Der er mange muligheder

SYNSPUNKT | ABONNENT | 12. JUL 2024 • 19:00
Af:
Danny Christensen
Allinge
Kredsformand for Danske Seniorer på Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
12. JUL 2024 • 19:00

Som seniorborger er der både muligheder og udfordringer.

 

At blive senior eller pensionist indebærer mange forskellige nye muligheder for aktive fritidsliv for alle mennesker. Tilbuddene er mange og varierede.

Ingen behøver at være ensomme eller være alene, hvis de ikke selv ønsker det. At melde sig ind i den lokale seniorklub, er bare en mulighed.

Centralisering

Ansvaret for de danske plejehjem skal ud af kommunens hænder og samles i en ny central myndighed. Sådan lyder det i et åbent brev til Folketinget og regeringen fra blandt andre Ældresagen, Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer.

"Men deri er jeg ikke helt enig", udtaler direktør Katrine Lester fra Danske Seniorer.

Det vil være en voldsom centralisering, og det vil skade landdistrikterne.

Det er en voldsom byrde at lægge på de ældre. Jeg er ikke 100 procent imod dette forslag, men jeg synes bare, at det kræver mere eftertanke end troen på, at samling og centralisering altid er godt.

Regionerne har ikke været gode til det nære - fx. har de ikke kunnet levere praktiserende læger i yderområderne.

Datastuer

Datastuer er stadig relevante, skriver man i seneste nummer af Seniorbladet.

Opgaverne er bare nogle andre end i dag. I Allinge havde vi i flere år tre frivillige pc-kyndige mænd siddende i to dage om ugen i medborgerhuset Kærnehuset, men til sidst kom der kun en bruger, og så måtte vi lukke ned. Vi flyttede så ned til Tejn Medborgerhus, fortæller Kim Jensen, hvor vi nu har åbent den sidste torsdag i hver måned i to timer.

Efter opstarten og begynderkurserne har datastuer over hele landet udviklet sig til at være stedet, hvor lokale seniorer går hen og får hjælp til både det, der driller, og til at lære nyt.

Det kan være opdatering af telefon og pc, installering af apps eller hjælp til at komme på netbank, e-boks, tjekke sine ejendomsdata på BBR-registret med videre

Vi hjælper også med at få MitID og flytte billeder fra telefonen til en pc eller op i skyen, fortæller de frivillige. Nogle spørger os også også om hvilken type pc, at de skal købe.

Det er helt basale ting, og vi fungerer nærmest som en miniudgave af Borgerservice, som jo også er blevet centraliseret og flyttet ind til Rønne som så meget andet - måske snart også filialbibliotekerne.

Fotobøger og andet

Gennem årene er andre opgaver kommet til, for eksempel billedbehandling og produktion af fotobøger med egne billeder. Det er et hit.

Blandt vores deltagere er alderspræsidenten 93 år, og hun er endda ikke den eneste 90+, fortæller de frivillige. Hun laver fotobøger med egne fotos og har været med helt fra starten. Vi begyndte for nogle år siden med slægtsforskning, og til det hentede vi jo links og registre fra sognene heromkring, men der gik ikke længe før vi måtte have fat i alle Danmarks sogne. Der er meget populær interesse.

Banko

Danske Seniorer er meget tilfredse med den nye aftale om lotterier og bankospil, som alle folketingets partier står bag.

Alle folketingets partier indgik nemlig her i foråret en aftale om nye regler for bankospil, som også gælder bankospil i andre foreninger. Danske Seniorer er glade for reglen, som vil forenkle reglerne for bankospil i foreningsdanmark.

Den nye bankoaftale respekterer og støtter seniorforeningers muligheder for at spille banko som en social aktivitet i foreningerne.

Så vi er glade for, at der nu er kommet en fast aftale med klare og fornuftige regler for foreningerne, så de ved hvad de kan og må, understreger direktør i Danske Seniorer, Katrine Lester. Den nye aftale deler foreningerne op efter hvor stor omsætning på banko, som de har om året. Det betyder så, at der bliver færre regler for småfrivillige foreninger, og at kravene strammes op for de store banko-foreninger med millionomsætning og lønnet personale.

Det forventes at de nye regler træder i kraft 1. januar 2025.

Ulighed for bornholmere

Der er garanti for en smuk og festlig start på det nye år, når Danske Seniorer hvert eneste år byder på årets store nytårskoncert i januar. Denne gang med herlige Stig Rossen, der mestrer alt fra revy, musical og komedie, til pop, og rock.

Med sig ved sin side har han en af vore allerstørste internationale klassiske operasangere, Susanne Elmark, samt sanger og skuespiller Xenia Lach-Nielsen. Alt dette under kyndig musikalsk ledelse af Promenadeorkestret. Så langt så godt. Hvori består så uligheden, tænker du?

Jo, denne flotte buket af sangere og musikere kan opleves over hele landet til den favorable pris af bare 275,- kr. - bare ikke her på Bornholm!

Vores knap 900 medlemmer skal nemlig af med 425,- kr. for nøjagtig den samme oplevelse, selvom det er vores egen forening, der arrangerer det i samarbejde med orkesterleder Bjørn Hyrup fra Promenadeorkestret.

Nytårskoncerten kan opleves i Glassalen i Tivoli, (hvor entrebilletten til Tivoli endda så samtidig er betalt), i Musikhuset i Esbjerg, i Tivoli Friheden i Aarhus samt i Herning Kongrescenter for kun kr. 275,- men på Bornholm skal vi altså betale hele kr. 425,-!

Ingen kan forklare hvorfor, der er denne store prisforskel for vores medlemmer i Danmark - med mindre de tager med privatfly herover?

ASG revyen med et lokalt ulønnet amatørhold tog 300 kr. for en forpremiere billet, mens Bornholmerrevyen, med lønnede professionelle skuespillere i Kyllingemoderen, kunne sælge billetten til os og Bornholms Tidendes læsere for blot 175 - altså for næsten det halve.

Det er et dårligt og uværdigt signal at sende til alle vores trofaste pensionister og seniormedlemmer på Bornholm - og så er endda arrangeret af den lokale idrætsklub ASG, der er kendt for at have en ret pæn formue, som netop er skabt af de lokale borgere.

Fællesskaber og ensomhed

Jeg vil stærkt anbefale at man melder sig ind i sin lokale senior- eller pensionistklub.

Det betyder så meget at være en del af et større fællesskab og det modvirker ensomhed.

Man spiser sammen, man synger sammen, man griner sammen, man tager på udflugter sammen og vi skaber gode og sunde aktive fællesskaber for alle, der vil være med.

Det er af stor betydning at komme ud blandt andre. Om det er ved at gå til stolegymnastik, foredrag, fællesspisning, tage på udflugter, eller bankospil er underordnet. Tag fat i din nabo eller gode bekendt - nogen der måske lige er blevet alene eller måske altid har været det?

Sammenhold gør stærk!



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT