Find pengene i København

Find pengene i København
LEDER | 16. MAR 2023 • 05:30
Tommy Rømer Kaas
Digital chef
LEDER
16. MAR 2023 • 05:30

Står det til regeringen, skal Bornholms Regionskommune finde omkring 30 millioner kroner i en stor pulje af besparelser på administration i kommunerne. Hvis Mette Frederiksen og co. i stedet tog et kritisk blik på bemandingen i ministerier og styrelser, ville de formentlig let kunne finde pengene selv.


Midt inde i København synes man, at det er en god idé, hvis man ude i landets kommuner formår at spare tre milliarder kroner ved at skære ned på udgifterne til administration. Det vil være godt for statskassen, mener de, og så bliver de glade, de gode mennesker derinde på Slotsholmen.

På Bornholm er det simple regnestykke som en fast tommelfingerregel, at vi udgør cirka én procent af landet, og derfor vil sådan en besparelse ramme vores kommune i størrelsesordenen 30 millioner kroner. Det tal skal regnes ind i et i forvejen alvorligt presset budget, hvor der næste år skal findes et trecifret millionbeløb i besparelser.

Vi bragte historien onsdag med kommentarer fra folketingsmedlemmerne Lea Wermelin (S) og Peter Juel-Jensen (V), som begge lægger stemmer til regeringens politik. Hvor Wermelin står 100 procent bag sparekravet, så er Peter Juel lidt mere betænkelig. De to folkevalgte bornholmere er dog fælles om standpunktet om, at hvis kommunerne skal spare, så skal staten det også.

For bag tallene gemmer sig også det faktum, at statens egen administration er eksploderet inden for de seneste fem år. I ministerierne er der sket en stigning på 32 procent i antallet af årsværk, mens dét tal i statens styrelser er oppe på 41 procent.

Samlet har statens administration i dag næsten 12.000 flere ansatte end for fem år siden. 12.000!

Jamen, så burde det da være relativt nemt at pege på et sted, hvor man rimelig upåvirket ville kunne finde besparelsen på tre milliarder kroner – og så lige i regeringens egen baghave. For hvis vi – de – skal være helt ærlige, så er arbejdet næppe blevet så meget bedre de seneste fem år, at det retfærdiggør så voldsom en udvidelse af arbejdsstyrken.

Det er den gode gamle med, at når du peger på andre, så peger de fleste andre fingre på dig selv. Regeringen bliver nødt til at indse, at der er mange, mange flere penge at hente i besparelser i centraladministrationen end ude i nogle af de kommuner, som i forvejen vender hver en femøre for at få hverdagen til at hænge sammen.