Koen er verdens vigtigste dyr

Koen er verdens vigtigste dyr
Køer på græs. Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMENTAR | ABONNENT | 4. MAR 2024 • 19:00
Af:
Martin Pihl Sode
Smørjeppevej 2
Knudsker
KOMMENTAR | ABONNENT
4. MAR 2024 • 19:00

Vi lægger afgift på fødevarer i verden, hvor der bliver flere og flere munde at mætte.

I den seneste tids debat om CO2 har man sat lighedstegn mellem en ko og et kulkraftværks udledning af CO2. Man "glemmer", at koens udledning indgår i et biologisk kredsløb.

Når afgrøderne vokser på marken, optager de CO2, de høstes og bliver ædt af køerne, som udskiller metan, der efter cirka 10 år omdannes til CO2 og igen kan optages af planterne. Koen kan i princippet ikke udskille mere CO2, end den optager.

Derfor bliver der ikke en større mængde udledt CO2 med samme antal køer, og de sidste 50 år er antallet af malkekøer halveret i Danmark. De sidste 30 år er CO2-udledningen per kg mælk faldet 20 procent. I samme periode er udledningen af fossilt CO2 steget hvert år.

Køerne har i flere tusind år været en meget vigtig del af økonomi og ernæringen af verdens befolkninger. Køer kan som få dyr omdanne planteprotein til menneskeføde.

De har bidraget med trækkraft, mælk, ost, kød, læder og meget mere.

Nu er vi blevet så rige og mætte (og selvfede) i Danmark, så vi vil lægge afgift på at producere fødevarer. Og det i en verden, hvor der bliver flere og flere munde at mætte.

Ifølge FAO udledes der på verdensplan 2,5 kg CO2 per liter mælk – i Danmark godt 1 kg per liter mælk. Og det forsøger vi at nedbringe, hvor vi er begyndt med klimatjek for at få et overblik over, hvor vi kan sætte ind. Men det vil tage tid og koste mange penge at nedbringe med 70 procent.

Med en afgift risikerer vi at lukke mælkeproduktionen på Bornholm, miste 200-300 arbejdspladser og en tilhørende skatteindtægt. Vi eksporterer næsten al ost ud af Danmark, og der konkurrerer vi med andre, der ikke har en afgift.

Som gennemsnit de sidste mange år har mælkeproducenterne haft en indtjening på godt en halv million kroner om året. Man skal vist have læst mange tykke bøger eller være hardcore rød/grøn ideolog for at tro, at nogen kan overleve ved at pålægge en afgift, der er tre gange så høj som indtjeningen.

Og der er intet, der tyder på, at efterspørgslen efter fødevarer vil falde, fordi vi ikke længere producerer dem.

Derfor vil det ikke nedbringe CO2-udledningen. Men vi kan så pudse glorien og fortælle om vores lave udledning, og så købe fødevarer, biler, tøj ed mere, som har udledt CO2 i udlandet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT