Tidende gik live i Aakirkeby - valgkampen kom op i gear
Panel til valgfesten i Aakirkeby Hallerne. Foto: Berit Hvassum

KV21 | BORNHOLM
10. OKT 2021 • 16:27

Tidende gik live i Aakirkeby - valgkampen kom op i gear

Der blev skruet op for valgkampen til KV21 søndag i Aarkirkebyhallerne til arrangementet Bornholms Stemmer. I et indblik i avisens maskinrum gav avisen et billede af, hvordan den dækker valgkampen.


Det var nok meget heldigt, at Danmark ikke længere er underlagt coronarestriktioner, for det kneb med pladsen på scenen søndag klokken 13, da kommunalvalgets 13 spidskandidater indtog scenen til Tidende Live.

Kandidaterne var inviteret på scenen af Bornholms Tidende, som gerne vil give publikum et indblik i, hvordan avisen arbejder, når der er valgkamp.

– Et slags teaterstykke, hvor vi vil give et billede af, hvordan vi vil dække valget, fortalte chefredaktøren for Bornholms Tidende Kristoffer Gravgaard fra scenen.

Netop, understregede chefredaktøren, fordi de demokratiske valg hører til journalistikkens hjerteblod:

– Den kommunale valgkamp er essensens af den demokratiske debat.

Rundspørge

Jakob Marschner lagde ud med en politisk rundspørge, hvor han stillede politikerne det samme spørgsmål.

”Har kommunalbestyrelsen (KB) gjort nok for at tiltrække ny arbejdskraft på Bornholm og dermed opfylde sin egen version om at være 42.000 bosat på Bornholm i 2028?”

Thomas Thors (S):

– Vi har ikke gjort nok, men vi er godt på vej, svarer borgmesteren og tilføjer, at man netop på det seneste budget har sat penge af til en tilflytterkonsulent samt penge til andre tiltag, der skal få flere nye borgere til øen.

Gerd Lyng (B):

– Det mener vi ikke. Vi mener, der er gode intentioner, men det går alt for langsomt, siger kandidaten og tilføjer, at det store problem er, at der ikke er tilstrækkelig med boliger på Bornholm, hvilket især går udover børnefamilierne.

Jacob Trøst (C):

– Det fortsætter bare i samme bane.

– Vi mangler simpelthen lejeboliger, så de folk, der vil over og prøve at arbejde på Bornholm, mangler steder at bosætte sig.

Gitte Frigioni (D)

– Det har man åbenlyst ikke, siger spidskandidaten, som mener, at den nuværende kommunalbestyrelse – som Nye Borgerlige ikke er med i – tænker for kortsigtet og ikke har fokus nok på at skabe flere jobs på Bornholm.

Leif Olsen (SF):

– Vi har gjort meget, men ikke nok, siger Leif Olsen.

Lærke Lina Skovbjerg (G):

Kandidaten fra Veganerpartiet mener, at der bestemt kan og skal gøres mere for at gøre Bornholm endnu mere attraktiv for tilflyttere. Især øget fokus på børnefamilierne:

– Og passe bedre på naturen og ikke skræmme folk væk med gyllelugt, siger hun.

Bjarne Hartung Kirkegaard (K):

– Ja og nej. Vi har arbejdet med boligpolitik og sat arealer af givet byggetilladelser, og det skal KB fortsætte med.

Linda Kofoed Persson (O):

– Det forslag er ikke født i vores baghave, svarer spidskandidaten fra Dansk Folkeparti.

– KB skulle afsætte mellem 10 og 15 millioner kroner om året i 10 år. Det er der ingen af de nuværende partier, der har budgetteret med.

Søren Schow (V):

– Vi har ikke gjort nok, lyder det fra Venstrs spidskandidat, som understreger, at skabelsen af flere boliger har første prioritet, og alle andre tiltag kommer i anden række.

Kirstine van Sabben (W):

– Jeg er mere optaget af, at de ledige stillinger bliver besat, siger hun og tilføjer, at tilflytterstrategien har fejlet.

Morten Riis (Ø):

– Vi er ikke i mål med de 42.000, så vi må konstatere, at vi ikke har gjort nok. Men vi har også fået flere tilflyttere end fraflyttere siden 2016 – så noget ham man gjort rigtigt, siger han og tilføjer, at han vil kigge på bopælspligten, så de boligere, der er til rådighed også bliver benyttet.

Caroline Meyer White (Å):

– Det er vores vigtigste dagorden, og der er ikke blevet gjort nok. Hænder, hjerter og hoveder er vores vigtigste ressource, men også vores skattegrundlag, siger hun og tilføjer, at hun vil arbejde for flere ældre handicapboliger.

Martin Tidsvilde (L):

– I princippet er det en forkert målsætning at have, for folk vil helt naturligt flytte til øen, hvis der var fornuftige arbejdspladser, siger han og tilføjer, at han mener, der er for få private arbejdspladser på øen. Flere nyheder