'Vores egne selskaber'?

SYNSPUNKT | ABONNENT | 30. MAJ 2023 • 19:00
Af:
Ivar Nielsen
Pileløkken 7
Allinge
SYNSPUNKT | ABONNENT
30. MAJ 2023 • 19:00

Den demokratiske proces og politiske prioritet er alvorligt på afveje i Bornholms Regionskommune.

På foranledning af en artikel 26. maj i Bornholms Tidende: 'Dit lokale selskab bliver hovedsponsor for Folkemødet'.

På samme dag kan man i Bornholms Tidende læse om Rønne Havn, der investerer i et projekt ved Nørrekås, og Bofa der vil være hovedsponsor for Folkemødet.

Vores folkeejede Rønne Havn-selskab vil investere i et Nørrekås-projekt 'Velkommen til Bornholm', altså fortrinsvis et turistprojekt sponseret af vores egen kommunale havnevirksomhed.

Vores folkeejede Bofa-forsyningsselskab vil være årlig hovedsponsor for Folkemødet, som dermed får deres kommercielle fingre fast nede i vores fælleskommunale kasse.

For ikke så længe siden fik Beof lov til at overføre et overskud til næste årsregnskab, stik imod reglerne for en kommunal virksomhed, hvor et overskud skal tilbageføres til forbrugerne. Forvaltningsloven om kommunale virksomheder blev direkte omgået af vores egne politikere.

En del af dette borgerejede overskud vil man altså bruge til at understøtte en selvejende institution, Folkemødet. Der i min optik ikke har barslet med nogle nytænkende politiske ideer overhovedet, og derfor ikke er de kommunale penge værd.

En ting er, at Bornholms Regionskommune er fattig og endda så fattig, at man ikke kan leve op til de sociale forpligtelser på kerneopgaverne. Dette skaber naturligvis vanskeligheder for politikerne med at fordele de penge, der er til rådighed.

En anden ting er, at diverse lobbyister forsøger at gribe indirekte ind i kassebeholdningerne i Bornholms Regionskommunes kommunale og vores virksomheder. Derved skrider den demokratiske proces, både hvad angår forvaltning, og hvad angår borgerens medindflydelse på beslutningerne og den tilhørende økonomi.

Vi bliver ikke spurgt demokratisk om, hvad vores penge bruges til udenfor de kommunale kerneopgaver – der alle lider af regionskommunens fattigdom. Hvor er de politiske prioriteringer henne?

Havde vi haft et rigtigt demokrati på Bornholm, skulle alle borgere på Bornholm været adspurgt, før en kommunal virksomhed godkendes til at investere i et projekt uden for deres ansvarsområder og uden for reglerne om kommunale virksomheder.

Det har vi tydeligvis ikke, når private lobbyister har fortrinsret til offentlige midler. Den demokratiske proces og politiske prioritet er alvorligt på afveje i Bornholms Regionskommune.