Det er ofte Kadeau og de flotte badehoteller, der løber med opmærksomheden, når det handler om gourmetmad på Bornholm, men rundt omkring har vi gode spisesteder og restauranter, som i den grad har leveret – og leverer – flot til fortællingen om den bornholmske madkultur.
I Snogebæk har ægteparret Hansen sat Den Lille Havfrue til salg. I snart 20 år har Randi og Kalle Hansen huseret på adressen og sørget for, at der er blevet langet ærlig mad over disken. Nu bliver det muligt for en ny ejer at sætte sit præg på stedet, og forhåbentlig venter mange flere år med en restaurant i Snogebæk.
Bornholmske råvarer og traditionelle metoder er et vigtigt fundament for vores madsucces. I køkkener rundt omkring står usynlige helte og leverer håndværk af en fin, fin kvalitet, også selv om de altså går lidt under radaren, når vi taler om den absolutte gourmet. Men de er her, og de er med til at opretholde en fødevarekultur og sikre, at den forbliver tro mod sine rødder. Et væld af mindre, innovative virksomheder, der kombinerer tradition med fornyelse, er med til at udgøre en vigtig del af fortællingen.
Den bornholmske madkultur handler jo ikke kun om velsmag – selv om den selvfølgelig både dufter og smager himmelsk. Madkulturen inspirerer og uddanner de næste generationer af madkunstnere og producenter, der kaster sig over maden og sætter sig for at videreføre traditionerne.