chef: Der stilles store krav
Arbejdsmarkedschef Allan Westh svarer Tidende i en mail, hvor han skriver, at man normalt ikke kommenterer personaleforhold, og at man er kede af, at nogle er gået til pressen med en intern mail.
– Generelt kan jeg dog sige, at arbejdsmiljøet og de vilkår arbejdet udføres under i Center for Job, Uddannelse og Rekruttering altid har været vigtigt.
– Det har også udmøntet sig i et relativt lavt sygefravær, en høj trivselsprocent i APV og trivselsundersøgelser og ikke mindst kommunens højeste antal ansøgere pr. opslået stilling i centeret, fremhæver Allan Westh og fortsætter:
– Når dette er sagt, så er der ingen tvivl om at arbejde med mennesker i udsatte positioner, kompleks lovgivning, som jævnligt ændres, stiller store krav til ledelse og ikke mindst medarbejdere. Vi er også et center, hvor vi er blevet færre ansatte i de senere år, og hvor fokus er at optimere indsatsen på en måde, hvor vi både hjælper borgere i job og virksomheder med at få kvalificeret arbejdskraft med anvendelse af færre ressourcer, således at økonomien i kommunen også kan hænge sammen.
– Denne omstilling og udvikling kan være svær samtidig med, at der også hænger en beskæftigelsesreform med et sparekrav forude, skriver Allan Westh.
Arbejdsmarkedschefen omtaler mødet med de faglige organisationer som godt og konstruktivt:
– Hvor både de og vi fik lejlighed til at nuancere og præcisere de beskrevne udfordringer samt de initiativer, der hidtil har været sat i værk, og dermed fået en fælles forståelse af, hvad der skal til for at komme helt i mål, slutter Allan Westh.

NYT JOB
MEST LÆSTE

Spændier
Hvis man er ‘spændier’, er man morsom. Man kan for eksempel sige: ‘Ded e ejn spændier kar’ og ‘ded e spændit’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration