Kristen Harild fra Skovsholm har lagt den lille hektar forsøgsjord ud på sine marker, så man blandt andet skal høste erfaringer til fremtiden. Og ifølge regeringens kostplan, så er det altså de proteiner og ikke proteiner fra kød, som skal have mere og mere plads på tallerknerne, og nu også markerne på Bornholm. Bælgplanterne er nemlig nogle af de fødevarer med det laveste klimaaftryk, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri skriver om de kostråd, der skal være med til at opnå målsætningen om en 70 procent reduktion af klimabelastningen frem mod 2030.
Men det er andet end klimaet, der har fået de bornholmske landmænd og andre aktører ud til Skovsholm en solrig dag for at se, smage og høre om bælgplanterne. En åben invitation til øens landmænd, virksomheder, ansatte i kommunen og grossister fra Bornholms Landbrug og Fødevarer.
– Jeg synes, det er fagligt spændende at prøve nogle andre afgrøder af, end dem man kender, samtidig med at man har en fast base, som man ved giver et udbytte, siger Kristen Harild og tilføjer.
– Og så tror jeg også, det er der, fremtiden bringer os hen – altså at vi kommer til at se flere af de grønne proteiner på markerne. Men lige nu er det meget på forsøgsniveau, hvor vi prøver en masse ting af, og bliver klogere på, hvad der virker og ikke virker. Og så har vi 150 hektar, så vi kan godt forsøge os med én af dem, siger han.
Forsøgsleder ved Bornholms Landbrug og Fødevarer, Christian Møller Holm (tv) og Kristen Harild fra Skovsholm (th) forklarede om de forskellige bælgplanter, man har valgt at så på Skovsholm. Foto: Jens-Erik Larsen