Leder: Farvel kære solskinsø

Leder: Farvel kære solskinsø
I dag siger Tidende farvel til begrebet solskinsøen, når vi omtaler Bornholm, og goddag til endnu mere bornholmsk fællesskab. Foto: Berit Hvassum
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 10:00
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
22. SEP 2021 • 10:00

Tidende dropper ordet solskinsøen for at blive mere bornholmsk.


Bornholm, Bornholm, Bornholm, du er den dejligste solskinsø.

Bornholms Tidende er en bornholmsk avis. Vi er 156 års pressehistorie på det mange kalder for solskinsøen. Vi har dækket alt fra verdenskrige og besættelser til stormfloder, kommunesammenlægninger og folkemøder. Det vil vi blive ved med i de næste 156 år.

Det er ingen hemmelighed, at økonomien er mere end trængt i det smukke og specielle bladhus i Nørregade i Rønne. Men vores fokus er og skal i endnu større grad være at udgive bornholmernes ultra lokale avis.

Her tænker vi ikke kun på at udgive avis til de bornholmere, der kan dokumentere deres aner fire generationer tilbage på øen. Vi tænker på alle dem, der har valgt at bo og leve på Bornholm.

Vi er næsten 40.000 af slagsen, og vi har et ekstremt stærkt fællesskab om netop Bornholm.

Vi har valgt at bo her på Bornholm, selvom man skal sejle eller flyve for at nå resten af verden.

Mange af os, op mod 1.600 hvert år, er tilflyttere, der lader os forføre af natur, rundkirker og krøllebølleland. Vi kalder det solskinsøen og romantiserer om ø-livet. Men for nogle bornholmere med mere anciennitet på klippegrunden er solskinsø et begreb fra turistbrochurerne. Det støder dem, når Tidende kalder Bornholm for en solskinsø. Omvendt har nogen bornholmere også et stærkt og varmt ejerskab til deres solskinsø. På redaktionen har brugen af ordet skabt en del debat.

Den første omtale af solskinsøen Bornholm er Berlingske Tidendes forslag til at markedsføre Bornholm som solskinsø i sommeren 1937. Den idé voksede, og 20. december samme år præsenterede Rønne Turistforening reklamefilmen ’Bornholm – Danmarks Solskinsø’. Det skete i Rønne Bio for en udvalgt skare.

Filmen blev markedsført i næsten alle landets biografer og har i den grad været en succes siden. Den kan ses på link i bunden af denne tekst og er en fin oplevelse.

Allerede dengang i 1937 var der kritiske røster om, hvorvidt Bornholm blev fremvist rigtigt, og om den egentlig bare er en solskinsø.

På Bornholm er vi meget mere end solskin, og på Tidende vil vi være det bornholmske fællesskab, hvor turister naturligvis er velkomne til at læse med, men hvor bornholmere stortrives.

Som symbol på dette siger vi i dag farvel til begrebet solskinsøen, når vi selv omtaler Bornholm, og goddag til endnu mere bornholmsk sammenhold. For at skabe sammenhold om Bornholm har vi brug for jeres input. Enten som kommentarer på Facebook, på mails eller i breve til redaktionen eller endnu bedre til vores debatsider, så vi kan finde det indhold, der er bedst for Bornholm og dens udvikling.

Filmen Bornholm – Danmarks Solskinsø findes her: kortlink.dk/2d7q8