Dryp, dryp, dryp: Øget nedbør regnes med i kommunal klimaplan

Dryp, dryp, dryp: Øget nedbør regnes med i kommunal klimaplan
I 2018 blev kanalerne langs Østre Ringvej i Rønne fyldt godt op. Arkivfoto: Berit Hvassum
VORES KLIMA | BORNHOLM | ABONNENT | 28. AUG 2021 • 09:00
Emilie Jensen
Journalist
VORES KLIMA | BORNHOLM | ABONNENT
28. AUG 2021 • 09:00

Højere vandstande? Vildere vejr? Varmere somre? Hvordan kommer klimaet til at ændre sig på Bornholm, og hvad betyder det for dig og mig? Kan vi selv gøre noget, eller er slaget tabt? Og skal vi være nervøse?

Alt det og mere til vil Tidende med afsæt i den sjette klimarapport fra FN's Klimapanel (IPPC), der udkom i starten af august, dykke ned i og gøre bornholmerne klogere på. Klimarapporten udkommer i flere dele, og den første del, der er på over 1.000 sider, opsummerer den viden om klimaet, vi har fået siden den sidste rapport udkom i 2013 – det gælder både i forhold til, hvordan klimaet har og vil forandre sig fremadrettet. Og så fastslår den, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Al den viden rapporten indeholder har over 700 forskere verden over, heriblandt flere danske, bidraget til.

Når klimarapporten er vigtig for dig, skyldes det, at politiske beslutninger, både dem i EU, Folketinget og på Ullasvej, kommer til at tage afsæt i rapporten.


Det har givet et par skyl over Bornholm på det sidste. Skyl fra oven, efter lang tid, hvor regnjakken ellers har fået lov at hænge bagerst på knagerækken. I fremtiden kommer vi til at se flere dråber fra himmelen med kurs mod Bornholm. Det er hvad Jens Hesselbjerg Christensen, der er en af mange forskere verden over, som har været med i arbejdet om FN's klimarapport, som udkom i starten af august. Selvom FN's klimarapport ikke har et afsnit med titlen Bornholm, så kan han godt tegne nogle scenarier, som vi her på øen skal forberede os på. Og et af dem er mere nedbør.

Noget de allerede er i gang med at tænke ind i den klimaplan, som Natur og Miljø i Bornholms Regionskommune blandt andre skal udarbejde, fortæller afdelingsleder Michael Brandt-Bernbom:

– Vi har selvfølgelig læst rapporten og er opmærksomme på de ændrede forhold omkring nedbør og tørke, som vil være noget, der bliver toneangivende på den klimaplan fra os, der kommer ud i løbet af 2022, siger han og tilføjer:

– Vi kan se, at der kommer et ændret klimamønster, som vi skal være så beredt til at håndtere, som vi overhovedet kan, så vi kan passe på vores byer, og de folk der er her.

Allerede i gang

Når klimarapporten fra FN skuer langt frem i tiden, skal vi på Bornholm ikke se så langt tilbage for at finde eksempler på, at kraftig nedbør har givet udfordringer forskellige steder. Derfor er klimatilpasninger på at lede vand det rigtige sted hen, noget man allerede har erfaring med fra tidligere. Blandt andet er kanalerne langs Østre Ringvej i Rønne et eksempel på, hvordan kommunen allerede har tænkt i klimatilpasning.

Et andet sted er ved Sagavej og Galløkkevej i Rønne, hvor Bornholms Energi og Forsyning har etableret to regnvandsbassiner, fortæller teknisk afdelingsleder Tina Wester Dam.

– Det er et klimaprojekt, hvor vi har etableret nogle forsinkelsesbassiner, som skal sikre, at det regnvand, der kommer i det område, løber hen til bassinerne frem for at lave oversvømmelser andre steder.

Tilbage i 2014 kæmpede man i området ved Stenseby, Balka og Nexø med vand, da der i september var faldet 8,8 centimeter regn. En hændelse, der har medført at BEOF lavede et regnvandsbassin på Gammel Rønnevej i Nexø, siger Tina Wester Dam:

– Vi gik ned og sikrede en transformerstation, der var truet af oversvømmelse og lavede et regnvandsbassin, som skal tage noget af alt det vand, der kommer fra oplandet, så det ikke oversvømmer området der.

Og nu, ja der er BEOF i gang med – sammen med kommunen – at se på, hvor det giver mening at separere regnvandet, så det ikke skal blandes med spildevandet og renses unødigt, fortæller Tina Wester Dam og tilføjer.

– Og så kommer der formegentlig nogle projekter afledt af den nye kommunale klimaplan, som der arbejdes på i øjeblikket.

Men hvad de konkrete løsninger og planer for, hvordan blandt andet klimaforandringerne på nedbørsfronten håndteres, kan Michael Brandt-Bernbom ikke sige endnu, for arbejdet er kun lige startet – og udover øgede mængder nedbør har de også et særligt fokus på højtstående grundvand og tørke, som spiller en væsentlig rolle i en kommende klimaplan.

– Vi kan se, at klimaændringerne, ud fra det data vi har tilgængeligt, kan få konsekvenser på Bornholm. Derfor er vi nødt til at se på, hvilke konsekvenser og foranstaltninger, der skal til, for at modvirke det bedst mulig, siger han. 

TEMA: VORES KLIMA