Derfor er her en kulturfestival fra estiske Saaremaa?

SYNSPUNKT | ABONNENT | 22. SEP 2022 • 15:30
Af:
Jens Stubkjær
Kirkepladsen 10
Rønne
tidligere formand for Baltisk Bro
SYNSPUNKT | ABONNENT
22. SEP 2022 • 15:30

Der er helt særlige bånd mellem Bornholm og Saaremaa, der går tilbage til før Estland blev fri af Sovjetunionen. Nu opfordrer man fra Saaremaa til at lave nye samarbejder mellem Saaremaa og Bornholm.

 

I denne uge kommer 100 mennesker fra den estiske ø Saaremaa her til Bornholm. Kunstnere, politikere, skoleelever og så en gruppe af dem, der for 25-30 år siden var med til at bygge Baltisk Bro mellem vore to øer i Østersøen.

De kommer for at bidrage til Kulturugen med musik, kunsthåndværk og madkultur.

Men også for at fejre det samarbejde, der har været mellem Bornholm og Saaremaa, og for at se om der er lyst til på Bornholm at genskabe et levende samarbejde mellem øerne. Mere om det senere.

Der er nemlig helt særlige bånd mellem os. Allerede i sommeren 1989 kommer 66 estere hertil inviteret af unge bornholmere. Og i september sammen år drog 20-25 unge til Saaremaa som led i Next Stop Sovjet bevægelsen mod atomprøvesprængninger.

Efter 50 år med krig og sovjetisk besættelse var besøget på Bornholm i '89 for esterne det første møde med et samfund med ytringsfrihed, politisk frihed og nok varer i forretningerne. Og de unge, der kom til Saaremaa i september '89 var tæt på at være de første gæster på øen fra Vesten i 50 år. Jeg var med dem som journalist for Bornholms Radio.

Den hjertevarme, vi blev modtaget med, var ikke til ryste af sig. Det gjorde uudsletteligt indtryk. Det samme gjorde mødet med et samfund, der på nogen måder virkede idyllisk som et Danmark 30-40 år tidligere. Men også med et låg af ufrihed, tragiske minder om krigen og deportationer. Der var stadig masser af sovjetisk militær på øen. Vagter og vagttårne langs kysten. Men et nyt håb var ved at spire frem eftersom disse besøg overhovedet var mulige.

Da vi vendte hjem til Bornholm med hjertet fyldt med disse indtryk, måtte vi gøre noget. Vi holde fast i de varme relationer, der var opstået mellem folk på Bornholm og Saaremaa. Og hvad nu hvis Sovjet igen ville lukke grænserne?

Vi måtte lave så mange kontakter som muligt og sørge for at vi på Bornholm lærte Saaremaa og dens mennesker at kende. En ø der havde været totalt ukendt for os op til da. Vi måtte lave en forening og kaldte den Baltisk Bro.

På Saaremaa dannede de en søster-forening, der gør broen "landfast" i begge ender.

Vi arrangerede besøgsrejser begge veje over broen. Ofte så man boede privat og delte interesser og fag/job med dem, man boede hos. Snart fik vi gang i udvekslingsstudenter fra Saaremaa, der boede et helt skoleår her hos bornholmske familier.

Mange støttede op om tankerne om at få en slags bro til Baltikum fra Bornholm. Baltisk Uddannelses-ø, Baltisk Medie Center, Baltisk Filmfestival, også Svanekegården valgte at fokusere på de baltiske lande. Uffe Ellemann og Demokratifonden støttede aktivt brobygningen mellem Bornholm og de baltiske lande.

Men den måde, Baltisk Bro kom til verden på, gjorde, at vi har en særlig forkærlighed for et sted i Baltikum. Det sted er Saaremaa. Mange kom hertil fra Saaremaa for at videreuddanne sig i deres profession eller for at se, hvordan demokratiet fungerer. Vi havde samarbejder til gavn for fysisk og mentalt handicappede, byplanlægning, museer, avistrykning bl.a.

Men efter år 2000 – i 0'erne – ebbede det ud. Sovjetunionen var opløst. Estland kom ind i EU. For bornholmerne var det ikke så nyt og spændende med Estland. Nu var det et EU-land som os andre.

Men er det tiden nu for en genoplivning af det gode, gamle forhold? Vi sender soldater og kampvogne til Estland, men hvad med den mellemfolkelige forståelse på det menneskelige og kulturelle plan?

Nogle af udvekslingsstudenterne fra Saaremaa på Bornholm i 90'erne, kommer i denne uge til Bornholm igen.

– Folk på Saaremaa er virkelig taknemmelige for den hjælpende hånd, Bornholm gav os på det tidspunkt, hvor vi havde mest brug for det, siger Jaanika Tiitson.

Sammen med andre tidligere udvekslingsstudenter, hvoraf flere er aktive politikere, og Saaremaa Kommune inviterer hun bornholmerne til en konference om mulighederne for at genskabe et samarbejde mellem Saaremaa og Bornholm.

Det er lørdag den 24. september kl. 11 til 14 på Svanekegården Det vil være mest på engelsk med noget oversættelse til estisk og dansk. Alle med forbindelse til Baltisk Bro eller interesse for samarbejde med Saaremaa er velkomne som deltagere. Konferencen kan også findes i Kulturugens program på bornholmskulturuge.dk/program-2022/conference-saaremaa-and-bornholm/