Sover Folketinget og kommunalbestyrelsen i timen?
Ifølge Thomsen kan vi ikke blive ved med at lukke øjnene.
Marinebiologer har konstateret, at Als Fjord biologisk er død på grund af udledninger af blandt andet gylle og pestecider.
Det må få alle røde lamper til at lyse - både i Folketinget og herovre i kommunalbestyrelsen. Østersøen er desværre ved at have de samme problemer som for eksempel i Als Fjord.
Nu kan vi jo lukke øjnene og lade landbruget herhjemme og i de øvrige lande forsætte forureningen af Østersøen som hidtil. Det vil med sikkerhed betyde, at Østersøen ligesom Als Fjord plumrer til med blandt andet alger skabt af uendelige mængder gylle og pesticider, som i fællesskab dræber Østersøen omkring os.
Og det varer ikke længe.
En vanskelig men nødvendig opgave
Men det kan og må hverken vi bornholmere, vores kommunalbestyrelse, regeringen eller i sidste ende borgerne i øvrige lande, der ligger rundt om Østersøen, leve med.
Så jeg kan ikke se anden udvej end, at det må være en højt prioriteret opgave at få stoppet eller minimeret landbruget.
Det vil selvfølgelig ikke blive en let opgave, og der er mange knaster der skal fjernes.
Vi skal sikre, at det ikke giver så mange problemer for svineproducenterne og staten, som da det blev besluttet, af landets mink skulle aflivet, hvilket reelt betød, at denne produktion nærmest blev lukket helt ned.
Hvad kan landbruget gøre?
Trods alle problemerne bliver det nødvendigt at nedbringe eller helt stoppe svineproduktionen. Det vil i første omgang komme til at gøre meget ondt på de landmænd, der må finde andre måder at få økonomien til at hænge sammen.
Det kunne være dyrkning af bælgfrugter, som kan bruges som erstatning for soja, da dyrkning af soja er med til at udrydde regnskovene i Sydamerika.
Jeg er overbevist om, at dyrkning af disse bælgfrugter vil kunne blive en kæmpeforretning for de landmænd, der vil forsætte med at producerer fødevarer - her også som eksport til landene omkring os.
Bornholmske problemer
Der er desværre mange konsekvenser ved at nedbringe svineproduktionen på Bornholm, og der vil sikket være landmænd, der kommer i klemme i den helt nødvendige proces.
Med færre svin til slagtning i Rønne er jeg ret sikker på at slagteriet herovre vil blive urentabelt og derfor må lukkes.
Sket dette, så vil det uden tvivl betyde, at produktion ikke mere vil være rentabelt herovre.
Her ligger en kommende kæmpeopgave, som kun kommunen og regeringen kan løse - men jeg ser ingen vej udenom.
Opgaven skal løses og så hurtigt som muligt - også selv om det bliver dyrt for os alle sammen.
Jo længere vi venter på at nedbringe eller helt fjerne landbrugets forurening, jo værre bliver det for vores vådområder, åer og vandløb - og i sidste ende Østersøen.
Det kan vi ikke tillade os - hverken over for os selv eller over for fremtidige generationer.

NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration