Debat: Det er dyrt at slukke ildebrande på børneområdet

Debat: Det er dyrt at slukke ildebrande på børneområdet
"Børn er som frø, der spirer. Mange klarer at modstå storm og regnvejr i væksten. Men enkelte har brug for en pind, at læne sig op ad undervejs. Med den rette pind i tide, udvikler de sig også til smukke blomster", skriver Karina Bundgaard, formand, Kreds Bornholm Landsforeningen Autisme. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 5. OKT 2021 • 19:34
Af:
Karina Bundgaard
formand for Landsforeningen Autisme
 Kreds Bornholm
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
5. OKT 2021 • 19:34

Man kan være helt sikker på, der venter et større oprydningsarbejde efterfølgende. Det er ikke gratis. Faktisk bliver det kun dyrere i længden med alle disse improviserede hovsa-løsninger.


Må vi anbefale at vælge brandsikre og holdbare løsninger? I form af rettidig og rette indsats. Det koster selvfølgelig noget, men er langt billigere i drift end de katastrofeopbremsninger og lappeløsninger, der laves pt.

Når man agerer struds og stikker hovedet i et hul i jorden, er det uhyre sjældent, at udfordringer forsvinder i det blå. Tværtimod, så har samfundsmæssige udfordringer det med at udvikle sig – frem for at forsvinde.

Sådan er det også med børn i mistrivsel.

Den italesatte virkelighed

Længe har vi som kommune forsøgt "at tale folkeskolen op". Det er vigtigt at tale om "“de gode ting, der virker." "Vi er blevet gode til at inkludere", siger borgmester Thomas Thors.

Det vil vi også gerne være med til. Men vi vil ikke samtidig negligere alle de børn og deres familier, der hver dag kæmper for at passe ind i en ramme, som aldrig kommer til at matche deres barns behov.

Når man har forsøgt længe nok – at passe ind – bliver man som barn og familie så slidt, at man til sidst ikke kan huske, hvorfor man forsøger at passe ind.

Normer er til for flertallet. Men der er mange, som ikke længere er en del af flertallet. Det handler om familier, der har børn med såkaldt "skæve profiler". Det er børn, der er særligt dygtige på færre, men langt fra alle, områder. Det er børn, der har særlige interesseområder og samtidig har en medfødt sårbarhed - en anderledes neurologi. Det er børn og unge med autisme. Børn og unge med ADHD. Dem skal vi også have plads til.

Alle børn og unge udgør en ressource, som de er.

Vi har brug for denne "skævhed". Skævheden er en vigtig ressource. Heri finder vi innovation, idé-rigdom, detaljefokus, hyper-fokusering, systematik, pertentlighed og mange andre værdier, som vi fortsat har brug for i et alsidigt erhvervsliv. Og i et alsidigt samfund.

Vi har brug for alle ressourcer. Og derfor er vi nødt til at skabe plads og tilbyde de rette rammer til de ressourcer, vi ikke kan undvære. Hvis vi ikke værner om dem og giver dem de rette vækstbetingelser, får vi ikke det fulde udbytte af dem på sigt. Vi gambler med disse børn og unges livskvalitet - også på sigt.

Børn er som frø, der spirer. Mange klarer at modstå storm og regnvejr i væksten. Men enkelte har brug for en pind, at læne sig op ad undervejs. Med den rette pind i tide, udvikler de sig også til smukke blomster.

Vores håb er, at en ny kommunalbestyrelse kan se mangfoldigheden og sikre økonomien til de rette rammer for ALLE BØRN.

Alt andet vil være spild af gode ressourcer på den lange bane.