Nej tak til 20 meter høje bygninger på havnen

Nej tak til 20 meter høje bygninger på havnen
Udsigten fra den gamle by over havnen i dag – og udsigten som den kan blive, hvis lokalplanen vedtages af politikerne. Foto: Jens Stubkjær og Niras miljøkonsekvensrapport
KOMMENTAR | ABONNENT | 15. SEP 2023 • 15:30
Af:
Jens Stubkjær
Kirkepladsen 10
Rønne
KOMMENTAR | ABONNENT
15. SEP 2023 • 15:30

Det er vigtigt, at du giver din mening til kende – nu! – om havnen byggeplaner.

Så er det lige nu, inden 18. september, man skal skrive høringssvar til kommunen, hvis man ikke ønsker sig kæmpestore 20 meter høje industribygninger på tværs af udsigten fra Rønnes gamle by ud over havet.

For ikke nok med at havnen vil fylde fiskebassinet op til p-plads for vindmøller. Man vil også have mulighed for at bygge 38.000 kvadratmeter i 20 meters højde, så de blokerer for udsynet til horisonten og havet fra Rønes gamle by.

Nu er der lige akkurat forbindelse fra den gamle by til en bred horisontlinje på Østersøen. Det er selvfølgelig væsentligt at bevare dette kig af hensyn til oplevelsen af byens kulturhistoriske karakter som søfartsby. Den vil blive meget stærkt begrænset af det byggeri, som lokalplanen vil tillade. Har vores politikere virkelig overvejet, hvad det vil betyde for byen? Eller følger de blot havnens ønsker om stadig større "lebensraum".

Forbindelsen til havet fra Rønne vil blive stærkt udfordret af diverse kæmpe vindmølledele i stor højde, men ligefrem store 20 meter høje bygninger, der bygges på nyt terræn, der bliver hævet tre meter over havet – altså 23 meter i alt. Nej tak!

Hvis havnen får brug for byggeri af den størrelse på et tidspunkt, bør det i stedet placeres derude, hvor træskibsværftet lå og videre vinkelret fra byen i stedet for parallelt/på tværs af udsigten fra byen.

Dette ødelæggende byggeri er ikke nødvendigt for brugen af området til vindmøller, og havnen hævder, at de ikke har aktuelle planer om byggeri.

Så lad os ikke give havnen lov til byggeri her. Får de det, kan de bruge bygningerne til hvad som helst. Og det er kun økonomiske hensyn, der tæller for havnen. Gå ind på kommunens hjemmeside brk.dk - høringer og giv din mening til kende! Nu.