Vragrester skyllet i land på Dueodde

Vragrester skyllet i land på Dueodde
Billede fra redningsaktionen. Nexø Redningsstation blev tilkaldt. Privatfoto: Kim Finne
NYHED | 29. JUL 2024 • 19:00
NYHED
29. JUL 2024 • 19:00

En sejlbåd sank i sidste uge i havet ud for Dueodde. Nu er vragrester begyndt at skylle i land, oplyser TV 2/Bornholm. Brandvæsnet er opmærksom på sagen.

En del af vragresterne fra en sejlbåd, der stødte på grund og efterfølgende sank ud for stranden på Dueodde den 24. juli, var mandag skyllet i land. Det skriver TV 2/Bornholm på baggrund af oplysninger fra en strandgæst.

Ifølge gæsten måtte flere windsurfere desuden undvige vragresterne, skriver tv-stationen.

Bornholms Brandvæsen er opmærksom på grundstødningen og vragresterne - og foretog så sent som lørdag et tilsyn på stranden.

– Vi holder altid øje, når et skib går på grund omkring de bornholmske kyster. Men det er en tvedelt sag, for i princippet kunne Bornholms Brandvæsen være ligeglad, da det ikke er vores ansvarsområde, fordi båden ligger ude i havet, siger vagthavende indsatsleder Kim Riis.

– Men vi ved jo godt, at problemet ender hos os, hvis både en lille sejlbåd eller stor olietanker grundstøder og vragresterne kommer i land. For lige så snart tingene lander på kysten, er det Bornholms Brandvæsens opgave at sørge for, at der bliver gjort rent, lyder det fra indsatslederen, der tilføjer, at også strandfogeder har ret til at samle vragrester op, som ikke er farlige.



Privatfoto: Kim Finne

 

Fører tilsyn

Det allerbedste havde været, at båden var blevet fjernet fra havet umiddelbart efter hændelsen - men det må brandvæsnet ikke, da ejeren har et til to år til at fjerne vraget, fortæller Kim Riis.

– Vi er nødt til at rette os efter reglerne.

Men gør I noget nu her, hvor TV 2/Bornholm skriver, at vragresterne skyller op på stranden?

– Jeg var dernede lørdag formiddag, og der fandt vi én vragrest - og jeg kunne ikke engang med garanti sige, at det stammede fra sejlbåden. Aftalen med politiet er nu, at vi i denne uge - onsdag-torsdag - laver et tilsyn dernede for at se, hvordan det ser ud. Men hvis der kommer en henvendelse, gør jeg jo noget før, understreger Kim Riis.

Har du nogle anbefalinger til folk, der befinder sig langs stranden?

– Søfartsstyrelsen har advaret på deres søkort om, at der er et vrag. Men surferne har nok ikke et søkort med, og vi kan ikke sætte minestrimmel rundt om vraget. Det må selvfølgelig ikke være farligt for nogen som helst, men med mindre det meste af båden er blæst ind, så ligger ansvaret faktisk hos Søfartsstyrelsen og Maritime Assistance Service (enhed i Nationalt Maritimt Operationscenter, red.).

Ikke til gene

Søfartsstyrelsen skriver i en advarsel på sit digitale maritime kort, at et skib er sunket det pågældende sted, som ifølge kortet er lige vest for den sydligste spids af Bornholm.

"Vraget er synligt over havoverfladen. Vraget er ikke afmærket. Det tilrådes skibsfarten at holde godt klar," skriver Søfartsstyrelsen i den lokale advarsel.

Den vagthavende befalingsmand i Forsvarets Operationscenter oplyser, at Forsvaret også har en sag liggende om vraggods, der driver i land.

– Men det er ikke til gene for skibstrafikken, så det er det lokale beredskab på Bornholm, der skal samle det op - ligesom alt andet vraggods, der skyller ind. Det er helt almindeligt vraggods, der driver i land, som skal behandles ligesom alt andet, siger Thomas Larsen.

Kim Riis understreger, at brandvæsnet gerne rykker ud for at rydde op.

– Vi vil allerhelst bare rydde op for bornholmernes og turisternes skyld, for det er vores ø. Vi sidder ikke på vores hænder og vil meget gerne - men vi kan bare ikke rent juridisk tage andre ministeriers opgaver, siger han.

Ingen personer kom til skade ved uheldet.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT