Leder: Den forsvundne test-ø

Leder: Den forsvundne test-ø
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 24. MAR 2021 • 19:12
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
24. MAR 2021 • 19:12

LEDER

Det er til at forstå, når nærmest alle jubler og glæder sig over, at Danmark nu snart kan åbne igen. Hvem kan snart mene andet efter mere end et år med lukket og slukket, hjemmeskoling, mundbind og visirer? Men skulle man alligevel prøve, kan en kritisk eller bare noget undrende røst faktisk passende komme fra os på Bornholm.

Vi var vel alle lidt stolte, da Bornholm blev sendt i front og fik lov at blive test-ø for hvad, der sker, når en landsdel med stærkt begrænset smitte bliver delvist åbnet før resten af landet. Ikke bare kunne vi så gå i butikker og blive klippet og masseret igen, vi havde også en rolle at spille og en hele masse øjne, der hvilede på os. Og ikke mindst havde vi selv gjort os fortjent til det hele med stor ansvarlighed gennem hele coronaperioden.

Så mens glassene klirrer i resten af landet, kan vi på Bornholm nu med rette også spørge: Hvad bliver der egentlig af den idé om Bornholm som en test-ø? Tilbage af den spændende tanke står nu faktisk kun, at vi som de eneste i landet skal fremvise negativ test for at måtte gå om bord på et indenrigsfly.

Smitten er lav på Bornholm. At butikkerne blev åbnet, og børnene kom tilbage i skole, fik ikke nogen negative følger. Så i stedet for nu faktisk at rulle ideen om Bornholm som testø tilbage igen, kunne man i samme ombæring godt have åbnet endnu mere på Bornholm – og få at se, hvad der sker, hvis man på et afgrænset område også åbner caféer, restauranter, biografer. Man kunne trygt og roligt også have taget hele kulturlivet med.

Intet tyder på, at det ville give nogen negative følger, og så kunne vi dels have fået de fornøjelser med, dels kunne de, der driver fornøjelserne, ikke mindst få fornøjelsen af også at se deres hverdag vende tilbage. Samtidig kunne vi så have givet coronamyndighederne en viden, som de nu må være foruden.

Men nuvel da: Christiansborg havde de store linjer for øje med planen fra i mandags, og i det store puslespil om det samlede smittetryk i landet var vi åbenbart for få og for små. Og så alligevel: At holde fast i ideen om Bornholm som en test-ø havde jo egentlig bare krævet, at man i mandags også lige havde husket, hvad man selv indførte for kun få uger siden. Danske politikere har løst større opgaver før.

I stedet kan vi glæde os med resten af landet – og med Sverige, der nu ophæver indrejseforbuddet fra både Danmark og Norge på den sidste dag i denne måned. Så er der atter fri adgang til ødegårdene, til venner og familie hinsidan.

Det er jo glædeligt, men igen er denne virus så fuld af paradokser, så mens Sverige nu åbner, fraråder Udenrigsministeriet stadig alle rejser til Sverige, og man skal stadig 10 dage i karantæne, hvis man har sat fod i det snart mere genåbne Sverige og ikke bare er blevet i sin bil.

Vi må bare komme igennem det. Om nogle måneder kan vi forhåbentlig begynde at grine lidt af det.