35 år med genbrug: 'Forbavset over at vi stadig kan holde niveau'

Sct. Nicolai Genbrug i Rønne er en af Bornholms ældste genbrugsbutikker.
– Da jeg blev pensionist, skulle jeg have fritiden til at gå med noget fornuftigt. Her har jeg nogle dejlige kolleger, og det er med til at trække mig hjemmefra.
Det siger Birgitte Petersen, der i de seneste tre år har været frivillig i Sct. Nicolai Genbrug i Møllegade i Rønne.
Her er hun på arbejdsholdet hver fredag, hvortil kommer, at hun har enkelte lørdagsvagter og rengøringsvagter, forklarer hun.
– Det giver mig dejlig energi, når folk kommer ind og siger, at det er en dejlig butik. Så tænker jeg, at det er rart, at jeg kan bidrage til det, siger Birgitte Petersen, der er frivillig flere steder.
Birgitte Petersen er en af de i øjeblikket 23 frivillige kvinder, man kan møde i Sct. Nicolai Genbrug i Rønne. Foto: Holger Larsen
Her er intet støvet
Netop det med den rene og pæne butik, og at tøjet er fint og i orden, er noget der bliver lagt vægt på. Der er intet støvet over Sct. Nicolai Genbrug.
Sådan har det været i 35 år. Det ved Erna Hansen, for hun har som den eneste været med i alle årene.
– Jeg var medlem af Rønne Menighedsråd, hvor vi ville etablere et værested. For at kunne finansiere det, etablerede vi en genbrugsbutik på Kirkepladsen. Da der var gået et år, havde vi penge til at leje os ind i KFUK i Teaterstræde og åbne Café Nicolai, fortæller Erna Hansen.
Café Nicolai er siden lukket og erstattet af Kirkens Dagligstue i Præstegårdsladen – et initiativ, som genbrugsbutikken også støtter.
Butik i eget hus
Sct. Nicolai Genbrug flyttede i 2002 til større lokaler i Møllegade, og der blev etableret en selvstændig forening, som dog stadig har en tæt tilknytning til kirken.
– Huset er vores, og det er betalt, og sidste år havde vi råd til at få lagt nyt tag, da det havde regnet ind, siger Erna Hansen.
Det viser også, at det har været gennemgående 35 gode år for genbrugsbutikken med en god udvikling i omsætningen. Det har givet mulighed for at støtte mange andre formål gennem tiden.
Det helt store projekt har været etableringen og driften af en skole i Tanzania, hvor der går 60-70 mindre børn, som her lærer at læse, skrive og regne.
I samme område har genbrugsbutikken været med til at hjælpe kvinder med at skabe sig en indtjening på salg af fødevarer.
Man støtter blandt andet også KFUKs sociale arbejde og Læger Uden Grænser, og genbrugsbutikken har fire SOS-børn, som der hænger fotos af i butikken.
Lokalt støtter man plejecentrene, så beboerne kan komme på udflugt, man har støttet hospitalets børneafdeling, og da der var skøjtebane i Rønne, var genbrugsbutikken en af sponsorerne.
Hvert år støtter man også juleaftenfesten i Sagahuset.
– Man kan ikke som sådan søge om penge. Det er os, der finder de projekter, vi vil støtte, siger Erna Hansen.
Holder niveauet
Da Sct. Nicolai Genbrug startede, var Frelsens Hærs loppemarked eneste lokale "konkurrent". Nu er der kommet flere andre genbrugsbutikker, drevet af frivillige kræfter.
– Derfor er jeg faktisk også forbavset over, at vi stadig kan holde niveau, siger Erna Hansen.
– Det går godt, og vi får meget ros for butikken. Alt det tøj, vi får ind, bliver vasket og strøget. Tøjet skal være i orden, og vi har nogle kvinder, der reparerer småting. Men hvis tøjet ikke er pænt, sender vi det videre til genbrug på Bofa. Vi smider ikke noget væk, siger hun.
Erna Hansen har stor ros til de i øjeblikket 23 kvinder, der er frivillige i butikken. Man har også tre mænd tilknyttet til at klare nogle af de tungere praktiske opgaver.
– Det eneste de får for deres indsats, er kaffen. Kaffebrødet skiftes vi til at have med. Og så holder vi en fødselsdagsfest og tager på en årlig udflugt.
Der er ingen problemer med at finde nye frivillige, når der er brug for det. De kommer bogstaveligt af sig selv og spørger, om der er noget de kan hjælpe med, konstaterer en tilfreds Erna Hansen.
Erna Hansen, der snart fylder 83 år, har været med siden genbrugsbutikken startede for 35 år siden på Kirkepladsen. Foto: Holger Larsen
Alle handler genbrug
Tøjet til butikken kommer nærmest også af sig selv. Der bliver jævnligt sat en sæk eller to af ved butikkens trappe.
– Vi har masser af tøj i butikken, og vi har meget på lager, siger Erna Hansen.
– Vi har kun tøj i butikken og en lille smule "ragelse" – nej, vi har kun pæne ting, understreger hun.
Butikken fører kun tøj til voksne. Kommer der børnetøj ind, bliver det sendt videre til Red Barnet.
Kunder er der også masser af, og Erna Hansen konstaterer, at det i dag er alle typer mennesker, der handler i genbrugsbutikken.
– Jeg tror ikke, at nogen i dag generer sig for at gå ind i en genbrugsbutik. Alt genbrug er jo oppe i tiden, siger Erna Hansen.
Sct. Nicolai Genbrug markerer jubilæet i denne uge, og på fødselsdagen fredag den 2. februar byder man på kaffe og kage.
Sct. Nicolai Genbrug fejrer 35 års jubilæet med et udsalg i uge 5. Foto: Holger Larsen
MEST LÆSTE
Glem ikke Sovjets sande ansigt
Bornholm, bombet og befriet?

Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration