Debat: Bornholmsk fiskeopdræt bliver med respekt for et godt havmiljø

Debat: Bornholmsk fiskeopdræt bliver med respekt for et godt havmiljø
"Bornholms havbrug vil gå videre end love og regler, og vi ønsker at opnå ASC-certificering for hele værdikæden, så forbrugere og borgerne kan se, at fiskene fra Bornholm er ansvarligt opdrættet", skriver Niels Dalsgaard, administrerende direktør for Bornholms Havbrug A/S. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 24. MAR 2021 • 11:41
Af:
Niels Dalsgaard
administrerende direktør for Bornholms Havbrug A/S
| ABONNENT
24. MAR 2021 • 11:41

SYNSPUNKT

Bornholms Havbrug er klar til omfattende investeringer i ASC-certificeret fiskeopdræt fra Nexø til hele verden. Gode fisk skal opdrættes med respekt for et godt havmiljø, og vores produktion skal naturligvis tage højde for alle relevante miljøspørgsmål. Det er ansvarligt opdræt af fisk.

Vi har de seneste år haft flere gode og konstruktive møder med Bornholms borgmester og andre medlemmer af byrådet i forbindelse med vores ansøgning om at etablere produktion i nærheden af Nexø.

Helt konkret vil vi investere i alt cirka 140 mio. kroner i dambrug på land, hvor fiskene vokser op de første to år, et havbrug, hvor fiskene vokser sig store i cirka et halvt år og derudover fabrik til forarbejdning af fiskene og frysehus til nedfrysning og pakning af fiskene. Samlet set vil det betyde cirka 40 - 50 nye arbejdspladser til Bornholm i selve virksomheden, når hele værdikæden for produktionen er etableret, samt yderligere arbejdspladser i de tilknyttede erhverv hos håndværkere, vodbinderi og værft til reparation og vedligeholdelse af produktionsudstyr, anlæg og bygninger, samt forarbejdning mv.

Alle produktionsanlæg i Bornholms havbrug skal overholde alle miljøregler. Det giver sig selv. Vi kan ikke etablere et havbrug uden at have en miljøvurdering og de nødvendige tilladelser fra myndighederne. Det inkluderer både dansk og europæisk miljølovgivning, der tager hensyn til natur, biodiversitet og havmiljø. Bornholms havbrug vil gå videre end love og regler, og vi ønsker at opnå ASC-certificering for hele værdikæden, så forbrugere og borgerne kan se, at fiskene fra Bornholm er ansvarligt opdrættet.

De lokale investorer har tilknytning til fiskeri og landbrug, og Musholm, som også er en del af ejerkredsen i Bornholms havbrug, har lang erfaring med drift af hav- og dambrug, hvor miljøforhold og tilladelser er i orden.

Respekten for havmiljøet tager vi alvorligt. Derfor ønsker vi at supplere alle tilladelser og ASC-certificeringen med 40-50 mio. kroners investeringer i grønne tiltag på Bornholm, der kan styrke biodiversitet-, natur- og klimaindsatsen. Der kan opkøbes jordarealer til udlægning af vild natur, etableres stenrev eller tiltag i overensstemmelse med lokale lodsejere og miljøinteresser. Vigtigst for os er, at det skal have en reel positiv effekt. Det er blandt de ting vi drøfter med bornholmske politikere, for tiltagene skal give mening på Bornholm og supplere andre igangværende indsatser.

Vi tager løbende initiativ til den vigtige dialog med Danmarks Naturfredningsforening og lokale sports- og lystfiskerforeninger på Bornholm, for at drøfte havbrugenes miljøpåvirkning og meget andet. Når restriktionerne mod corona igen tillader det, vil vi meget gerne invitere alle, der er interesserede til fælles dialog- og oplysningsmøde, hvor vi kan drøfte mulighederne i projektet.

Bornholmsk fiskeopdræt skal ikke blot være ansvarligt og drøftes med politikere og interessegrupper. Vi ønsker at etablere produktionen i dialog med alle bornholmere.