Vi respekterer majoriteten og lytter til mindretallet

SYNSPUNKT | ABONNENT | 12. OKT 2022 • 10:30
Af:
Jan Vedde
senior project manager
European Energy
SYNSPUNKT | ABONNENT
12. OKT 2022 • 10:30

Der er eksternt blevet udarbejdet en risikovurdering, som fastslår, at solpanelerne ikke vil afgive eller udvaske hverken fluor, bly eller anden gift til omgivelserne. Denne rapport er delt med regionskommunen.

 

Tidende bragte den 24. september endnu et læserbrev om vores solcelleaktiviteter ved Kildevad, og det vil jeg gerne svare på.

European Energy har gennem mange år opbygget et tæt samarbejde med vores leverandører, hvor også mange detaljer omkring produktionen og indkøb fra underleverandører er kontraktligt aftalt. Da vi desuden foretager vores egen inspektion på fabrikkerne gennem hele produktionsforløbet, og internt selv har praktisk industriel erfaring indenfor alle de indgående processer, har vi et godt grundlag for at svare på de stillede spørgsmål.

Hvis man vil tvangsarbejde til livs, er det efter vores vurdering nødvendigt både at tage dialogen med leverandøren direkte og stille krav til kun at få produkter, hvor siliciummaterialet ikke kommer fra Xinjiang-provinsen. Hertil kommer en aktiv støtte til den europæiske brancheorganisation, Solarpower Europe, som arbejder på et sporbarheds- og gennemsigtighedssystem, som gør det muligt at efterprøve og bekræfte leverandørens påstande om materialernes oprindelse. Endelig har Europa-Kommissionen igangsat et spor med fælles europæisk lovgivning, der også eksplicit tager fat om denne problemstilling. European Energy er aktivt og konstruktivt engageret i alle tre spor og mener, at vi hermed bidrager til at løse udfordringerne med produktionen af solceller.

Når det gælder klimabelastningen, må det være afgørende, at teknologien bidrager positivt til at sikre den grønne omstilling, hvilket opsætning af solceller utvivlsomt gør. Men det er samtidigt rigtigt, at der er brugt fossil energi i fremstillingen af disse solceller. Heller ikke vindmøller, elbiler eller atomkraftværker kan etableres uden et fossilt aftryk. Det gælder sådan set alle de produkter og ydelser vi bruger – intet er uden et CO2-aftryk, så det bedste, som vi kan gøre, er at stille krav til producenten om at reducere dette aftryk.

Spørgsmålet om indhold af giftige stoffer er til gengæld mere simpelt. Vi ved præcist hvilke materialer, som vores solpaneler indeholder, og derfor ved vi også, hvilken påvirkning disse har på miljøet på Bornholm. Det er ikke et spørgsmål om adgang til indsigt. Så her vil jeg blot slå fast, at der eksternt er blevet udarbejdet en risikovurdering, som fastslår, at solpanelerne ikke vil afgive eller udvaske hverken fluor, bly eller anden gift til omgivelserne. Denne rapport er delt med regionskommunen.

Retningslinjerne i planprocessen frem mod en byggetilladelse er ganske entydige og styres af de lokale myndigheder og de lokale politikere. European Energy respekterer majoritetens stemme og lytter til dem, der er i mindretal. Det er på den måde, at vi sammen kan finde de bedste løsninger for, hvordan vi får mere grøn og vedvarende energi på Bornholm.

Som hovedentreprenør tager vi ansvar for vores byggeri, og det er også derfor, at vi er i tæt dialog med det firma, der står for beplantningen omkring solparkerne for at sikre, at den afskærmende beplantning hurtigst muligt bliver tæt og dækkende i overensstemmelse med de betingelser, der stilles af regionskommunen.