Problemet synes at være at få det udmøntet i hverdagen. Hver dag. Et hjem, hvor maden og selve madlavningen, samt serveringen, bliver en naturlig del af hverdagen. Var det ikke tre plejehjem for et par år siden, der var med i en forsøgsordning, men det blev vist hurtigt til blot ét? Og hvordan går det så lige med det? Hertil intensiveres pleje af kroppen, motion, massage, og daglige gåture.
Fokus på omsorg og på det sociale og det aktive i et menneskes liv. Det kunne være åbne arrangementer på plejecentrene, hvor det omgivende samfund medvirker. Udvidelse af begrebet besøgsvenner. Besøg af skoleelever, der er fantastiske til at agere i et samspil med de gamle. Åbn op for flere husdyr. Inviter sangkor ind, de vil med glæde komme og underholde en lørdag eftermiddag. Der bør derfor i personalesammensætningen også være pædagoger.
Når man ældes, kan der blive behov for en anden boligindretning. Derfor anlæg kommende plejecentre til naturområder, helst med havudsigt, som mange ældre bornholmere, jo har haft i hele deres liv, hvor man er nær kulturelle aktiviteter, såsom børneinstitutioner, skoler, eller idrætsområder, så der er noget for øjet og samtidig lyden af glade børnestemmer. Den eneste institution, der opfylder et par af disse krav, er efter min mening Klippebo i Gudhjem. Tag bare placeringen af det kommende Bykær i Hasle. Oppe bag byen, langt fra havet, oven på en gammel rockerborg? Det er jo decideret latterligt.
Nøgleordene er stadig: Et godt og aktivt liv. Hele livet. En værdig ældrepleje bør indeholde: selvbestemmelse, mad og ernæring, pårørende og besøgsvenner, bekæmpelse af ensomhed og en værdig død.