Gravgaard: Penyllan er Tejns saltvandsindsprøjtning

Gravgaard: Penyllan er Tejns saltvandsindsprøjtning
LEDER | DEBAT | 4. MAR • 05:30
LEDER | DEBAT | 4. MAR • 05:30

Bryggerparrets sats på helårs­fællesskab og vinterliv fortjener hæder og ære.


Det er en fornøjelse at se, hvordan bryggeriet Penyllan vil løfte nærmiljøet året rundt. Bryggerparret i Tejn har taget skridtet fuldt ud, flytter ind i nye lokaler med bedre isolering, vil udvide åbningstiderne og satser på, at man som gæst kan sidde lunt og rart i vinterens mørke – eller nyde aftensolen udenfor i de lange sommerdage. At turde satse på at få den gamle fiskerby tilbage i omdrejninger ved at tilbyde noget, der både taler til byens beboere og til de mange, som falder for Bornholms charme, er en gave, som byen og resten af os kan være glæde for. Med Penyllan nye projekt, Smedjen og Ivandet er Tejn havn en must see attraktion for alle gæster på Bornholm. Den gamle fiskerby bliver i stigende grad til en version 2.0 af vores elskede granithavnebyer på østkysten.

Penyllan viser, at kombinationen af driftig erhvervstankegang og socialt engagement kan gå hånd i hånd. Bryggerparret vil ikke kun sælge specialøl, men også skabe plads til koncerter, pop-up restauranter og sågar en lille gratis biograf – altsammen for at give Tejn et mødested også i de måneder, hvor solen går tidligt ned, og Bornholm kan føles mørk og forladt. På den måde bygges der bro mellem tilrejsende sommergæster og de lokale, der 365 dage om året har deres base her. Det er præcis denne form for helhedstænkning, der kan bringe nyt liv til de mindre byer.

Når man samtidig kaster et blik på, hvordan Penyllan allerede nu om sommeren fyldes af glade gæster, der vil smage de prisvindende øl, kan man se, at ambitionerne ikke kun er at holde status quo. De vil udvikle forretningen, så Tejn havn bliver et dynamisk område, hvor folk med lyst til musik, film, mad og en god øl kan samles. Ved at gøre lokalerne mere brugbare udenfor højsæsonen og skabe en terrasse, der har aftensol, satser de aktivt på at udvide den periode, hvor rejsende og borgere kan mødes. Det er en strategi, der i sin kerne handler om at bryde med den bornholmske sæsonorientering: Hvorfor lukke, når turisterne rejser, hvis man kan give byens egne folk en attraktiv grund til at stå sammen i blæsten og stadig have sorte tal i regnskabsbøgerne?

Den slags initiativer bør inspirere flere til at tro på, at netop i fællesskabet og gennem helårsoplevelser kan alle genopfinde sig selv.


Vi hylder ’sammenhold om Bornholm’. Ved at holde åbent om vinteren, lukke op for koncerter og kultur om sommeren og skabe nye rum for fællesskab, understreger Penyllan, at lokalforankret erhverv og byliv sagtens skal gå hånd i hånd. Og netop dét har vi brug for: Stærke, lokalt tænkte koncepter, der gør vores samfund levende året rundt. Hvis flere fulgte i deres spor, ville flere byer på Bornholm måske opleve samme form for helårspuls – noget, vi kun kan hilse velkommen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT