På Skovsholm gård lidt udenfor Aarsdale har man helliget en lille hektar til diverse bælgplanter. Lupiner, røde linser og kikærter. Ikke afgrøder man normalt ser på de bornholmske egne, eller danske for den sags skyld. Men sådan kan det måske blive i fremtiden.
Kristen Harild fra Skovsholm har lagt den lille hektar forsøgsjord ud på sine marker, så man blandt andet skal høste erfaringer til fremtiden. Og ifølge regeringens kostplan, så er det altså de proteiner og ikke proteiner fra kød, som skal have mere og mere plads på tallerknerne, og nu også markerne på Bornholm. Bælgplanterne er nemlig nogle af de fødevarer med det laveste klimaaftryk, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri skriver om de kostråd, der skal være med til at opnå målsætningen om en 70 procent reduktion af klimabelastningen frem mod 2030.
Men det er andet end klimaet, der har fået de bornholmske landmænd og andre aktører ud til Skovsholm en solrig dag for at se, smage og høre om bælgplanterne. En åben invitation til øens landmænd, virksomheder, ansatte i kommunen og grossister fra Bornholms Landbrug og Fødevarer.
– Jeg synes, det er fagligt spændende at prøve nogle andre afgrøder af, end dem man kender, samtidig med at man har en fast base, som man ved giver et udbytte, siger Kristen Harild og tilføjer.