USA på Raghammer: 'Danmark er central allieret'

USA på Raghammer: 'Danmark er central allieret'
Raghammer lægger i disse dage terræn til en amerikansk militærøvelse. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 12:54
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 12:54

Når Bornholm lægger jord til en militærøvelse med amerikansk deltagelse, betyder det, at USA bekræfter "den strategiske betydning af Danmark som central allieret i at sikre regional stabilitet".

Vi vil demonstrere fortsat forpligtelse til transatlantisk sikkerhed og forsvarsmæssig interoperabilitet.

Sådan lyder det fra den amerikanske flådestyrke om den igangværende 10 dage lange øvelse på Bornholm. Her vil amerikanske C-17-transportfly lande og lette over flere omgange i Bornholms Lufthavn, hvorefter cirka 20 amerikanske soldater i samarbejde med det danske forsvar skal øve transport og opsætning af standardmissilsystemet SM-6.

"Ved at udføre disse operationer fra dansk jord bekræfter USA den strategiske betydning af Danmark som en central allieret i at sikre regional stabilitet", skriver den amerikanske flådestyrke i Europa og Afrika i en pressemeddelelse om øvelsen.

"Denne øvelse styrker yderligere det varige forsvarspartnerskab mellem USA og Danmark, hvilket understreger vores fælles dedikation til gensidige sikkerhedsmål og fælles forsvarsbestræbelser", skriver flåden videre.

Det danske forsvar skrev fredag i en meddelelse på sin hjemmeside, at øvelsen foregår på Raghammer Skydeterræn. Danmark støtter med værtsnationsstøtte, og vil sørge for indkvartering på Almegårds Kaserne og koordinere eskorte af de amerikanske soldater. Øvelsen er iværksat på amerikansk foranledning i træningsøjemed og er ikke et udtryk for en ændret trusselsvurdering mod Danmark generelt eller Bornholm specifikt, understregede Forsvaret ligeledes i meddelelsen.

"Missilsystemet øver deployering og opstilling og vil ikke hverken simulere skydning eller skyde med skarpt", skriver Forsvaret.

Ifølge den amerikanske flåde har SM-6 missilsystemet dobbelt kapacitet, der kan sørge for præcisionsangreb på både stationære landbaserede mål og maritime modstandere i bevægelse.

"SM-6 missilsystemet er et vidnesbyrd om fremskreden forsvarsteknologi. Det besidder evnen til at afskære luftbårne trusler, herunder kritisk afskæring af ballistiske missiler i deres afsluttende flyvefase", skriver den amerikanske flåde, hvor den tilføjer:

"Den containerformede konfiguration af SM-6-systemet øger den amerikanske flådes operationelle fleksibilitet, som sikrer hurtig udsendelse og udnyttelse i diverse operationsmiljøer og derved understreger USA's forpligtelse til at sikre sine egne- og allieredes sikkerhedsinteresser".