Tidende: Bornholm bliver vindmøllernes ø - Drop buh-råb

Tidende: Bornholm bliver vindmøllernes ø - Drop buh-råb
LEDER | ABONNENT | 24. NOV 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
24. NOV 2022 • 05:30

Bornholm kan få masser ud af energiøerne i fremtiden. Men vi skal til at tænke mere over, hvad det skal være, frem for, hvordan vi begrænser dem.

Bornholm er en energiø, hvad enten vi vil det eller ej. Der kommer til at være en gigantisk transformerstation på Sydbornholm, og med de mange vindmølleprojekter i Østersøen har vi kun set ’toppen af møllevingerne’ eller ’taget af transformerstationerne’.

Bornholm risikerer at blive brugt til den fremtidige energiinfrastruktur, ligesom vi tidligere lagde ø til ’Fisken’ og hele den industri. Energieventyret er potentielt langt større end fiskerifortællingen. Dels fordi investeringerne er langt større, dels fordi vi bliver pionerer på et område, som hele verden har brug for viden om og tilsvarende løsninger, som dem der nu skabes på Bornholm.

Man kan ikke kæmpe mod vejrmøller, lyder et udtryk. Det betyder, at man ikke kan kæmpe mod en usynlig fjende.

På Bornholm har vi en udfordring i at kæmpe for vindmøllernes lokale forankring og lokal synergi. Regionskommunen har netop været på studierejse til Sjælland for at se, hvor tildækket et transformeranlæg kan være i naturen. Til deltagernes store begejstring overså man helt anlægget fra bussen og kørte for langt. Det kan helt sikkert pynte på Sydbornholm at kaste jord på transformerstationen. Men det er formentlig det helt forkerte fokus, at vi skal skjule og beskytte Bornholm mod udviklingen. Vores store udfordring ligger i at udnytte og udvikle de nye tiltag, så Bornholm får vækst og fremtid ud af de gigantiske investeringer omkring os.

Vi kan helt sikkert sælge flere hotdogs på Store Torv, når det vælter ind med vindmøllearbejdskraft. Men hvordan når vi endnu højere op i værdikæden og udnytter de abnorme investeringer for Bornholms fremtid? Kan transformerstationen bliver 20ernes Eiffeltårn? Kan vi skabe energiturisme, gartnerier med spildvarme, klimavenlig fjernvarme, vidensmiljøer for grøn energi, off shore know how over p-vagtniveau og forædling af teknologierne, så har vi nogle helt fantastiske muligheder.

Bornholm har brug for at tænke stort - ikke på størrelsen af transformerstationen - men på størrelsen af det eventyr, der ligger foran os. Eventyret truer med både at stjæle grundvand, lydklima, udsigt og natur. Men det har en størrelse til at holde hele Bornholm i vækst i de næste mange mange år. Men det kræver nogle vilde ideer, der sigter højere end de buh-råb, der ramte borgmester Trøst tirsdag aften i Aakirkebyhallerne under borgermødet om transformerstationen. Lad os tænke større end det.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?