Tidende sætter fokus på klimaet: Bornholms største udfordring er de grå skyer over hovedet på os

Tidende sætter fokus på klimaet: Bornholms største udfordring er de grå skyer over hovedet på os
KLIMA | BORNHOLM | ABONNENT | 28. AUG 2021 • 06:00
Emilie Jensen
Journalist
KLIMA | BORNHOLM | ABONNENT
28. AUG 2021 • 06:00

Højere vandstande? Vildere vejr? Varmere somre? Hvordan kommer klimaet til at ændre sig på Bornholm, og hvad betyder det for dig og mig? Kan vi selv gøre noget, eller er slaget tabt? Og skal vi være nervøse?

Alt det og mere til vil Tidende med afsæt i den sjette klimarapport fra FN's Klimapanel (IPPC), der udkom i starten af august, dykke ned i og gøre bornholmerne klogere på. Klimarapporten udkommer i flere dele, og den første del, der er på over 1.000 sider, opsummerer den viden om klimaet, vi har fået siden den sidste rapport udkom i 2013 – det gælder både i forhold til, hvordan klimaet har og vil forandre sig fremadrettet. Og så fastslår den, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Al den viden rapporten indeholder har over 700 forskere verden over, heriblandt flere danske, bidraget til.

Når klimarapporten er vigtig for dig, skyldes det, at politiske beslutninger, både dem i EU, Folketinget og på Ullasvej, kommer til at tage afsæt i rapporten.


– Jeg tror, det vigtigste er at holde øje med, hvordan man slipper af med vandet. Så simpelt kan det siges.

Og så simpelt lyder det fra professor i klimafysik på Københavns Universitet, Jens Hesselbjerg Christensen, der er en af mange forskere verden over, som har været med i arbejdet om FN's klimarapport, der udkom i starten af august.

Og netop derfor har Tidende sat professoren i stævne. For hvad betyder de klimaforandringer, som rapporten i øvrigt fastslår er menneskeskabte, for en rombeformet ø i Østersøen?

Selv siger Jens Hesselbjerg Christensen, der har forsket i klimaet i cirka 30 år:

– Det, der ofte er med klimaet, er, at når der kommer en konsekvens af det, så vil folk, der ikke interesserer sig så meget for klimaet til daglig, spærre øjnene lidt op. Det er meget ofte sådan, at hvis vi ser et skybrud, så er det jo ligegyldigt, hvis ikke det var, fordi vandet vælter ind i kælderen.


Jens Hesselbjerg Christensen. Pressefoto

Vildere vejr

Og vi kommer til at spærre øjenene mere op, end vi plejer, i fremtiden, hvad angår vejrfænomener – og her på Bornholm vil ændringerne blive våde, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

For afhængig af, hvor på kloden man har sin dagligdag, vil klimaet forandre sig forskelligt. Derfor vil man i nogle dele af verden opleve perioder med tørke, der giver gode vilkår for store skovbrande, som vi så det i Sydamerika i Amazonas i sommeren 2019 og i år har set det i Grækenland. Forandring i klimaet kan også være mere og pludselig nedbør, som denne sommer, hvor store regnfald i Tyskland og Belgien kostede mere end 220 mennesker livet, ødelagde huse, motorveje og broer. En hændelse der blev forværret af den globale opvarmning, fastslår en ny rapport fra den internationale forskergruppe World Weather Attribution.

Så galt er det heldigvis ikke gået Bornholm, men forandringer på vejrfronten skal vi dog forberede os på, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

– Den største udfordring for Bornholm er, at nedbør i forbindelse med skybrud og kraftig regn bliver endnu kraftigere. Det gør, at der mange steder vil være behov for at opdimensionere kloakker.

Er det i morgen?

Til tider kan snak, artikler, dokumentarfilm og politiske udtalelser om klimaet være svære at forholde sig til, fordi de store konsekvenser ikke indtræffer nu og her. Sådan er det i og for sig også for de store forandringer, man på sigt kan opleve på Bornholm. Andre og mindre forandringer kommer vi dog allerede til at mærke indenfor den nærmeste fremtid. Der vil blandt andet være længere mellem en hvid vinter, og det vil være mere almindeligt med en regnfyldt en af slagsen i stedet for, siger Jens Hesselbjerg Christensen:

– Hvis vi kigger over de næste ti år, så er der rigtig god chance for, at man på Bornholm vil opleve meget voldsomt regnvand.

Nu tænker du måske, at vinteren i år gav rigelig med sne på Bornholm. Og ifølge professoren, så medfører klimaforandringerne heller ikke, at en sådan vinter aldrig sker, der går bare længere imellem.

– Hvis man flere år i træk har meget våde vintre og meget våde jordforhold, så er det destabiliserende på en række områder som blandt andet infrastruktur, og noget der også vil afstedkomme skader på bygninger. Det giver problemer, som vi ikke har haft før, siger han.

På nogle af områderne er vi allerede ved at realisere den her fremtid på Bornholm, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

– Forandringerne er ikke noget, jeg lover sker i morgen, men omvendt så har vi allerede lukket den dør op, så den begynder at realisere sig nu.

TEMA: VORES KLIMA