Det er altså ikke klimaforandringerne på længere sigt, der har fået Jens Brandt til at tage en dag ud af kalenderen og møde op på Skovsholm. Og det er han ifølge forsøgsleder ved Bornholms Landbrug og Fødevarer, Christian Møller Holm, ikke alene om.
– Jeg tror ikke, det er de langsigtede klimaforandringer, der gør, at folk finder det interessant at lægge nogle marker om til proteinrige afgrøder. Det er mere, at vi skal prøve at spise mindre kød og påvirke klimaet den vej rundt, og der passer grønne planteproteiner godt ind, siger han og tilføjer:
– Så er landmanden med til at dyrke noget på sin jord og få andre til at spise danske planteproteiner, og dermed spise mindre kød. Det er det, folk har været nysgerrige på, og det er også nu og her, hvor vi kan prøve at ændre nogle ting.

Korn- og svineproducent Jens Brandt vil gerne på sigt lægge sine marker om til bælgplanter. Foto: Jens-Erik Larsen
Branding af Bornholm
Kristen Harild og Christian Møller Holm tager de fremmødte med over til der, hvor krogede stænger står filtret ind i hinanden på marken og bærer på kapsler med en rund kugle indeni. En kugle man kan skimte, når solen står ind på de grønne skaller.
– Kan I gætte, hvad det her er, spørger de flokken.
– Hestebønner, lyder et bud.
Dog et forkert et af slagsen, for det er nu kikærter, der gemmer sig i kapslerne.
– De er ikke nemme at få folk til at spise, lyder det fra en ansat i kommunen.