Leder: Fuld åbenhed om mejeriforurening er nødvendig

Leder: Fuld åbenhed om mejeriforurening er nødvendig
Bornholms Andelsmejeri. Foto: Jens-Erik Larsen
| 20. JAN 2021 • 06:57
Af:
Øjvind Hesselager

20. JAN 2021 • 06:57

LEDER

Er problemet med forurenende udledning fra andelsmejeriet i Klemensker nu så velbelyst, at der måske kommer en løsning? Det er i hvert fald tydeligt, at nogle politikere er blevet overraskede over omfanget.

– Det er fuldstændig uacceptabelt, lyder det for eksempel senest fra Leif Olsen (SF), der er formand for regionskommunens natur- og miljøudvalg. Han understreger, at forureningen strider med hele ønsket om at lancere Bornholm som en grøn ø.

– Vi snakker om Bright Green Island, vi snakker om, vi skal passe på vores natur og miljø. Og ja, det skal vi – lige præcis, siger Leif Olsen til Bornholms Tidende.

Og direktør for mejeriet Per Olesen markerer nu også, at gentagelser af den forurening, vi har beskrevet i avisen, skal stoppes.

– Det er ikke mejeriets hensigt at lede urenset spildevand ud i naturen, som han forklarer.

Sagen er alvorlig. Mejeriet er blevet politianmeldt af Bornholms Regionskommune. Det skyldes en omfattende forurening i november 2020 af Præstemosen i Klemensker. Og før det en forurening sidst i august 2020 af vandløbsstrækningen i Præsteskoven.

 

Landmændene og bornholmerne
fortjener, at mejeriet får sit gode
image tilbage. Første skridt er
åbenhed om problemerne.

 

Desuden har der været mindst to tilfælde med nødoverløb ved Rønne Renseanlæg. Den 8. januar 2021 blev næsten en halv million liter forurenende spildevand fra mejeriet ledt direkte ud i Østersøen. Og den 4. juli 2020 blev over en kvart million kraftigt forurenende spildevand ledt direkte ud i Østersøen.

Ud over den omfattende forurening er sagerne kendetegnet ved, at politikerne ikke føler sig godt nok orienteret om problemerne.

– Det er vigtigt, vi bliver orienteret, for det er jo vores ansvar, og fordi hvis vi ikke bliver orienteret, så kan vi ikke handle, siger Leif Olsen.

Og selv om vi på Bornholms Tidende selvfølgelig er tilfredse med, at det efter lang tids arbejde nu er lykkedes os at åbne sagerne så meget, at de endelig kan diskuteres i offentligheden, så er det ikke optimalt for hverken politikerne eller borgerne, at det er pressen, der skal klæde dem på til at overskue sagerne.

– Der stod i jeres artikel, at der også havde været en sag i august. Dét havde jeg ikke hørt om. Og det er bare ikke godt nok set fra mit synspunkt som politiker, siger Leif Olsen, der endda forinden havde bedt om en orientering.

Et sted i den interne kommunikationskæde i kommunen mangler et led. Nogle sager når ikke længere end embedsværket. Det frustrerer ham.

Derfor vil Leif Olsen have en ny procedure, hvor de ansvarlige politikere altid får besked om forureningen direkte og med det samme.

Det kræver et opgør med en otte år gammel fordeling af kompetencerne mellem embedsværk og politikere at lave den forandring. Det er en meget vigtigt mission, som skal lykkes.

Landmændene og bornholmerne fortjener, at mejeriet får sit gode image tilbage. Første skridt er åbenhed om problemerne – også fra både embedsværkets og mejeriets side.

FÅ ABONNEMENT