Uvejr på vej: 'Vi mander op'

Uvejr på vej: 'Vi mander op'
Bornholms Brandvæsen mander op fredag. Foto: Torben Østergaard Møller
TOPNYHED | ABONNENT | 8. FEB 2024 • 15:30
TOPNYHED | ABONNENT
8. FEB 2024 • 15:30

Det bornholmske beredskab er bekendt med mulige vejrudfordringer fredag. Særligt Tejn Havn - og området ved havnen - er i fokus, da to nylige hændelser her har voldt beredskabet problemer med oversvømmelser.

En jævn vind med kraftige vindstød fra nord og nordøst og forhøjet vandstand. Selvom fredagsvejret, ifølge Bornholms Brandvæsen, ikke ser ud til at blive lige så slemt som ved stormfloden den 20. oktober sidste år og ved hændelsen umiddelbart efter årsskiftet, mander brandvæsnet alligevel op.

– Indsatsledervagten fredag vil være opmærksom på det. Vi mander også op, da jeg tager en indsatslederbil med hjem, så jeg kan køre op og hjælpe. Vi er opmærksomme på det og forbereder os på at kunne starte op, hvis der bliver problemer, siger viceberedskabschef Klaus Rønne Jensen til Tidende.

Som skrevet vurderer brandvæsnet på nuværende tidspunkt, at vinden ikke bliver lige så kraftig som ved hændelsen ved årsskiftet, hvor beredskabet var i kamp mod vandmasserne en hel nat på Tejn Havn. Samtidig ser vandstanden ikke ud til at blive lige så høj som ved stormfloden i oktober.

– Men kommer der også vand ind ved 40 centimeter over normalen? Det ved vi jo ikke. Derfor er vi opmærksomme på hellere at mande op og så konstatere, at der kun kom meget lidt eller ikke noget, og så justere efter det, siger Klaus Rønne Jensen.

I skrivende stund lyder prognosen fra DMI, at vandstanden ved to-tiden natten til lørdag vil være 70 centimeter over normalen i Tejn Havn. Det var den også ved januar-hændelsen, oplyser Klaus Rønne Jensen. Fredag aften vil der i Tejn, ifølge DMI's prognose, være en hård vind med vindstød af hård kuling klokken 21.00.

– Vi er klar til det, lyder det fra Klaus Rønne Jensen.

Indsatsplan parat

Skulle det blive nødvendigt med beredskabets indsats, har man efter de seneste to hændelser da også forberedt sig godt, fortæller viceberedskabschefen. Der er nemlig blevet lavet en særlig indsatsplan for Tejn Havn.

– Hvis en lignende hændelse sker - Gud forbyde det - fredag, så har vi planer for, hvor de første sandsække skal lægges ud, fordi vi har erfaring med, hvilken vej vandet løber. Der er også udpeget nogle brønde, vi pumper fra. Dem har vi styr på og blotlagt. Vi har også lavet et fremskudt depot på Tejn Havn med noget af vores materiel, forklarer Klaus Rønne Jensen, der tilføjer, at det er meget gængs med sådan en indsatsplan.

Derudover har brandvæsnet arbejdet med DMI om at få udarbejdet et særligt varsel for Bornholm, da beredskabet ikke blev varslet godt nok ved stormfloden i oktober sidste år. Det varsel er dog stadig under udarbejdelse, oplyser Klaus Rønne Jensen, da det 'kræver lidt teknik'.

– Derfor sidder vi og følger manuelt med, siger han.

Bølgepåvirkning

DMI's meteorolog Erik Hansen oplyser klokken 10.50 på vejrinstituttets hjemmeside i forhold til vandstanden i Østersøen fredag:

"Da det også blæser kraftigt fra øst, kan det give udfordringer for de områder, der ligger eksponeret for bølgerne. Bølgehøjden på åbent vand kan nå op omkring 3 meter, ved kysterne dog lavere på grund af vanddybden. Man skal addere den halve bølgehøjde til vandstanden, for at få en indtryk af den samlede påvirkning. En vandstand på +1 m over daglig vande med en bølgehøjde på 1 m, giver en påvirkning på, hvad der svarer til en vandstand på ca. 1,5 m."

Erik Hansen oplyser til Tidende, at vandstandsprognosen paradoksalt nok viser største vandstigning på vestkysten.

– I ligger midt i Østersøen, så det opfører sig ikke som på hovedlandets kyster, for det er der, vandet stopper. I ligger som en slags bøje, hvor vandet passerer, siger Erik Hansen, der dog i samme åndedræt henviser til førnævnte bølgepåvirkning.

– Det er langt under varslingskriteriet. Men der er en bølgepåvirkning, og der ser det ud som om, bølgehøjden kan komme op på 2,5-3 meter derude. Der ligger østkystens byer først for, siger Erik Hansen.

– Det er dét, der giver problemerne, da der både er forhøjet vandstand og bølger, der slår ind over.

Sne på vej

I sin opdatering skriver Erik Hansen også, at Danmark får "snestormslignende tilstande" fredag.

– Der kommer 5-10 centimeter sne fra fredag middag. Fronten ser tyndere ud ovre i sin østlige del ved København og på Bornholm end i Jylland, hvor man får de største problemer, siger Erik Hansen opfølgende til Tidende.

– Det starter fredag middag og bliver ved. I løbet af natten til lørdag og lørdag går det over i noget mere vådt - også for Bornholms vedkommende. Så holder det i øvrigt op. Lørdag bliver altså skyet og overvejende tør.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT