Espersen: Er jeg sortsynet? Her er fakta

Espersen: Er jeg sortsynet? Her er fakta
Lad os kopiere Gotland, skriver Henrik Espersen. Arkivfoto
KOMMENTAR | DEBAT | Torsdag 2. november 2023 • 15:30
Af:
Henrik Espersen
Ahlstrandsvej 10
Rønne
KOMMENTAR | DEBAT | Torsdag 2. november 2023 • 15:30

Henrik Espersen er blevet kaldt sortsynet. Her er hans svar.

Vindmølleejer Steffen Olsen påstår i et interview tirsdag i Bornholms Tidende, at mit læserbrev lørdag om Bornholms Havvinds projekt med videre er sortsynet.

Fakta er, at den erfarne vindmøllevirksomhed Ørsteds aktiekurs på grund af 20 milliarder kroners tab og nedskrivninger på havvind er mere end halveret med 60 procent i år. Vestas tabte 12 milliarder kroner sidste år, og Vestas' aktiekurs er faldet 25 procent i år. De professionelle investorer har derfor nu et sort syn på hele havvindsektoren og tror ikke længere på den.

Desuden falder elspotprisen her i oktober 2023 forsat. Havvinds indtægter er derfor rekordlave.

Endelig tvivler de økonomiske vismænd på økonomien i Energiø Bornholm, og foreslår regeringen at checke økonomien i projektet.

Bornholms Havvind er drevet af smukke følelser om at ville redde hele verden, men ikke drevet af økonomisk sund fornuft, som investorerne, elmarkedet og vismændene ellers bruger.

Derfor er Bornholms Havvind urealistisk.

Ikke råd til flere tab

Fakta er, at Beofs tab på det også følelsesstyrede Biokraft var ca. 200 mio. kr., som bornholmerne nu reelt betaler over deres nettarif via Trefor. Beof har vist ikke sagt nej til at være investor i Bornholms Havvind.

Taber Beof ligesom de erfarne aktører Ørsted og Vestas også på den stagnerende havvindsektor, er der vist kun bornholmerne til at betale et tab i havvind over elregningen.

Fakta er også ifølge Rønne Havns årsrapport 2022, at Rønne Havns overskud forventes at falde ca. 40 millioner kr. i år.

Sabotagemål

Fakta er, at 'nogen' har saboteret gas-, el- og teleledninger i Østersøen i det sidste års tid. Kritisk infrastruktur placeret i Putins baghave vil derfor være et nemt sabotagemål. Kritisk infrastruktur skal placeres langt væk fra Rusland - uanset om det er vind- eller atomkraft.

Andre satser på a-kraft

Fakta er, at Frankrig allerede har syv atomkraftværker rundt om Paris og udvider yderligere. Vores naboer i Sverige og Polen satser på atomkraft. Kun Tyskland nedlægger atomkraftværker.

Hvorfor skal Bornholm så lægge sin unikke natur til tyskernes enegang?

Visualiseringer

Ja, jeg sår tvivl om bornholmske havvindsvisualiseringer, da de ligner andre skønmalerier, vi i mine 14 år i Realdania har været vidner til. Borgere og myndigheder kan sjældent genkende et projekts flotte planer, når de ser det færdige byggeri.

Yderligere har jeg i seks-syv år i båd sejlet tæt på de 180 meter høje tyske havvindmøller mellem Bornholm og Rügen. Det, jeg med egne øjne ser her, er noget helt andet end Bornholms Havvinds og Energistyrelsens visualisering på papir af op til 300 meter høje danske møller omkring Bornholm. På Bornholms Havvinds borgermøde i april sidste år nævnte de en højde på 268 meter eller mere.

Endelig har Energistyrelsen også skønmalet transformerstationen ved Sose på et borgermøde i foråret ved at visualisere Risebæk, som var det Gudenåen fuld af vand. Fakta er, at Risebæk i dag løber i en smal grøft udtørret om sommeren.

 

 

Visioner

Hva' så, Bornholm? Er der ingen visioner for Bornholm med denne befolkningsudvikling i stedet for energiø-utopien. Se illustrationen.

Fakta er, at Gotland er den nordiske ø, der har klaret sig bedst de sidste 40 år, mens Bornholm er den eneste ø med tilbagegang. Havde vi haft fremgang som Gotland, ville Bornholm have 53.000 indbyggere i dag.

Så lad os kopiere Gotland som vi gjorde det med folkemødekonceptet.

Et universitet med 1.000 studerende placeres som i Visby på Rønne Nordhavn med cafémiljø osv. Færgerne flyttes som i Aarhus ud til Sydhavnen med plads uden anløbsproblemer eller røg og støj for Rønnes borgere. Krydstogter uden vækst med kun 47 anløb i år opgives, og vi satser på andre turister, der mere bidrager til Bornholm.

Staten flytter Danske Spil til Bornholm, som Sverige flyttede 400 ansatte i Svenske Spil til Gotland.

Regionskommunen får frihed til, at bopælspligten genindføres, alle husejere skal betale skat eller tilsvarende til Bornholm, og byggesagsbehandlingen sendes i udbud med krav om maks en måneds sagsbehandlingstid i ukomplicerede sager.

Folkeskolerne og gymnasiet prioriteres i stedet for havvind, så bornholmske studenters karaktergennemsnit igen kommer i top-10 af landets 180 gymnasier som for 15-20 år siden.

Alternative uddannelsessteder etableres for de unge, der dropper ud af campus som for 15-20 år siden.

Bornholm med sine unikke natur og kvaliteter har alle muligheder, hvis vi er økonomiske bevidste.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT