Store bededag samler os

Store bededag samler os
LEDER | 27. JAN 2023 • 05:30
LEDER
27. JAN 2023 • 05:30

Det er dejligt, at SVM-regeringen vil sikre vores svage forsvar og er klar til at bruge utraditionelle metoder. Bededagsoperationen kan kun være en genistreg, hvis den er en strategisk luns, der skal opgives under overenskomstforhandlingerne. Ellers er den politisk fumleri af værste skuffe.

 

Det er lykkedes den utraditionelle SVM-regeringen at skabe et kæmpe stort og bredt samarbejde i Danmark. Desværre er det ikke et samarbejde med regeringen men derimod et stort samarbejde mod regeringens planer om at afskaffe Store Bededag. Alt fra fagforeninger og folketing til førende aviser og folkedyb står sammen om at stoppe regeringens helligdagsplaner. Det samarbejde har nok ikke været regeringens hensigt, selvom Mette Frederiksen og co. helt sikkert har været bevidste om, at det upopulære tiltag ikke ville få en varm velkomst.

At servere planen med en tidsfrist for enten at være med eller bryde den stolte tradition for brede forsvarsforlig gør tiltaget endnu mere kluntet og upopulært. Det er trist set i lyset af, at Danmark reelt mangler arbejdskraft, og tiltaget netop skal løse den problemstilling.

Men når det sker med så kort varsel og med så ringe en proces, går det galt. Planen serveres som et alt eller intet for at sikre Danmark sikkerhedspolitisk, hvilket langt fra er sandheden.

Det eneste håb herfra er, at regeringen i stedet har spillet strategisk helligsdagspoker for at afbøde inflationen ved de igangværende overenskomstforhandlinger. Hvis planen om store bededags afskaffelse er opfundet for i sidste øjeblik at kunne hjælpe med at handle en lavere lønstigning på plads med fagforeningerne, så er det en sjældent set strategisk genistreg, der trods lavere løn i lommen vil kunne sikre værdien af både lønkroner og opsparing, fordi det vil mindske inflationen med lavere lønstigning end alternativet.

I Tidendes lille andedam er afskaffelsen af store bededag heldigvis god for læserne men skidt for økonomien. Avisens vigtige abonnenter betaler pr. fulde måned, og ved en afskaffelse af helligdagen vil der komme en hel hverdag mere med flere gode bornholmske historier i Tidende og en ekstra udgivelse af papiravisen. Journalistik, tryk og distribution en ekstra dag koster alt sammen uden at give flere direkte indtægter. Men det giver heldigvis mere værdi til abonnenterne.