Hvordan kan vi kalde os grønne, når det vi sætter op er sort

SYNSPUNKT | ABONNENT | 23. SEP 2022 • 18:15
Af:
Judith
John Gibson
Helle
Niels Wibe
Julie
Steen Knudsen
Lisbeth
Mikal Bonde
SYNSPUNKT | ABONNENT
23. SEP 2022 • 18:15

Der er blevet ændret på hegnet rundt om parken i Østerlars i forhold til det udspil, politikerne fik at forholde sig til.

 

Svar til Jan Vedde angående hans form for fakta om solcellepark. Den 7. september 2022.

Hvordan kan Jan Vedde først udtale til klimamonitor, at det er svært at stille krav til lav klimabelastning hos kinesiske solcelleproducenter og derefter udtale noget helt andet til Bornholms Tidende. Tror han, at vi er naive på Bornholm.

Fakta er, at European Energy ikke kan komme med en CO2-beregning af solcellerne, fordi Kina ikke vil udlevere en sådan. Det har ikke noget at gøre med Kinas energimix, som han påstår, det har noget at gøre med vilje.

Fakta er, at European Energi ikke kan dokumentere, at der ikke bliver brugt tvangsarbejde vedrørende produktionen af solceller. Ifølge den nye FN-rapport der udkom den 31. august, hvor der står at, det ikke kun er i Xijiang-provinsen, der bliver brugt tvangsarbejde, uighurere og andre minoriteter bliver udsendt som arbejdskraft til fabrikker i hele Kina via arbejdsprogrammer, som de ikke kan sige nej til (tvangsarbejde). Kina kalder det ikke tvangsarbejde, men en læringsproces i kinesisk disciplin og arbejdsmoral for minoritetsgrupper. Så når European Energi spørger om tvangsarbejde, vil de sige, det ikke findes. Udenrigsministeren siger desuden, at vi ikke bør handle med nationer som Kina, der ikke respekterer grundlæggende miljø- og arbejdsforhold, men produktionen bør hjemtages til EU.

Fakta er også, at European Energi ikke kan dokumentere, hvilke materialer der bliver brugt i solcellerne, da den kinesiske regering ikke tillader produktbeskrivelser ifølge de danske solcellevirksomheder, hvad de har udtalt til TV2. Jan Veddes fakta er da kun formodninger.

Hvordan kan han skrive, at der kun er en ringe forureningsfare, og hvor troværdig er en rapport om forureningsfare ved solceller, som European Energy selv har bestilt og betalt, når han ikke kan dokumentere indholdet i solcellerne.

Fakta er, at vi i Danmark må tage ansvar for, hvad der udledes af CO2 ved fremstilling af solceller, som importeres fra Kina. I øjeblikket bliver der brugt rigtig meget kul og olie i Kina. De udbygger kulværker for at følge med industriproduktionen af blandt andet solceller. Hvordan kan vi i Danmark kalde os grønne, når det, vi sætter op, er sort, lavet ved hjælp af sort energi? Så kald det hellere omlægning af strøm, det vil sige, vi kan lige så godt bruge flis, olie eller kul i Danmark, indtil de har fundet en grønnere måde at producere solceller på. Så undgår vi også at støtte tvangsarbejde i Kina.

Fakta er også, at der er blevet ændret på hegnet rundt om parken i Østerlars i forhold til det udspil, politikerne fik at forholde sig til. I det seneste projekt, som de har sendt til miljøgodkendelse, er der kun påtænkt en tre rækker smal beplantning. Fra start var der blevet lovet et tæt og bredt hegn. Ved de andre solcelleparker på Bornholm er der fem rækker, som i den grad mistrives. Selv efter fire-fem år er der stadig fri indsigt til parken, da græs og ukrudt har udkonkurreret eller holdt beplantningen nede. Det var lovet, at der ved etableringen ikke ville være indsigt i parken efter fire-fem år. Som hovedentreprenør har European Energi det fulde ansvar for, at det er i orden, og at hegnet bliver passet. Hvordan skal vi tro, at det bliver anderledes i Østerlars, hvor det bliver endnu sværere at skjule parken på grund af et endnu mere kuperet terræn. Desuden ligger området i et særligt kulturmiljøområde, hvor der ikke må bygges industrianlæg.

Jan Vedde skriver, at majoriteten på Bornholm kan bakke op om solcelleparken. Hvor ved han det fra? Det vi erfarer rundt omkring er, at man vil have solceller op på store tage, eventuelt på industritage, hvor strømmen kan bruges og ikke ud på markerne, da Bornholm i forvejen skal lægge rigtig meget jord til den nye energiø.