Debat: Affaldsprodukter i kommunalt kompost

Debat: Affaldsprodukter i kommunalt kompost
"Vi har netop modtaget cirka to trillebøre fulde af dette såkaldte miljøvenlige næringsstof. Men ved en løselig gennemgang af bare lidt af komposten, fandtes hvad der svarer til en tændstikæske fyldt med plastic", skriver Holger Øster Mortensen. Privatfoto (bragt med tilladelse)
| ABONNENT | 13. JUN 2021 • 16:34

LÆSERBREV

Fra landets godt 1 million haver køres årligt enorme bjerge af haveaffald til lokale genbrugspladser. Hertil meget store mængder fra offentlige anlæg, kirkegårde og parker.

Dette haveaffald komposteres derefter i store bunker, hvorved der sker en opvarmning så eventuelle ukrudtskim og uønskede svampesporer etc. fjernes. Biler, trailere, lastbiler og tunge entreprenørmaskiner tages i brug for at omskabe dette affald til såkaldt miljøvenligt kompost, som kan bruges i især haverne. Hvor meget benzin, diesel og energi bruges til denne proces? Vi har netop modtaget cirka to trillebøre fulde af dette såkaldte miljøvenlige næringsstof. Men ved en løselig gennemgang af bare lidt af komposten, fandtes hvad der svarer til en tændstikæske fyldt med plastic. Men hvad med den plastic, der er fragmenteret ned til endnu mindre stykker? Og hvad med andre fremmedlegemer og kemiske stoffer fra dette affald? I dette tilfælde fra bornholmske haver og genbrugspladser. Man stikker blår i øjnene på hattedamer, spelttanter og andre naive havefolk ved at bilde dem ind, at dette næringsrige kompost fra de kommunale genbrugspladser skulle være RENT. Og hvis man vil dyrke sin have økologisk eller biodynamisk, skal man ikke putte dette kemiske affald i havejorden. Kun tåber frygter ikke haven og dens affald. En trailer fyldt med haveaffald bliver til en sølle skovlfuld kompost. Lad haveaffald ligge i haven.


Holger Øster Mortensen

Smedevej 6, Nexø