Leder: Hånligt hærværk og ceremoni i Allinge

Leder: Hånligt hærværk og ceremoni i Allinge
LEDER | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
10. MAJ 2022 • 05:30

Det er en hån mod gravfreden af vandalisere det russiske monument i Allinge. Den officielle russiske kransenedlæggelse er også en hån mod Danmark.

Hele Danmark kigger mod Allinge og for en sjælden gangs skyld ikke for det gode. Danmarks smukkeste havneområde tiltrækker sig ikke opmærksomhed for det populære folkemøde. Nej, denne gang er det lokale hærværksmænd m/k, der har malet på det russiske monument for de sovjetiske soldater, der døde, mens Sovjetrusland mod Danmarks vilje befriede Bornholm i 1945-46 med tropper, og Putins talsmand i Danmark, der stjæler opmærksomheden.

Hærværket skyldes formentlig den store opmærksomhed omkring 9. maj, som Rusland hvert år fejrer som deres sejr over Nazityskland i 1945. Her plejer det officielle Rusland også at lægge en krans i Allinge for at fejre de faldne. Det ønsker langt de fleste på Bornholm ikke sker i år, fordi vi har en stor konflikt med Rusland. Men det har ikke holdt Rusland tilbage.

Ifølge vores lokale historiker Jacob Seerup er størstedelen af de begravede sovjetiske soldater dog faldet for enten druk eller egne kugler. Men de forhold retfærdiggør på ingen måde hærværket. Det skal vi tage afstand fra.

Vi skal ikke byde det officielle Rusland velkommen på Bornholm til kransenedlæggelse, når de samtidig krænker vores luftrum, kræver særstatus for Bornholms suverænitet og værst af alt går i krig mod Ukraine. Det skal vi kæmpe imod. Vi skal vise vores modstand. Men det skal være gennem det talte og skrevne ord, støtte til Ukraine og de ukrainske flygtninge. Gør man sin modstand synlig med hærværk på gravmonumenter, er man bare en brutal bandit. Den rolle er vi for gode til at spille. Derfor håber vi, at politiet lykkes med at opklare sagen, så vi kan vise vores modstand med en forbilledlig og velfungerende retsstat. Samtidig tager vi afstand fra den russiske ambassadør Barbins hemmelige besøg i Allinge mandag.