Ødelæggende affaldshåndtering – nej tak til skraldeøerne

SYNSPUNKT | ABONNENT | 31. MAR 2023 • 07:56
Af:
Jan Stender
Martinsvej 10
Nexø
SYNSPUNKT | ABONNENT
31. MAR 2023 • 07:56

Hvorfor kvaje sig igen, nu hvor der skal vælges ny affaldsordning.

Det ser ud til, at vores 'nye' bornholmske grønne hoveder i kommunalbestyrelsen er totalt ligeglade med Bornholm og øens fremtid. Bare den er 'grøn'.

Bornholm vil visne som turist ø, ingen respekt for hvad de bornholmere, der over 75 år, har kæmpet for at bevare på den smukke ø og især vores gamle byer. Her tænker jeg på, hvilke krav der er for eventuelt en om- eller tilbygning i de bevaringsværdige byer – døre, vinduer, skorstene med mere.

Svaneke med røde tegl, Gudhjem med forbud om at opsætte lysrørsreklamer.

Alt dette er blevet håndhævet også til fordyrende udgifter for mange. Men det er jo den smukke ø, som vores turister kommer for at se, som de begejstret rejser hjem og fortæller, er en rejse værd. Det er også det, der var med på turistmessen i Herning for nylig.

Nu, hvor der skal vælges ny affaldsordning, hvorfor så kvaje sig igen. Hvis vi nu tog det tilbud, der var fra Fugato – det er jo magen til, hvad der kan bruges på Fyn, i Aalborg og tilsyneladende også i dele af Sverige og Norge. Hvorfor så vrage et brugbart koncept. Så vil Fugato stadig have små skraldebiler til små og smalle gader og køre det til deres sorteringsanlæg. Alt dette til gavn for de ældre i de gamle bydele.

Derfor heller ingen affaldsøer. Der er jo mange problemer med disse, de passer jo ikke ind i noget, der er bevaringsværdigt. I stenbyerne kan de jo ikke graves ned uden at sprænge med dynamit. En sådan 'ø' er at betragte som en bygning, dermed brude der skulle skafes en byggetilladelse. Det tager jo mindst to år, for de kan jo ikke komme øverst i stakken på alle de ansøgninger, der ligger nu. I Svaneke skal en bygning have røde tegl, det må jo også gælde for kommunen.

Men vil man ødelægge Bornholm, så udebliver turisterne, og så bliver der mange ledige pladser på halvtomme færger.