Kaas: Hvor skal din keramiksamling stå i fremtiden?

Kaas: Hvor skal din keramiksamling stå i fremtiden?
LEDER | DEBAT | Mandag 4. november 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER | DEBAT | Mandag 4. november 2024 • 05:30

En del af Torkil Skovs samling af Michael Andersen-keramik er kommet på museum. Det er skønt, at vi passer godt på vores stolte historie.


Det er en bornholmsk spidskompetence at samle på keramik. Det kan undertegnede tale med om, og det fik vi et nyt eksempel på i sidste uge, da Torkil Skovs historie om en keramiksamling, der nu skal til Bornholms Museum, blev fortalt her i Tidende.

Torkil Skov har valgt at donere 19 værker fra Michael Andersens tidlige produktion til museet, og som museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen bemærker det, så kan keramikken blandt andet bruges til fremtidens særudstillinger.

I dag har virksomheden Michael Andersen Keramik adresse i Kgs. Lyngby nord for København. Efter at have været en bornholmsk keramikfabrik med en stolt historie siden slutningen af 1800-tallet har de nye ejere rykket teltpælene op, forladt den historiske adresse på Lille Torv og forsøger nu at puste nyt liv i varemærket.

Det bornholmske islæt er desværre svært at få øje på i den nye markedsføring, men historien om den dygtige keramiker lever heldigvis i bedste velgående herover. Michael Andersen blev selv uddannet hos L. Hjorth – stedet, hvor Bornholms Museum i dag har keramikmuseum. Og det var i høj grad i kraft af sønnen Daniel Andersens evner, at Michael Andersen blev så stor en succes, som keramikfabrikken skulle blive.


Og særligt de tidlige ting med de karakteristiske flydeglasurer, de fantastiske former og det genkendelige udtryk er guf for visse samlere, der – som Torkil Skov – gerne betaler fine summer for at have det helt rigtige stykke stående på hylden.

Noget bliver solgt videre. Noget ryger til USA, som Torkil Skov fortæller det. Og noget bliver altså heldigvis bevaret for eftertiden, så historien kan formidles til de kommende generationer.

Torkil Skovs drøm om, at hans bornholmske keramik selvfølgelig skal på museum, er en fin lille påmindelse til alle os andre, der muligvis har noget stående derhjemme, som i en kunsthistorisk kontekst kunne fortjene et fokus i fremtiden.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT