Fremtidens lagring af overskudsenergi
Der er mange muligheder, hvis man tænker innovativt.
Forestil dig en fremtid, hvor vi ikke kun høster energi fra sol og vind, men også gemmer denne energi på en måde, der hjælper vores have.
Lyder det som science fiction? Det er det ikke! Den teknologi, som vil gøre dette muligt, involverer noget så enkelt som havvand.
Hvordan?
Lad os bryde det ned i sine enkeltelementer: Når der er masser af vind og sol, så producerer vindmøller og solpaneler mere elektricitet, end vi har brug for. Denne overskudsenergi kan bruges til at pumpe havvand ud af et stort bassin.
Forestil dig en kæmpe swimmingpool - men meget større og fyldt med havvand. Når dette bassin tømmes, gemmer vi energien i form af det vand, der nu er flyttet til et højere niveau. Det er lidt som at løfte en tung sten opad – det kræver energi at løfte den, og når vi slipper den, så frigives energien igen.
Nu kommer det smarte: Når der ikke er nok sol eller vind, og vi har brug for strøm, så lader vi vandet strømme tilbage til bassinet. På sin vej tilbage driver vandet en turbine, som producerer elektricitet – præcis som et vandkraftværk.
Men det stopper ikke her!
Havmiljø
Mens vi flytter vandet, iltes det også – lidt på samme måde som en akvariepumpe, der sørger for, at fiskene får frisk ilt.
Denne iltning er god for havmiljøet - især i områder som Østersøen, hvor der er problemer med iltsvind. Det betyder, at mens vi producerer og gemmer energi, så hjælper vi også havets dyr og planter til at trives.
Innovation
Teknologien står over for udfordringer, som kræver kreativ tænkning og innovation, men forestil dig potentialet!
At kunne lagre og producere energi på denne måde kunne revolutionere den måde, som vi tænker på vedvarende energi og vores have.
Det er vigtigt, at vi fortsætter med at tænke på nye og innovative måder at beskytte vores planet på, mens vi opfylder vores behov for ren energi.
Der vil også være yderligere muligheder ved denne form for energilagring – for eksempel i forhold til det meget omtalte Power-to-X
Hvad tænker du? Kunne dette være fremtiden for vores energi?
NYT JOB
MEST LÆSTE

Te betronijns
Når man får noget ‘te betronijn(s)’, så får man det på kredit. I Bornholmsk Ordbog illustreres udtrykket blandt andet med følgende citat: ‘Hajn ræstar ju ejnhillu alt, så vi torr væl foie lâ’jn få mera te betronijngs’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration